Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskopPåskpyssel

Loppissommar: Skattjakten kan börja

29 jun, 2020 
AvCecilia Sandbring
Dukar, tygstycken och gardiner finns det alltid gott om på loppisar. Den som vet vad den söker kan göra fynd. Letar du efter något speciellt så ta med dig mått på bord, fönster, stolsitsar eller vad det nu kan vara. Bild: Håkan Sandbring
Med porslin, möbler, textilier och glas från loppisar skapar du ett unikt, personligt hem. Återvinning ligger i tiden – och dessutom är det ju ett stort nöje att åka runt och leta efter spännande fynd. Vi ger dig några nyttiga tips på vägen!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det är alltid lika roligt med sommarloppisar – att besöka flera olika ställen och inte veta vad som kan dyka upp. Handtextade skyltar längs vägkanterna visar dig till nya spännande platser. Det spelar ingen roll om det är fasta loppisar som har öppet året runt, större föreningsloppisar eller privata loppisar hemma hos någon – allt är lika roligt. De flesta loppisar har ett väldigt blandat sortiment, och det går alltid att göra fynd.

Oavsett om du gillar den lantliga stilen, retro eller kanske en mer modern inredning finns det mycket att hitta på loppis. Fundera på vad du behöver, och har plats för hemma.

Kom förberedd

Genom att blanda upp med enstaka äldre föremål får du ett unikt och spännande hem. Och för den som gillar att fixa, sy och måla är möjligheterna oändliga att kunna förvandla fynden till något nytt.

Annons

Se mer: Fyra tips inför loppisjakten!

Videon kunde inte hittas

Med en lista på vad du behöver blir loppisjakten kanske ännu mer givande. Skriv då upp mått, namn på porslin, modeller och annat som är bra att ha med sig. Med foto eller klipp från tidningar, ser du lättare vad du ska leta efter. Skattjakten brukar bli extra rolig när man letar efter något speciellt man samlar på eller behöver.

Tekanna i porslin i klassiskt vitt och blått mönster.
Äldre svenskt porslin är ofta väldigt prisvärt. Flytande Blått, eller Blå Vinranka, är en klassiker. Den ritades av Arthur Percy för Gefle 1938, och blev väldigt poppis under 40- och 50-talet. En tekanna utan skador är värd cirka 400 kr.
Populära tallrikar, assietter och fat från Rörstrand och Gustavsberg.
Om du känner igen dyrgriparna, och har turen att komma till en bra loppis, kan du fynda. Understa fatet ”Mon Amie” (1952-1987) – en kaffe- och teservis i tekniken flytande blått designad av Marianne Westman, Rörstrand. I mitten ”Salix” (1954-1970) och överst ”Adam” (1959-1974) – båda alster av Stig Lindbergs för Gustavsberg. Värdet för ett populärt fat är omkring 200 kr.
En kvinna och en man är på väg till en loppis ute på landet.
På somrarna öppnar många upp sina lador, förråd och uthus för loppis. I hela Sverige kan man hitta privata sommarloppisar. Här finns allt från krimskrams, nytill-verkat och kuriosa till antikviteter, allmoge och samlarfynd. Och priserna varierar därefter.
Annons
Fina linnelakan går att hitta på loppis. Linne tvättas i maskin i 60 grader, gärna med flytande tvättsåpa. Om det är gulnat eller har fläckar, lägg i kallt vatten en stund före tvätt, och häll 1,5 dl ättika i maskinen. Undvik att centrifugera, torktumla, vrida ur eller stryka med strykjärn. Linne mår bäst av att torka plant eller hängas på tork utomhus – och gärna kallmanglas.
Annons
Leta efter sprickor och naggar på porslin och glas och betala inte för det som är kantstött. Här finns en trave Gröna Anna-tallrikar, färgglada kaffekoppar, samlartallrik med kungen & Silvia och lite annat smått och gott.
En enkel sak kan bli ett vackert konstföremål på rätt plats. Leta efter föremål med färg, form och mönster som du gillar. Sverige är känt för sina fina konstglas och under tidigt 1900-tal började glasbruken profilera sigmed egna modeller. Men det är svårt att veta vilket glasbruk som tillverkat en viss glaspjäs om den saknar etikett. Den här vasen är märkt JW, men saknar glasbruksetikett. Färgglada 70-talsdukar i roliga mönster dyker ofta upp på loppis.
Vissa leksaker har högt samlarvärde – som nallar och andra mjuka djur från tyska märket Steiff. Ibland finns ett märke kvar i örat. Den liggande leoparden är en vanlig modell från 50- och 60-talet, och värd runt 500 kronor.
Gamla trätråg är alltid användbara för förvaring, med eller utan lock. Perfekta för till exempel tidningar, ved eller leksaker och blir samtidigt en vacker inredningsdetalj. Värde cirka 300 kr per styck. Bild: Håkan Sandbring
Annons
Titta noga på allt, men köp bara det du tycker om – och har användning för. Ibland ser man att vissa saker är alldeles för billiga, men om det inte är något man vill ha är det ju bara dumt att köpa det bara för att det är billigt.
Bestick är prisvärt på loppis – till och med billigare än engångsbestick om du ska ha en stor fest. Ett silverbestick kostar för det mesta några hundra, nysilver några tior och rostfritt stål endast några kronor. Hos antikhandlare är priserna på 1900-talsbestick i känd design dock på väg uppåt. På loppis kan man fortfarande fynda – om man vet vad man ska leta efter!
Annons
Var snabb och strunta i att pruta om du verkligen fastnar för ett föremål. Det är bättre att betala det de begär direkt än riskera att någon annan hinner före. Är du tveksam så håll i föremålet en stund medan du funderar.
Det går att fynda på sommarloppisar om du vet vad du ska leta efter. Tidlös design av hög kvalitet håller värdet. Sigvard Bernadotte formgav de populära ”Margrethe-skålarna” år 1954 och de finns fortfarande i produktion. Kvaliteten är suverän, och trots att de är gamla och väl använda ser de ut som nya. Värde 100–250 kr/st.
Annons
På loppis kan man hitta det där speciella som inte finnsi butiker och varuhus. En annorlunda skolplansch pryder säkert sin plats. Småskolans trafik-bilder, PA Nordstedt & Söners förlag 1948, värde 350 kr.
Allt som går att använda i trädgården är efterfrågat. Rostiga mjölkkannor, rangliga trädgårdsstolar och gamla zinkbaljor kan kosta flera hundra kronor styck. Det är många som vill dekorera sin trädgård med vackra gamla ting – dessa två antika eld- släckare såldes för 50 kr respektive 200 kr.
Annons
Annons