Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Varmt i vattnet – då ökar risken för badklåda och badsårsfeber

29 jun, 2020 
Avvivvi alström
Kvinna badar i prickig bikini
Visst är det härligt med ett svalkande dopp? Men det gäller att ta det säkra för det osäkra så du slipper tråkiga konsekvenser.
Sugen på ett dopp? Du är inte ensam. Även parasiter och bakterier trivs i höga vattentemperaturer. Vissa kan göra oss sjuka, i till exempel badklåda eller badsårsfeber. Så här undviker du att smittas!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det är inte bara människor som trivs på våra badplatser just nu. Det gör även bakterier och parasiter, som gillar höga vattentemperaturer. Ett exempel är cerkarier, en fågelparasit som orsakar badklåda hos människa. Den trivs extra bra i grunt och varmt vatten och ligger gärna och lurar i sötvattenssnäckor. Därför är badklåda vanligare bland barn än vuxna, inte minst för att barn gärna badar länge i det grunda vattnet där de plockar snäckor.

Badsårsfeber kan orsaka allvarlig infektion

Parasiten, som egentligen inte gillar människor, kan bita sig fast av misstag och borra sig in i huden där den dör. Man kan reagera på parasiterna med stora områden med myggbettslika utslag som kliar mycket. I de flesta fall är badklåda ofarligt och utslagen självläker, men är man känslig och har otur kan man få infektioner.

Annons

Men när värmen stiger i vattnet ökar även bakterien vibrio, som orsakar badsårsfeber. Den trivs särskilt bra i bräckt eller salt vatten med en temperatur över 20 grader. Vanligtvis blir man smittad om man badar med ett öppet sår, men bakterien kan också ta sig in via hörselgången och orsaka öroninflammation, eller via en kallsup ner i magen där den orsakar magsjuka. Det är när ett sår smittas som man kan få badsårsfeber.

Symtom på badklåda

Vanliga symtom på badklåda är kliande utslag som dyker upp några timmar efter bad, oftast i en insjö eftersom parasiten trivs bäst där. Ibland kan de dock dröja upp till två dygn efter bad innan utslagen blommar ut. Klådan går över av sig själv, oftast inom en vecka. Är klådan svår kan man lindra den med kylbalsam eller med antihistamintabletter som finns på apoteket. Kliar man sönder utslagen kan huden bli sårig och infekterad. Barn som drabbas kliar sig ofta i sömnen. Att sova med bomullshandskar kan därför vara ett bra tips.

Annons

Symtom på badsårsfeber

Om bakterien får fäste i ett öppet sår uppstår en sårinfektion. Symtom kan vara smärta från såret, feber och allmänpåverkan. Sönderrivna myggbett, skavsår är för små för att bakterien ska få fäste. Det krävs alltså ett större eller djupare sår för att bli sjuk. Om man har ett nedsatt immunförsvar, till exempel på grund av hög ålder, kan badsårsfeber leda till att man drabbas av blodförgiftning. Infektionen behandlas med antibiotika.

Se också: Så gör du egen vätskeersättning

Så gör du egen vätskeersättningBrand logo
Så gör du egen vätskeersättning

Så undviker du att smittas

  • Vibriobakterier som orsakar badsårsfeber finns framförallt i bräckt och salt vatten, men även sötvatten, särskilt om vattentemperaturen har varit över 20 ºC.
  • Cerkarier, som orsakar badklåda, trivs bättre i insjöar än i havet.
  • Det bästa sättet att helt undvika badklåda är att ta av sig badkläderna och duscha direkt efter bad. När man tvättat sig bör man också torka sig genom att klappa med handduken istället för att gnugga, så att inte hudbakterierna sprids runt. Det kan också bra att använda engångshanddukar för att inte smitta familjen.
  • Om man har ett större, öppet sår bör man undvika utomhusbad. Det gäller även bad i badtunnor med sjö- eller havsvatten.

Källor: Folkhälsomyndigheten, Dagens Medicin, 1177.se

Foto: TT

Annons