Trending: HusmorstipsStädknepÅterbrukHuskurer

Enkla tips: Så får du mobiltelefonen att hålla längre

09 jan, 2020 
Lisa Södergren
Jartrud Hostmaelingen
Kvinna sitter med en mobiltelefon i handen.
Ta hand om din telefon så den håller längre.
Det är dyrt att köpa ny mobiltelefon. Då gäller det att ta hand om den. Här får tips på vad du kan göra för att ha glädje av din telefon så länge som möjligt.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Har du märkt att din mobiltelefon blivit långsammare till exempel när du surfar eller att olika funktioner inte längre fungerar som de ska? Det kan vara tecken på att din mobiltelefon håller på att lägga av.

– En bra mobiltelefon håller bra i ungefär fem år, säger journalisten Per Kristian Bjørkeng, som alltid har varit teknikintresserad och jobbar för Aftonposten Teknologimagasinet.

Videon kunde inte hittas

Det finns flera anledningar till att mobilen börjar strula, berättar Per Kristian. Det vanligaste är att batteriet tappar kapacitet. Varje gång du laddar batteriet åldras det och efterhand märker du som användare att mobilen börjar bli seg. Det kan också bero på att leverantören har slutat uppdatera programvaran i den. Detta kan ställa till problem när du laddar ner nya appar som kräver mer av programvaran för att de ska fungera.

Annons

Ett annat vanligt problem är att skärmen går sönder. Skärmen kan du laga och det kan vara en bra idé att byta ut batteriet. Oavsett om du har en Apple- (iPhone) eller Android- telefon (exempelvis Samsung, Doro, LG, HTC) så kan du lämna in din telefon till en mobilreparatör. Det kostar från cirka 300 kronor och uppåt att byta batteri.

Viktigt om du har garanti på din Apple-mobil är att du lämnar in den på en Appleauktoriserad verkstad. Annars gäller inte garantin.

Tips som sparar batteriet på mobilen

Undvik värme

Lägg inte telefonen i direkt solljus, inte heller när den laddas. Värme kortar nämligen livslängden. Detta gäller särskilt vid temperaturer på 35 grader och över.

Ladda inte ur helt

Låt inte batteriet ladda ur helt. Det är bättre att ladda lite då och då. Det är bättre att ladda mobilen när det är 20 % kvar och ladda upp till 80 %.

Annons

Ladda inte för ofta

Ju fler gånger ett batteri laddas, desto sämre kapacitet får det.

Ladda inte kall telefon

Om du har haft telefonen med dig på vinterpromenad med en temperaturer under 0 grader så bör du inte ladda den direkt när du kommer hem. Låt den bli lite varm först.

Ta av skalet när du laddar

Använder du mobilskal? Ta av det medan du laddar telefonen. Annars kan det göra att mobilen blir extra varm vilket sliter på batteriet.

Tips för att skydda mobilen

Skaffa skärmskydd

Det finns både i tunt härdat glas och plast. Det finns för- och nackdelar med båda. Skärmskydd i härdat glas skyddar mot skador och repas inte lika lätt som skärmskydd i plast. Men de som är av plast spricker inte om du råkar tappa mobilen och har oftast ett lägre pris än skydden i härdat glas.

Använd mobilskal

Ett mobilskal kan också vara en bra idé att skaffa. Det finns baksidesskal, uppvikbara fodral som skyddar båda sidorna av mobilen och plånboksfodral som även har plats för kort. Välj den variant som passar dig bäst.

Tänk på det här när du köper ny mobil

  1. Välj en mobil som har de funktioner och appar som du behöver. Det är dyrt att köpa ny mobil och kanske behöver du inte den mest avancerade (och dyraste).
  2. Skaffa en mobil med tillräckligt stor skärm och bra ljud.
Annons