Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Vanliga ögonbesvär – och hur du lindrar dem

25 okt, 2019 
Redaktionen
Kvinna smörjer på ögoncreme för att lindra ögonbesvär.
Mörka ringar, svullnad, eksem… Huden runt ögonen är känslig. Här förklarar hudläkaren Loreto Ferrada hur vi fixar de vanligaste problemen kring ögonen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Du lutar dig fram mot spegeln och möter ditt morgon-jag som stirrar tillbaka under svullna ögonlock och bulliga kindpåsar. Uppskattad ålder – cirka tusen år. Känner du igen dig?

– Huden runt ögonen är den tunnaste vi har på kroppen och därför blir allt som händer under huden extra tydligt här, konstaterar hudläkaren Loreto Ferrada.

Hudproblemen går att förebygga

Som läkare på Min Doktor tittar hon dagligen på hudbilder som patienter skickar digitalt för medicinsk bedömning. Men även om de flesta bekymmer med huden runt ögonen kan orsaka mycket besvär för den enskilde, är de oftast ofarliga och kan dessutom både behandlas och förebyggas, menar hon.

Varför är huden runt ögonen så föränderlig?

– Först och främst ser vi den i spegeln varje dag, därför märker vi minsta förändring. Dessutom är huden så tunn vilket gör den mer skör och genomsläpplig för det som händer under huden. Mörka ringar får man till exempel eftersom blodkärlen syns väldigt väl under den tunna huden och det gör att det blir en mörkare nyans på huden när de vidgar sig. Huden tunnas också ut när vi blir äldre. Det händer överallt på kroppen, men det märks mer runt ögonen, förklarar hon.

Annons

Huden extra känslig under höst och vinter

Ansiktet exponeras konstant för olika väderlekar och torr inomhusluft och behöver extra vård. Speciellt hösten och vintern är tuff för huden när luften blir kallare. Torr hud utvecklar lättare eksem och inflammationer – och har även en benägenhet att se äldre ut.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Loreto Ferrada är hudläkare
Som läkare på Min Doktor kommer Loreto Ferrada ofta i kontakt med människor som har ögonproblem. Foto: Privat

– Skaffa en bra, mjukgörande och återfuktande kräm till huden. Har du benägenhet att få eksem är det extra viktigt att hålla huden återfuktad med krämer, tipsar Loreto Ferrada.

Hur förebygger man problem med huden runt ögonen?

– Ta hand om dig. Hitta bra sömn- och kostvanor och undvik stress. Rör på dig, drick mycket vatten och sluta röka. När kroppen mår bra syns det på huden och speciellt på området runt ögonen.

Annons

Och om man tycker att man behöver kosmetisk behandling?

– Det finns en jättemarknad för huden i ansiktet. När det gäller ökad pigmentering finns det exempelvis en arsenal av blekande och täckande krämer. Men var försiktig med att köpa något från utlandet och testa först produkten på något annat ställe på kroppen – du kanske bleker huden för mycket så att den blir för ljus i stället. Du riskerar också att få en allergisk reaktion.

Sök specialisthjälp för ingrepp

Loreto Ferradas rekommendation om man verkligen vill göra ett ingrepp, är att besöka en läkare som är specialist på hudsjukdomar.

– Annars kan du förstöra något på din hud som du sedan inte kan reparera. Inom hudterapisektorn är det tillåtet att ge behandlingar som du inte kan reklamera eller anmäla någonstans om det går fel, medan läkare omfattas av tydliga regelverk. Så se till att den som behandlar din hud har rätt kompetens och utbildning.

Annons

Kyla hjälper mot svullna ögon

  • Svullnad runt ögonen får du ner med kyla. Testa det gamla knepet att förvara två matskedar i frysen. Ta fram dem och pressa lätt mot det svullna området.
  • Lägg två kalla tepåsar eller gurkskivor under ögonen i cirka 10 minuter.
  • Kylande gelémasker för ögonen finns att köpa på till exempel apoteken. Förvara i kylen och plocka fram när du behöver.

6 vanliga ögonbesvär – och hur du lindrar dem

Svullnad och påsar

Symtom: Puffig hud runt ögonen.

Orsak: När kroppen av någon anledning lägger på sig vätska, blir det tydligt runt ögonen. Puffigheten kan även bero på allergi. Det finns också en ärftlig komponent.

Åtgärd: Att du behåller mycket vätska i kroppen kan bero på att du äter för mycket salt så testa att dra ner på det. Andra åtgärder är att sova bra, äta bra, dricka mer vatten och inte röka. Ett sätt att få ner tillfällig svullnad kan också vara att kyla ner huden försiktigt, genom att hålla något kallt mot området.

Blefarit/inflammation

Symtom: Rodnad, klåda och skav.

Orsak: Inflammation i ögonlockskanterna drabbar ofta äldre och människor med känslig och torr hud. Det beror oftast på en infektion orsakad av hudbakterier eller mjälleksem.

Annons

Åtgärd: Behandla i första hand genom att rengöra ögonlockskanterna, det kan du göra hemma med rena kompresser. Om inflammationen inte blir bättre bör du söka vård för att ta reda på om det ligger någon sjukdom bakom – som eksem, rosacea eller allergi.

Ögonrosacea

Symtom: Röda ögon, irritation och svullnad i ögon och ögonlock.

Orsak: Hudsjukdomen rosacea kan starta vid ögonen, men röda ögon kan ha många orsaker, som blödning, inflammation eller torra ögon.

Åtgärd: Om du redan har rosacea och får röda ögon är diagnosen ögonrosacea lättare att ställa för hudläkare. Då är behandlingen antibiotika eller lokala behandlingar för huden. Men för dig som får röda ögon och inte har några andra symtom är det en ögonläkare du ska kontakta.

Fjällig hud

Symtom: Torr, röd och kliande hud runt ögonen.

Orsak: Mjälleksem kännetecknas av att det blir fjälliga lager, torrt och skrovligt. Även atopiskt eksem kan bli torrt och fjälligt.

Annons

Åtgärd: Eksemet måste behandlas – till exempel inledningsvis med kortison och därefter en återfuktande kräm. Är det ett kroniskt eksem finns det andra preparat än kortison.

Perioral dermatit

Symtom: Rodnad, knottror och utslag.

Orsak: Inflammationen är besläktad med akne och rosacea, och kan drabba olika områden i ansiktet. Kan bero på användning av för starka kortisonkrämer på ansiktet liksom feta, täckande krämer.

Åtgärd: Att låta huden vila helt från smink och krämer kan hjälpa, annars kan det behandlas med antibiotika.

Gula ögonlock

Symtom: Vita eller ljusgula fläckar och/eller utväxter i ögonlockskanterna.

Orsak: Xantelasma är en ovanlig hudåkomma som beror på inlagring av kolesterol.

Åtgärd: Det är inte farligt men det kan vara bra att kontrollera om det beror på högt kolesterol i blodet. Om missfärgningarna upplevs störande finns det bland annat kemisk, kirurgisk och laserbehandling. Du kan också få gulaktiga eller orange områden på ögonlocken som inte beror på kolesterol. Det är helt ofarligt men svårt att behandla.

Av Petra Olander

Foto: Shutterstock/TT

Annons