Yinyoga – yogaformen som passar alla

Har du velat testa yoga, men inte vågat eftersom det verkar så avancerat? Då passar den lugna yinyogan perfekt för dig!

Glöm handstående och att försöka krångla foten bakom huvudet. Yinyoga är yogaformen som passar alla, även den stelaste. Det är en lugn och mysig yoga med bara sittande och liggande positioner. Allt utförs utifrån dina individuella förutsättningar.

– Yinyoga är en lugnare form av yoga där man stannar i positionerna i tre till fem minuter. Det kan låta enkelt men man kommer in djupt när man stannar så länge i en position och det kan kännas väldigt intensivt, berättar Johanna Wickström, yogainstruktör som har skrivit boken Yinyoga – Mindre stress och en friskare kropp (Norstedts).

Yinyoga för nybörjare – 5 sköna övningar

Yinyoga ger flera effekter rent fysiskt. Det påverkar leder, ligament och skelett men framför allt bindväven i kroppen.

– Om man jämför med en vanlig stretch så kommer man med yinyoga mycket djupare in i kroppens strukturer. Man mjukar upp bindväven som blir smidigare och rörligare samtidigt som cirkulationen ökar.

En viktig anledning till att man stannar länge i varje position är att fascian, eller bindväven, är en långsam och seg struktur som tar lite tid att påverka.

Yinyoga främjar också vårt parasympatiska nervsystem, det som styr bland annat matsmältning och sömn.

– När vi jobbar med vår yinenergi och försätter oss i ett avslappnat tillstånd hjälper vi det parasympatiska systemet. Det kan bidra till minskade sömnproblem, förbättrad matsmältning och främja sexlusten.

Se också: 5 yoga övningar mot förstoppning

1:21

Efter reklamen: 5 yogaövningar mot förstoppning

(1:21)

Slå på ljud

Lugnar sinne och kropp

Mycket fokus läggs också på den mentala delen. Man försöker lära sig att stanna i det som inte är 100 procent bekvämt och lägga märke till samspelet mellan kropp och sinne.

Varje position blir som en kort meditation där man noterar tankar, känslor och det som uppstår i kroppen. Målet är att göra detta utan att värdera eller reagera på det. Genom att lugna sinnet blir kroppen lugnare.

De fysiska positionerna blir också en genväg till ett lugnare sinne.

– Det går båda vägar, om vi jobbar med kroppen kan vi släppa taget om tankar och känslor som inte gynnar oss.

Ett exempel är vid stress. Stress och oro kan påverka oss fysiskt – pannan rynkas, axlarna blir spända och andningen ytlig. Genom positionerna släpper de fysiska spänningarna och då kan det vara enklare att släppa oro och stressande tankar.

Många av positionerna i yinyoga kan vid första anblick se enkla ut, men de kan ändå kännas utmanande just eftersom man stannar så länge i varje position.

Visst finns det avancerade positioner också, men de kan alltid anpassas för alla nivåer.

– Yinyoga passar verkligen alla, kvinnor som män, och oavsett vilken ålder du är i eller vilka tidigare erfarenheter du har.

Johanna Wickström, yogainstruktör.

Johanna Wickström, yogainstruktör.

Ha tålamod

Exakt hur dina positioner ser ut är inte heller det viktigaste, utan det viktiga är hur det känns.

– Rätt position är den som är rätt för dig och din kropp, det är en av de finaste sakerna med yinyoga. Det finns ingen perfekt form som alla ska passa in i.

Kan man göra yinyoga om man är jättestel?

– Om du är det så behöver du verkligen yoga. Det finns inget rätt eller fel, utgå ifrån var du är just nu. Ha tålamod, men enligt min erfarenhet går det ganska snabbt att bli rörligare, det kan räcka med två till tre lektioner.

Vilken yoga passar dig bäst? Här listar vi 10 vanliga typer

Om du är nybörjare kan en lektion i veckan vara nog för att komma igång, lära dig positionerna och öva på att vara i nuet. Yinyoga är också enkelt att utöva hemma, det kan räcka med tio minuter varje eller varannan dag.

– Du kan välja ut ett par positioner som du vill utforska mer. Det finns många positioner som du kan göra framför tv:n eller i sängen. Allt du behöver är bekväma kläder.

Enligt Johanna är yinyoga extra bra vid stress och oro, just för den meditativa effekten.

– Den är ett starkt redskap för att hitta lugnet och landa lite i allt som pågår. Jag tror att många upplever att annan träning blir för intensivt ovanpå allt annat i livet som är intensivt. Men yinyoga kan också vara ett bra komplement till annan träning.

Har sitt ursprung i Kina

Yinyoga har sitt ursprung i Kina, inte Indien som många andra yogaformer. Namnet yinyoga kommer från taoismen, en kinesisk livsfilosofi där läran om yin och yang är i fokus. Yin och yang är två motsatta krafter som genomsyrar allt och som står i ständig kontrast till varandra: yin är stillhet medan yang är rörelse och energi. Det behöver finnas både yin och yang i ditt liv för att du ska vara balanserad, lycklig och må bra.

Källa: Yinyoga – Mindre stress och en friskare kropp (Norstedts)

Foto: Privat, Shutterstock/TT