Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Styrketräning lindrar Cecilia Bruskes fibromyalgi

07 maj, 2019 
https://image.allas.se/image-102471?imageId=102471&width=1320&height=689
Redaktionen
Cecilia Bruske ler och tittar in i kameran
Aktiv, positiv och utåtriktad. Så beskriver Cecilia sig själv innan hon fick fibromyalgi. Sjukdomen har tvingat henne till många begränsningar i vardagen. Men styrketräningen har hjälpt henne att se positivt på livet igen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det har gått mindre än ett år sedan Cecilia Bruske, 52, från Stockholm fick diagnosen fibromyalgi. Men problemen började flera år tidigare. En enorm trötthet var första signalen om att något var fel.

– Plötsligt en dag när jag var ute och promenerade rann all kraft bara av mig. Jag var tvungen att sätta mig ner på en gräsmatta och vila en lång stund innan jag kunde ta mig hem, säger hon.

Detta kom under en period när arbetsbelastningen på jobbet var extra hög. Cecilia och hennes man hade också under många år kämpat hårt för sitt ena barn som mådde psykiskt dåligt.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Tröttheten kom och gick och efter ett tag fick hon även ont i ljumskarna. När hon tillslut kontaktade vårdcentralen började en lång och jobbig utredning.

Smärtkurs på sjukhus hjälpte mot fibromyalgi

Trots många olika undersökningar hittades ingen orsak till smärtan och tröttheten. Ibland möttes hon av misstro och okunskap inom vården.

Annons

– En läkare trodde att jag hemlighöll något och vägrade att sjukskriva mig. Det gjorde mig väldigt ledsen, säger Cecilia.

Tillslut blev räddningen en smärtkurs på Danderyds sjukhus. Där fick hon träffa ett team med kurator, arbetsterapeut, psykolog och läkare flera gånger i veckan under nästan två månader.

– Det kändes som att komma hem. Äntligen var det någon som förstod mig och tog mina problem på allvar, säger Cecilia.

Det var också här hon tillslut fick diagnosen fibromyalgi.

– Det var både skönt att få ett kvitto på att jag inte inbillade mig men också jobbigt med en sjukdomsstämpel, berättar Cecilia.

Smärtan minskar med träning

I hela sitt liv har hon älskat att röra på sig och styrketränat regelbundet. När smärtan tilltog slutade hon med träningen av rädsla att hon skulle försämras, men återvände till sitt gamla gym när hon fick veta att träning är bra.

Annons

Äntligen var det någon som förstod mig och tog mina problem på allvar

– Den gjorde mig lycklig och glad igen. Jag är inte typen som gärna sätter mig i soffan efter jobbet, säger Cecilia.

Cecilia Bruske visar en stretchövning
”Det känns som ett slag i magen att inte kunna vara den man vill”, säger Cecilia Bruske. Cecilias smärta har förbättrats betydligt sedan hon tog upp träningen.

Ändå är det precis det hon tidvis tvingats göra sedan hon fick fibromyalgin. I dag är hon sjukskriven 25 procent från sitt arbete som säljare på ett större företag. Varje dag efter jobbet måste hon vila och prioritera bort många aktiviteter i vardagen för att orka.

– Om jag följer med på afterwork eller går ut och dansar, som jag älskar, måste jag räkna med att det tar några dagar innan jag återhämtat mig igen, säger hon.

Annons

Även träningen har hon anpassat efter sina nya förutsättningar.

– Jag tar det mycket lugnare och provar mig fram med olika övningar och vikter för att inte få mer ont, säger hon.

Sedan hon tog upp träningen igen har smärtan förbättrats betydligt. Men hon överrumplas fortfarande av smärttoppar som kan komma helt utan förvarning och försvinna lika plötsligt.

– Ibland är det svårt att acceptera, men jag försöker lyssna på min kropp och tränar på att säga nej, säger Cecilia.

Hur ska jag styrketräna vid fibromyalgi?

Börja med lätta övningar och öka intensiteten långsamt. Smärtan kommer ofta med fördröjd verkan. Ta pauser mellan övningarna, gärna en minut, eftersom fibromyalgi ökar känsligheten för mjölksyra. Belasta benen mer än överkroppen eftersom nacke, axlar och armar ofta är mer smärtkänsliga.

Träning av stora muskelgrupper, som benen, har en positiv effekt även i de mindre musklerna. Många behöver hjälp av en fysioterapeut för att komma igång med styrketräning, och stöttning under lång tid.

Mer information om fibromyalgi

Av Kerstin Hansson

Foto: Thomas Carlgren, TT, Netflix/Everett Collection

Annons