Lästips:VeckohoroskopÅrshoroskop 2024StjärnteckenMånadsstenar

Krukväxten som passar dig – enligt ditt stjärntecken

01 mar, 2022 
Heidi Ljungdahl
Kvinna sitter på golvet och vattnar växter
Kvinna sitter på golvet och vattnar växter.
Hemma vill man ha en mysig miljö. Ett sätt är att investera i växter som förgyller tillvaron och gör rummet trevligt. Vi har listat de växter som passar till olika stjärntecken.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Förutom att växter sprider en fräsch doft i rummet har de en hälsosam fördel. En studie från NASA visar att plantor kan rena upp till 87% av de toxiner som finns i luften i ett rum inom 24 timmar. En annan rapport från Healthline visar att plantor hemma minskar stress, ökar din uppmärksamhet och produktivitet och hjälper dig bli fortare frisk när du är sjuk.

Med dessa studier i åtanke gjorde experter hos Clear It Waste Collection (som är en organisation som arbetar med återvinning och miljö) en undersökning för att få reda på vilken planta som passar bäst med vilket stjärntecken. De analyserade huvudkaraktärsdragen hos varje stjärntecken för att få reda på vilken planta som var den perfekta matchningen, vilket ska resultera i att alla ska kunna inreda sitt hemmakontor med växten som passar just dem. Växterna som är med i matchningen är alla bra luftrenare, de kan omvandla koldioxid och andra kemiska föroreningar till syre.

Här listar vi vilka växter som passar ditt stjärntecken bäst

Väduren – Kalatea

Väduren är ståtligt och vill uppehålla sig på stora ytor. Därför passar kalatean med sina stora färgglada blad med detta stjärntecken. De är båda kända för att dra blickar till sig. Detta är en växt som vill ha plats för att sprida ut sig. De stora bladen gör att den vill ha regelbunden vattning och får inte torka ut. Kalatean trivs både på ljusa platser och i lite halvskugga.

Annons

Oxen – Flasklilja

Precis som Oxen så trivs flaskliljan bäst i en avslappnad och harmonisk miljö. Palmen älskar att sträcka ut sig i solen, och gör en perfekt matchning med stjärntecknet. Den är en lättskött krukväxt som tål både regelbunden och spontan vattning, men vill gärna ha en dos näring i månaden från vår till höst. Den går bra med Oxens lugn och uthållighet.

Flaskliljan i kruka sprider lugn.
Flaskliljan är en tålig växt som sprider lugn.

Tvillingarna – Ananasväxt

Tvillingarna har tusen järn i elden. De skulle behöva en klon av sig själv för att hinna med allt. Ananasväxen är precis som sin stjärnmatchning en växt som aldrig vilar. Den skjuter ständigt ut nya skott och förnyar sig. Ananasväxten håller sig ständigt ung. Liksom stjärntecknet vill plantan inte har för stor uppmärksamhet, så var sparsam med vattningen men håll jorden lite fuktig.

Annons
Ananasväxten förnyar sig med att skjuta ut nya skott.
Ananasväxten förnyar sig hela tiden genom att skjuta ut nya skott.

Kräftan – Fjädersparris

En Kräfta är attraktiv och känner lätt av energin i rummet. Fjädersparrisen är lika attraktiv som sin matchning och frodas när miljön är rätt. De båda kräver en hälsosam uppmärksamhet för att må bra. Växten är känslig för uttorkning och måste hållas fuktig, och vill ha ljust men vill inte stå i direkt solljus. Den mår bra av att få växtnäring en gång i veckan från vår till höst.

Fjädersparrisen är attraktiv och frodas i rätt miljö.
Fjädersparrisen är attraktiv och frodas i rätt miljö.

Lejonet – Yucca

Lejonet är ett livligt eldtecken som är känt för att njuta av solen samtidigt som den håller en naturlig atmosfär av kunglighet, därför är yuccan med sin vidsträckta fjäderdräkt den perfekta plantan för stjärntecknet. Yuccan liksom Lejonet förkroppsligar livlighet och tillför en del av naturen inomhus förutsatt att du ger växten sol. Får plantan vatten när jordytan är torr kan den vara sin stjärnmatchning trogen länge.

