Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Ta bort oönskad hårväxt i ansiktet – bästa hjälpen

18 sep, 2019 
Eva Larsson
Kvinna med papiljotter rakar bort hår på haka och kinder
Plötsligt är de där – de irriterande skäggstråna på hakan, överläppen och kanske på kinderna. Vad gör man om man inte vill ha dem där? Vi har frågat proffsen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Du är långt ifrån ensam. Någonstans efter 40 eller 50 får de allra flesta kvinnor hårstrån i ansiktet på ställen där man inte vill ha dem. När östrogenhalten minskar tar det manliga hormonet testosteron mer plats och det kan göra att hårsäckarna på hakan, överläppen och även kinderna blir mer aktiva.

Annica Joensuu, ordförande i Sveriges Hudterapeuters Riks-organisation, tycker att det är viktigt att avdramatisera. Hon gillar inte begreppet ”generande hårväxt”.

– Det finns inget att vara generad över. Det här är inget märkvärdigt eller konstigt. Prata med dina väninnor och upptäck att du inte är ensam. Den bild vi har av hur en kvinna ska se ut skapar komplex helt i onödan.

Se också: Så färgar du ditt hår bäst hemma

Så färgar du ditt hår bäst hemmaBrand logo
Så färgar du ditt hår bäst hemma

Hudterapeutmästare Lotta Juvelin, Aktiv hudvård i Stockholm, möter ibland kvinnor som tittat lite för noga i förstoringsspegeln och gjort även fina fjun till ett problem som de inte borde vara.

Annons

Det finns inget att vara generad över

– Vi är födda med fjun. Det är helt normalt. Rör inte det som inte behövs, brukar jag säga, berättar hon.

Annica Joensuu
”Det finns inget generande över oönskad hårväxt”, menar Annica Joensuu.

Istället för generande hårväxt väljer Annica Joensuu begreppet oönskad hårväxt. Hur mycket man får varierar från person till person. Kanske får du inget som stör dig, kanske irriterar du dig ständigt över strån och känner dig inte alls bekväm.

Snabbt och enkelt är förstås att ta till pincetten. Men det är inget som rekommenderas av proffsen. Ögonbrynen är det inga problem att plocka, men känsliga hårsäckar i övriga ansiktet kan reagera på ett annat sätt.

Annons

– När man plockar stimuleras blodcirkulationen vid hårsäcken och det gör att strået som växer ut kan vara grövre än tidigare. Det allra bästa om man själv vill ta bort strån är att klippa med en fin sax. Det man gör på hudytan påverkar nämligen inte tillväxten i hårsäcken, säger Elisabet Andersson, hudterapeutmästare vid Elisabetkliniken i Malmö.

Ur detta perspektiv är förstås även rakning ett alternativ. Problemet med det är att samtidigt som du tar bort de grövre stråna så rakar du även bort de tunna fjunen som är fina. Resultatet när allt växer ut samtidigt kan bli en stubbig yta, dessutom kan rakningen lätt irritera huden.

Ett annat sätt är att använda en hårborttagningscrème för ansiktet. Den löser upp hårstråna vid hud ytan och här kan man få en mjukare återväxt än om man rakar. Men samtidigt är detta en kemisk behandling som kan irritera en känslig hud.

Elisabet Andersson
Elisabet Andersson har under många år arbetat med elektrisk nålepilation.

Vaxning är ytterligare en metod för den som för stunden vill bli kvitt stråna. Men precis som när du plockar med pincett så rycker du ut stråna ur hårsäckarna och det kan leda till en kraftigare återväxt.

Annons

Ett alternativ till att ta bort hår kan vara att bleka mörka strån med en produkt just för ansiktet. Men även det kan irritera känslig hud.

Hur tar man permanent bort oönskad hårväxt i ansiktet?

För den som tröttnat på att klippa, raka, plocka (fast man inte borde) finns metoder på salong som på sikt ger ett permanent resultat. Den som funnits längst är elektrisk nål-epilation.

– Här förs en tunn, fin nål ner i hårsäcken. När man når hårroten sätter man på svag ström som förstör hårsäcken och gör att strået försvinner permanent. Men det räcker inte med en behandling. När hårstrået växt ut igen, minst tre till fyra millimeter, behandlar man på nytt. Antalet gånger man måste upprepa det här beror på hur kraftig hårsäcken är, berättar Elisabet Andersson.

Hur många gånger ungefär?

– Det är den svåraste fråga jag kan få. Det varierar så. Men man ska vara inställd på ett flertal behandlingar och en total kostnad på ett antal tusenlappar.

Annons

En annan form av epilation är hårborttagning med laser och IPL (intensivt pulsat ljus). Här handlar det om ljus som omvandlas till värme när det träffar melaninet/pigmentet i hårstrået. Värmen förstör sedan hårsäcken. Till skillnad från nålepilation som kan användas oavsett färg på hårstrået fungerar de här metoderna enbart på mörkt hår, inte på vitt, ljust, grått eller rött. Fördelen med laser och IPL är att man inte tar ett hårstrå i taget utan kan behandla ett större parti samtidigt.

Lotta Juvelin
Lotta Juvelin använder bland annat laser för att ta bort hårstrån.

Lotta Juvelin jobbar med både ljus- och nålepilation på sin salong.

– Är det bara enstaka strån brukar jag använda nålepilation. Är de många och kraftiga börjar jag ofta med laser eller IPL och tar sedan ljusare strån som blir kvar med nålepilation.

Annons

Även med laser och IPL krävs upprepade behandlingar för att nå resultat. För till exempel haka och överläpp kan det enligt Lotta Juvelin handla om mellan fyra och åtta tillfällen med ungefär en och en halv månads mellanrum. Kostnaden är ca 1 000 kronor per gång. Men precis som med nål- epilation skiftar priserna från salong till salong.

Vem ska man vända sig till för hjälp mot oönskad hårväxt?

Det här är behandlingar som kräver stor yrkesskicklighet och precision. Laser och IPL kan ge brännskador, nålepilation kan ge ärr om man hamnar hos någon som inte behärskar hantverket. Sveriges Hudterapeuters Rikorganisation (SHR) utfärdar certifikat till de hudterapeuter som genomgått utbildning och kontinuerligt genomgår fortbildning i metoderna. Går du in på SHRs hemsida (www.shr.nu) får du uppgift om vilka dessa är.

– Jag tycker att man ska beställa tid för en konsultation så att hudterapeuten kan bedöma vad som kan göras, säger Lotta Juvelin.

Annons