Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Vanliga orsaker till trötthet – och tips på lösningar

06 maj, 2019 
https://image.allas.se/image-102471?imageId=102471&width=1320&height=689
Redaktionen
Kvinna lutar sig mot staket
Känner dig dig trött, sömning och hängig? Vi reder ut våra vanligaste orsaker till just trötthet – och tipsar om lösningar som gör dig piggare.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Känner du dig trött, hängig och ofokuserad? Du är tyvärr långt ifrån ensam. Här listar vi vanliga anledningar till trötthet – men tipsar också om knep som kan göra dig piggare och gladare.

Tips för bättre sömnBrand logo
Tips för bättre sömn

Därför är vi trötta – 9 vanliga orsaker

Klimakteriet

Att man blir trött under klimakteriet är vanligt. Kroppens hormoner hamnar i obalans. Bland annat höjs ämnesomsättningen, vilket stör sömnen. Ibland rättar problemet till sig av sig själv, men har man otur kan besvären sitta i upp till tio år.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Lösning: Regelbunden fysisk aktivitet på en lagom nivå hjälper kroppen att varva ner. Akupunktur och mental träning som mindfulness och yoga kan hjälpa till att normalisera sömnen. Tillskott av östrogen kan vara en hjälp under en övergångsperiod. Sök hjälp hos gynekolog för utredning.

Kvinna sitter i kök och gäspar
Sök hjälp om du inte vet vad tröttheten beror på.

Hypotyreos

Hypotyreos/sköldkörtelrubbning innebär att sköldkörteln producerar för lite hormoner, vilket ger en störning i ämnesomsättningen så att kroppen går på lågvarv. Du kan känna dig trött, deppig, frusen och gå upp i vikt. 80 procent kvinnor, jämfört med 20 procent män drabbas av rubbningar i sköldkörtelns funktion.

Annons

Lösning: Sök läkare som tar blodprov och gör en utredning. Vanligaste behandlingen är med läkemedlet Levaxin.

Näringsbrist/felaktig kost

Oregelbundna kostvanor, som att hoppa över frukosten eller lunchen, kan ge brist på viktiga näringsämnen. Äter man för lite går kroppen in i ett tillstånd där den spar energi, då blir man trött och får en felaktig energibalans.

Lösning: Ät på regelbundna tider, undvik att småäta godis och sötsaker och ät balanserat enligt tallriksmodellen. Vårdcentralen kan remittera till en dietist som kan ge individuella kostråd.

Kaffekoppar i olika storlekar och modeller
Välj om och när du ska inta koffein och alkohol.

Stress

På kort sikt blir kroppen uppvarvad och du känner dig inte trött eller sömnig. Är du stressad under en längre tid kan du drabbas av utmattningssyndrom.

Annons

Lösning: Försök att själv förändra balansen i livet, så att du får en bra avvägning mellan arbete och återhämtning. Fundera över om du har ett beteende som du kan ändra på. Avlasta dig själv både hemma och på jobbet. Prata med din arbetsgivare eller ta stöd av fack och skyddsombud. Sök hjälp hos husläkaren som kan ge råd och till exempel remittera till en psykolog, om du inte lyckas få någon förändring.

Järnbrist

En vanlig orsak till trötthet hos menstruerande kvinnor. Risken ökar om du äter en järnfattig kost, till exempel om du är vegan eller vegetarian. Järn finns i bland annat spenat, kött och inälvsmat som lever.

Lösning: Se till att äta en varierad kost och boka tid hos husläkaren om du misstänker järnbrist, det kan fastställas genom ett enkelt blodprov.

Brist på dagsljus

Dagsljuset ser till att du får en bra dygnsrytm och trycker bort sömnhormonet melatonin. Vistas du inomhus för mycket får du ett överskott av melatonin som gör dig trött.

Annons

Lösning: 30–60 minuter om dagen behöver du vistas utomhus. Ta promenader, hellre än att gå in på gymmet, gärna på förmiddagen om det är möjligt. Dygnsrytmen påverkas positivt av just förmiddagsljus, det underlättar sömnen och bidrar till pigghet.

Depression

Om du har en avsaknad av glädje och känner dig trött, sliten och nedstämd, kan det vara ett tecken på depression.

Lösning: Vet du vad din nedstämdhet beror på, ta hand om dig själv på bästa sätt, om du till exempel är i sorg eller precis har brutit upp från en relation. Går inte depressionen över på ett par veckor till ett par månader bör du söka hjälp hos vårdcentralen.

Diabetes

Vid diabetes typ 2 som är vanligast i vuxen ålder, har kroppen svårt att hålla sockerhalten i blodet på en tillräckligt låg nivå. Ett vanligt symtom är att du blir trött och kraftlös.

Annons

Lösning: Diagnosen fastställs genom blod- och urinprov. Ta hjälp av läkaren för att få insulinbehandlingen rätt inställd. Men genom motion och bra kost kan du själv

påverka och sänka ditt blodsockervärde. Frukt, grönsaker, rotfrukter, baljväxter, fullkornsprodukter, fisk, nötter och kaffe, har i studier visat sig ha bra effekt vid diabetes.

Kvinnofot i gymnastiksko på gräsmatta
Dagsljus och motion motverkar trötthet och ger bättre sömn.

Hur blir man piggare?

Vi listar tips för en mer energifylld vardag.

  • Motionera, promenera, cykla eller simma, du behöver inte hårdträna, det viktigaste är att du rör på dig varje dag.
  • Bryt stillasittandet, växla aktiviteter, upp och hoppa under reklamperioderna på teve till exempel.
  • Se till att äta bra. Följ inga extrema dieter, utan ät vad du tror är nyttigt för dig. Minska på sockret och lägg till mycket frukt och grönsaker.
  • Bedöm om det finns något du kan förändra när det gäller ditt intag av alkohol eller koffein för att må bättre.
  • Ditt biologiska system mår bra av regelbundenhet, det gäller både hur dags du stiger ur sängen, måltider och motion.

Av Kristina Müller

Foto: Thomas Carlgren, Karl Gabor, TT, Tyler Nix on Unsplash

Annons