Annons
Yucca med sina vackra vidsträckta blad.
Yuccan tillför lite av naturen inomhus.
Se också: Dela och föröka perenner – så gör du!Brand logo
Se också: Dela och föröka perenner – så gör du!
Annons

Jungfrun – Begonia

Detta jordtecken representerar det praktiska och perfekta. Jungfrun är en dröm att arbeta tillsammans med tack vare sin arbetsmoral och produktivitet vilket gör att begonian är den perfekta matchningen. Dess vackra blommor kommer i ett antal vackra färger och mönster, och den blommar oavbrutet. Låt den stå i halvskugga och vattna ca en gång i veckan. Tillsätt näring under sommaren.

Begonia finns i ett antal olika färger, här är en rosa.
Begonian finns i ett antal vackra färger och mönster.

Vågen – Fredskalla

Vågen är mästare i harmoni och jämlikhet vilket gör den till en perfekt matchning till fredskallan. Växten renar luften hemma samtidigt som den är vacker att titta på. Både Vågen och fredskallan anpassar sig för varje utrymme och situation. Plantan är tålig och den anses vara en av de lättaste krukväxterna att ta hand om. Den trivs utmärkt i självvattnande krukor.

Annons
Fredskalla utstrålar harmoni.
Fredskallan är en av de lättaste krukväxterna att ta hand om.

Skorpionen – Ungkarlsblomma

Personer födda i Skorpionens tecken är ofta lite mystiska samtidigt som är starka karaktärer som förkroppsligar oberoende och uthållighet. Ungkarlsblomman delar liknande egenskaper. De har låga krav på sol, vatten, luft och temperatur. Trots att anses vara en av de svåraste växterna att odla inomhus, klarar den extrem inomhusmiljö som få andra plantor kan överleva. Precis som sin matchning i vattentecknet.

Ungkarlsblomma finns i flera varianter, här är en prickig.
Ungkarlsblomman klarar extrem inomhusmiljö.

Skytten – Saintpaulia

Tecknet är känt för att vara spontan och äventyrslysten. Skytten finner en bra matchning med en av världens mest populära krukväxt. Liksom eldtecknet har saintpaulian några egenheter involverade i dess skötsel, men om dessa uppfylls kommer den att producera en elegant uppvisning av lila kronblad.

Annons
Saintpaulia med lila krusade blomblad.
Saintpaulia är en av världens mest populära krukväxt.

Stenbocken – Strandkastanj

Stenbockar är kända för att vara praktiska, ambitiösa och självförsörjande. Strandkastanjen är en perfekt match som kräver lite underhållning. Växten ger personlighet med sina smala, sammanvävda rötter och håller sina blommor och frukter på en annan nivå. Enligt Feng shui ger strandkastanjen lycka till sin ägare kommer också att hjälpa till med detta teckens höga ambitioner.

Strandkastanj i kruka.
Strandkastanjen ger lycka till sin ägare.
Annons
Se också: Så fräschar du upp dina växter – 6 skötselråd som fungerarBrand logo
Se också: Så fräschar du upp dina växter – 6 skötselråd som fungerar

Vattumannen – Luftväxt

Vattumannen representerar en mystisk helare som skänker vatten och liv. Luftväxten är perfekt matchning till stjärntecknet. De är epifyter, vilket betyder att de växer bredvid andra växter eller i lämpliga luckor, inte i jord - och andas nytt liv i allt de rör vid. Duscha dem regelbundet för att hålla dem hydrerade, eller låt dem ligga i vatten i en timme för att fylla upp sitt vattenlager.

Luftväxt lever av luft och vatten.
Luftväxt är en växt som inte lever i jord.

Fiskarna – Paradisträd

Paradisträdet är den botaniska jämförelsen för att återspegla den konfliktfyllda naturen hos Fiskarnas tecken. Växten riskerar att blekna om de inte får tillräckligt med vatten, men hämtar sig snabbt när den får nytt vatten och bladen fyllt upp sina vattenlager. Paradisträdet är ofta en lyckogåva som går i arv i generationer inom familjer, vilket återspeglar den givande naturen hos detta vattentecken.

Annons
Paradisträd i kruka.
Paradisträdet återhämtar sig snabbt när den får vatten.

Källor: NASA, Clear It Waste Collection, Better Homes & Gardens, Healthline, Countryliving, Pure Wow, Cosmopolitan

Annons