Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Trött efter sommartid? Här är tipsen som gör dig piggare

02 apr, 2019 
Redaktionen
Trött kvinna vid skrivbord
Fortfarande trött? Inte ovanligt – det tar längre tid än vi tror för systemet att ställa om sig till sommartid. Så här välkomnar du våren utan medföljande sömnproblem – och andra bieffekter tidsomställningen kan orsaka.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Efter snart 40 år av växling till sommartid borde vi ha vant oss kan man ju tycka, rent krasst. Tyvärr delar inte kroppen samma syn, och omställningen är lika besvärlig varje gång.

Visst är det dagen efter tidsomställningen som sömnrubbningar och trötthet är som allra värst. Men det är inte bara den förlorade timmen som gör att vi blir tröttare – hela vår cirkadiska rytm hamnar i ofas när vi ställer om klockan. De plötsliga ljusa kvällarna gör att sömnhormonet melatonin inte skickas ut i tid och det blir svårare att somna och vi sover mer oroligt.

Se också: Titta in i de svenska kändisarnas lyxiga lantställenBrand logo
Se också: Titta in i de svenska kändisarnas lyxiga lantställen

Det är inte ovanligt att det kan ta upp emot en vecka att komma i fas igen efter att vår biologiska klocka rubbats. I värsta fall kan det ta flera veckor att rätta till, vilket kan ställa till med en hel del problem under tiden.

Annons

Risker med tidsomställningen

Förutom det klassiska – trötthet och kanske tillhörande humörsvängningar och lägre prestationsförmåga orsakar tidsomställningen faktiskt en hel del risker.

När vi ställer om till sommartid ökar till exempel trafikolyckorna med drygt tio procent, förutom trötta förare är det plötsligt fler bilar på vägarna när djuren ska korsa vägen i gryningen. Andra studier har visat att risken för stroke var åtta procent högre ett par dagar efter övergången till sommartid, likaså var risken för hjärtinfarkt signifikant högre än normalt. Internationella studier visar också att arbetsplatsolyckorna blir fler efter övergången till sommartid, förmodligen eftersom koncentrationsförmågan försämras.

Behöver du fler anledningar att viktigt att komma i fas så fort som möjligt?

9 tips – så kommer du ikapp efter tidsomställningen

1. Var ute på kvällarna

Nyttja de ljusa kvällarna till aktiviteter som du tycker om och gör dig skönt trött på kvällen, gärna ute i friska luften.

Annons

2. Motionera mer

Väck kroppen med en mjuk morgonjogg, njut av att det äntligen är tillräckligt varmt för att börja cykla till och från jobbet och följ vårens ankomst med sköna kvällspromenader. Undvik dock tuff träning för sent på kvällen, det kan snarare göra det svårare att komma till ro.

3. Skippa skärmen

Passa på att göra vårfint hemma istället för att stirra in en skärm. Att det blåa ljuset gör det svårare att somna vet vi ganska väl vid det här laget, men det betyder inte att vi följer rekommendationen…

4. Ge läggningen extra tid

Barn har en förmåga att påverkas extra mycket av ljusets skiftningar. Varför ska man sova när det är ljust? Planera längre tid för läggningen och se till att dra ner på aktiviteterna i tid.

5. Mörklägg ordentligt

Alltid bra för sömnen, men extra viktigt i ljusa tider.

Annons

6. Dra ner på kaffet

Ta det lugnt med kaffet och alkoholen – redan tidigt på kvällen. Vissa kan svepa en kopp kaffe och sedan somna utan problem. Men det många inte tänker på är hur det är med sömnkvaliteten senare under natten. Koffeinet stannar kvar i kroppen upp till 8-10 timmar efter intag.

7. Varva ner

Prova att varva mer med hjälp av en meditationsapp.

8. Rensa tankarna

Skriv ner alla tankar som snurrar i ett block bredvid sängen (nej – inte i telefonen!). Telefonen bör för övrigt helt lämnas utanför sovrummet.

9. Öppna fönstret

Vi sover bättre i ett svalt sovrum och just nu är det lagom temperatur för att ha en liten glipa öppen på de flesta ställen i landet.

Av Nina Nyström/Måbra.com

Källor: Science Direct, The New England Journal of Medicine, Science Direct

Läs också:

Vad händer med vår hälsa om vi får evig sommartid?

Så fixar du sömnen när vi går över till sommartid

Så gör du slut med tröttheten – 10 tips

Annons