Hur länge håller tillagad kyckling i kylen? Så förvarar du den bäst
Men hur länge håller den tillagade kycklingen i kylen?
Allas reder ut vad som gäller!
Råd och rön kring mathygien är viktiga att följa för att undvika att bli allvarligt sjuk. Bland annat innebär det att ta hänsyn till olika livsmedels hållbarhet och förvaring.
Men det är inte alltid lätt att ha koll på precis alla olika råvaror. Här har vi underlättat för dig genom att kika lite närmre på kyckling – framför allt hur lång hållbarhet tillagad kyckling har i kylen!
Det kan hända om du inte tillagar din kyckling ordentligt
Kyckling är ett livsmedel som kräver lite extra försiktighet när man hanterar den rå. Detta eftersom kyckling kan innehålla bakterien campylobacter, som är den vanligaste magsjukebakterierna vi har i Sverige.
Enligt Folkhälsomyndigheten kan bakterien orsaka symptom så som magsmärtor, illamående, kräkningar, diarré och feber. Spridning sker främst genom just dålig mathygien eller otillräcklig tillagning, exempelvis att kycklingen inte hettats upp ordentligt.
Livsmedelsverket rekommenderar därför att man tvättar händerna noga, med både tvål och vatten efter hantering av rå kyckling, samt att man är extra noga med rengöring av de köksredskap man använder för att undvika korskontaminering.
Man bör heller inte låta rå kyckling komma i kontakt med andra råvaror under matlagningen och sedan är det förstås viktigt att se till att kycklingen blir ordentligt genomstekt också.
Kyckling och hållbarhet:
Frysen:
- Kycklingfilé och hel kyckling: 12 månader.
- Kycklingdelar: 9 månader.
- Kycklingfärs: 3-4 månader.
Kylen:
- Färsk kyckling: Några dagar, till och med sista förbrukningsdag.
- Tinad kyckling: 2 dagar efter upptining (förutsatt att den inte luktar illa eller ser oaptitlig ut).
Källa: Livsmedelsverket
Rekommenderationen: Förlita dig på dina sinnen
Frågor kring kycklinghantering och kycklingens hållbarhet är en av de vanligaste frågor som Livsmedelsverket får. Mycket på grund av kycklingens rykte för att kunna innehålla sjukdomsframkallande bakterier.
I ett inlägg på Facebook låter den statliga förvaltningsmyndighet meddela att dessa sjukdomsbakterier inte är det som avgör om tinade kyckling, som förvarats i 4 °C i kylskåp, fortfarande går att äta eller inte.
Hållbarheten avgörs av de vanliga nedbrytningsbakterierna. Dessa gör så att kycklingen börjar lukta illa och ser oaptitlig ut. Du kan därför förlita dig på din syn och ditt luktsinne i den här situationen.
Så länge håller tillagad kyckling i kylskåpet
När det kommer till tillagad kyckling då? Jo, de allmänna råder för matrester eller mat som inte ska ätas direkt, är att de håller 5-7 dagar i kylskåpstemperatur.
Matrester eller mat som inte ska ätas direkt bör svalna snabbt och sedan förvaras i kylskåp eller frysas in. Lägre temperatur innebär långsammare bakterietillväxt och längre hållbarhet. Livsmedelsverket rekommenderar en kylskåpstemperatur på 4 °C.
Lagad kyckling har dock en något lägre hållbarhet i kylen. Om den förvaras korrekt och vid låg temperatur är riktmärket att den är ätbar i cirka 3-4 dagar. Förutsatt att den klarar testet för ”titta och lukta”.
Snabb nedkylning är rekommenderat för den som vill förvara en tillagad kycklingrätt i kylskåp. Men kyckling som har stått framme i rumstemperatur för länge bör kasseras.