Träna mage och rygg samtidigt – lär dig övningen som angriper hela bålen

Kvinna i träningskläder efter ett träningspass.

Foto: TT/Shutterstock

Den smarta uppfinningen Twist-Board aktiverar alla djupa bålmuskler.

Att ha en stark mag- och ryggmuskulatur är viktigt inte minst för att minska risken att drabbas av ryggproblem. Ryggsmärtor är, efter stress, den vanligaste orsaken till att vi sjukskriver oss i Sverige, enligt Expressen. Och har man en gång drabbats av problematiken med en ond rygg, är det svårt att bli av med den. Det bästa sättet att skydda sig är alltså att se till att man inte blir drabbad.

Det finns en rad olika sätt att stärka mage och rygg. Klassiska situps och den tuffa plankan tillhör de vanligaste övningarna, men handen på hjärtat är de kanske inte de roligaste man kan tänka sig. Om du redan har problem med ryggen gäller det förstås också att vara försiktig med övningarna så att du inte förvärrar problematiken.

Twist-Board aktiverar hela bålen

Nu finns en smart uppfinning som aktiverar hela bålen på en gång och som gör träningen rolig och utmanande utan att bli tråkigt.

Läs mer och beställ en egen Twist-Board här

Twist-Board är en platta med ett vridunderlag. Plattan är tillverkad i plast och har latexbeläggning vid fotfästena så att du står fast och stabilt på underlaget när du roterar från sida till sida. Vridövningen gör att du aktiverar den djupa bålbuskulaturen och stärker därmed både mag- och ryggmuskler.

Det medföljer gummiband till Twist-Boarden som du enkelt fäster på undersidan av plattan. När du känner dig redo för en lite större utmaning kan du alltså även träna biceps och triceps samtidigt som du roterar på plattan.

Övning på Twist-Board – så enkelt är det

Fäst de medföljande gummibanden under din Twist-Board och placera plattan på ett stabilt underlag. Ställ dig på plattan. Ha gärna gymnastikskor, eller motsvarande, på fötterna så att du får ordentligt fäste på plattan.

Se också: 5 enkla ryggövningar för att förebygga smärta

5 enkla ryggövningar för att förebygga smärta
Slå på ljud

Använd din kroppsvikt för att vrida kroppen lätt åt höger och vänster på plattan. Dra gummibanden uppåt och framåt i den takt som du själv tycker passar. Om du är helt otränad räcker det med att du håller handtagen i händerna och lägger på övningen när du känner dig redo.

Hur länge du ska stå på plattan beror på hur vältränad du är när du börjar; för nybörjaren kan det räcka med några minuter och för den vältränade kan upp mot en halvtimme vara mer lämpligt.

Gör gärna övningen en stund varje dag och packa med din Twist-Board när du är på resa! Det smarta träningsredskapet mäter bara 28 centimeter i diameter och väger i princip ingenting – perfekt att stoppa i resväskan, alltså!

Läs mer och beställ en egen Twist-Board här

Läs också: iPad-nacke? Smarta kudden kan hjälpa dig att slippa smärtan