Lästips: Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Loppistips Spartips Nostalgi Gratis noveller

Mögel på maten – här är 7 livsmedel du inte behöver slänga

07 sep, 2025
Foto: TV4, Shutterstock/TT
Måste man slänga all mat som har lite tecken på mögel? Nej, det finns många livsmedel som är fullt ätbara ändå. Något som allt för få svenskar har koll på – visar en ny undersökning!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
7 matvaror du inte bör förvara i kylenBrand logo
7 matvaror du inte bör förvara i kylen

Enligt ny statistik, efter en undersökning från Livsmedelsverket, slänger fyra av tio svenskar alltid (!!) mögliga livsmedel. Alltså även om de fortfarande är helt ofarliga att äta – om möglet tas bort med marginal.

– Vi slänger alldeles för mycket mat, 16 kilo per person och år, en av anledningarna är att de är mögliga. Men man behöver inte slänga allt, säger Karin Fritz, matsvinnsexpert vid just Livsmedelsverket, när hon gästar Nyhetsmorgon i ett inslag om matsvinn.

Är det farligt att äta mögel? Det säger Livsmedelsverket

Låt oss börja med att undersöka vad mögel är och varför det kan vara skadligt för vår hälsa. Mögel är ett samlingsnamn på mikroskopiska svampar.

Sporer av dessa svampar finns naturligt överallt i vår miljö och det är när dessa hamnar på vår mat som svamparna kan växa och vi ser det vi kallar för mögel (oftast ser det ut som vitt ludd eller så ser vi svarta, gröna eller blåa fläckar).

Annons

Vissa typer av mögelsvampar kan också bilda olika slags mögelgifter, som inte går att se med blotta ögat. Några gifter är farligare än andra att få i sig.

– Mögel kan innebära risk för mögelgifter, och du vet inte när det finns gifter i maten, säger Karin i Nyhetsmorgon-inslaget.

Vidare poängterar hon dock att halterna av mögelgifter generellt är låga i livsmedel på den svenska marknaden, eftersom gränsvärden regleras på EU-nivå. Det är därför ovanligt att man blir akut sjuk efter att ha fått i sig mögelgifter, då det sällan handlar om en tillräckligt stor mängd. Men man ska komma ihåg att små mängder över lång tid kan leda till allvarliga skador.

Livsmedelsverket avråder från att man äter mögel. Däremot finns mat som är säker att konsumera om man bara avlägsnar det synligt mögliga.

Förebygg matsvinn:

Mögel behöver värme, fukt och syre för att växa. Tumregeln för att förebygga mögelangrepp är att förvara mat torrt, svalt och i väl förslutna förpackningar.

Livsmedelsverket hemsida kan du läsa mer om hur du ska förvara olika livsmedel för bäst hållbarhet och mathygien.

Annons

Mat du kan äta – efter att möglet tagits bort

Ja, Livsmedelsverkets nya undersökning indikerar på en okunskap hos svenskar kring hur olika livsmedels ätbarhet påverkas av just mögel.

Mer specifikt vilka livsmedel som faktiskt inte behöver kasseras vid mögelangrepp. Fyra av tio svenskar slänger mat vid minsta mögelangrepp, men det behöver man inte.

Det räcker ofta med att avlägsna den angripna delen – antingen genom att plocka bort det eller genom att skära bort det som ska betraktas som oätligt. Här är några exempel

Skär bort mögel:

Citrusfrukter, hårdost, potatis, äpplen är några exempel på när det räcker att skära bort den mögliga delen. Dessa är exempel på livsmedel där mögelgifter inte hinner sprida sig så snabbt eller ens vanligtvis förekommer.

– Två centimeters marginal är det som vi på Livsmedelsverket rekommenderar, säger Karin Fritz och poängterar att man då inte behöver vara orolig för att bli sjuk.

Annons

Även när det kommer till sylt och mos (gjort på bär eller frukt) kan man skära bort mögelangreppet. Det gäller dock endast i de fall då produkten totalt sett innehåller en tredjedel socker eller mer.

Plocka bort mögel:

Förpackning med frukt, bär eller grönsaker är vanligt förkommande. I dessa fall räcker att plocka bort de enskilt angripna exemplaren, så som tomater eller jordgubbar. Resten går att äta.

Detsamma gäller för nötter och torkad frukt, med vissa undantag. Sortera bort de som är missfärgade, skrumpna och synbart mögliga. Övriga går bra att äta.

De synligt angripna bären ska kasseras, men övriga bär bör betraktas som fullt ätbara.Foto: Shutterstock/TT

Maten du ska slänga vid mögelangrepp

Alla regler har såklart undantag och det finns fall där man alltid bör betrakta hela livsmedlet som oätligt om man ser eller smakar mögel. Det handlar om livsmedel där mögelgifter sprids både snabbt och enkelt.

Annons

Bröd:

Mögelsvampens tunna trådar växer och sprider sig lätt i ett poröst bröd. Vilket innebär att risken för att hela limpan innehåller mögelgifter är stor.

Frukter och grönsaker:

Mögelgifter sprider sig snabbt i livsmedel som innehåller vätska. Mjuka och vattniga frukter och grönsaker, så som exempelvis päron eller tomater.

Senaste från Allas

Fikon, dadlar och vindruvor:

Dessa frukter kan innehålla mögelgifterna aflatoxin eller ochratoxin A. Som enligt Livsmedelsverket är de mest hälsoskadliga mögelgifterna efter dagens rön.

Mejeriprodukter:

Mejeriprodukter innehåller, likt ovan nämnda frukt och grönsaker, mycket vätska vilket bidrar till att hela produkten kan ha förorenats med mögelgifter. Detsamma gäller drycker som exempelvis saft, läsk eller smoothies.

Annons