4 vanliga misstag du gör med din brödrost – kan orsaka stor skada i ditt hem

Brödrosten är en vanlig köksapparat – men den kan vara livsfarlig. Det här ska du tänka på med din brödrost hemma.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto

Städexpertens bästa tips mot kalkavlagringar

Brand logo
Städexpertens bästa tips mot kalkavlagringar

Brödrosten finns i nästan alla kök, men många tänker inte på att den faktiskt kan vara farlig...

Brödrosten kan leda till olyckor – då blir den livsfarlig

Allas har tidigare skrivit om att brödrosten är en av de farligaste sakerna för ett barn i ett kök. Man ska absolut inte pilla med en gaffel eller dylikt i den för att fiska upp sin brödskiva. Detta eftersom att det finns värmetrådar i och pillar du där med metall kan du få 230 volt i dig, skriver Elinstallatören.

Många allvarliga olyckor i hemmet är kopplade till brödrostar. De kan vara farliga eftersom de har exponerade, strömförande värmeelement.

Så använder du brödrosten säkert

• Se till att skaka ur smulorna ordentligt! Smulor som samlas i brödrosten kan ta eld och leda till en brand. Det är därför bra att rengöra din brödrost med jämna mellanrum.

• Att ta upp bröd med knivar eller gafflar går som sagt bort. Använd i stället redskap av trä eller plast när du behöver plocka ut rostat bröd.

• En skadad brödrost kan öka risken för att det börjar brinna. Om den exempelvis har trasiga sladdar eller skador ska den inte användas.

• För att minska risken för brand bör du hålla brödrosten borta från lättantändliga saker som gardiner och servetter.

Källa: Konsumentmagasinet

Brödrost
Tänk på att rengöra din brödrost med jämna mellanrum.Foto: Fredrik Funck/DN/TT

Orsaker till att brödrostar börjar brinna

Konsumentmagasinet har listat orsaker till att brödrostar börjar brinna.

1. Brödrostar samlar med tiden på sig smulor som kan utgöra en brandrisk. Om smulorna ligger kvar i botten kan de hamna mot värmeelementen och fatta eld. Därför är det viktigt att rengöra brödrosten regelbundet och ta bort både smulor och annat skräp.

2. Elektriska fel kan också göra att en brödrost börjar brinna. Trasiga sladdar, dåliga ledningar eller defekta värmeelement kan skapa gnistor eller kortslutningar som leder till brand. Dubbelkolla dina sladdar med jämna mellanrum.

3. Brödrostar kan också överhettas om de lämnas utan uppsikt eller används fel. Om den står på för länge eller placeras nära något som lätt kan fatta eld, till exempel gardiner, finns risk att den blir för varm och börjar brinna.

4. Felanvändning kan leda till bränder. Om du till exempel försöker rosta något som brödrosten inte är gjord för – som fikabröd med mycket socker – kan det börja brinna. Att rosta för tjocka skivor kan också öka brandrisken.

Källa: Konsumentmagasinet, Leva & bo