Så får du din Halloweenpumpa att hålla längre – slipp mögel med hemliga ingrediensen
Nu börjar butikerna fyllas med pumpor i och med Halloween, och det är hög tid att fundera på årets pumpalykta. Tidigare har Allas delat med sig av smarta tips och knep för hur du bäst karvar din pumpa – så att den både blir snygg och håller längre.
Men utöver att ta tillvara på innehållet vill vi ju såklart också att den ska hålla så länge som möjligt. Nedan listar vi 5 tips att tänka på!
5 smarta sätt att få din pumpa att hålla längre
Här är några saker du kan göra för att din pumpa ska hålla längre.
1. Titta på stjälken när du väljer pumpa
Leta gärna efter en pumpa med grön stjälk. Att ta bort en del av stjälken kan också förbättra hållbarheten.
2. Pumpan ska stå svalt
Låt din pumpa stå utomhus, att låta den stå inomhus är inte att rekommendera då pumpor trivs bäst i svalare temperaturer.
3. Spraya utsidan med ättika och torka av
Spraya även insidan och snitten (där du karvat) med lite ättika. Detta kan hjälpa att motverka mögel och kan vid behov upprepas några gånger i veckan.
4. Använd vaselin eller matolja på snittytor
Om du vill kan du också prova att smörja in dina snittytor med vaselin elelr matolja. Det fungerar som en barriär mot luft och fukt, vilket kan sakta ner uttorkning och mögelbildning.
5. Pumpan håller länge med ett LED-ljus eller en ljusslinga
LED-ljus sotar inte och blir inte varmt vilket bidrar till att pumpan inte blir lika dålig snabbt. Värmen från värmeljus torkar lätt ut pumpan eller gör så att det ruttnar snabbare inifrån.
Senaste från Allas
Ta till vara på hela pumpan – släng inte fruktköttet eller kärnorna
Du kan enkelt ta vara på pumpans innehåll istället för att slänga det. Fruktköttet passar utmärkt till rätter som soppa, puré eller paj, men går också att rosta och använda i exempelvis en smakrik dipp eller en krämig risotto.
Kärnorna kan du skölja helt rena för att sedan rosta med lite olja och salt – så får du ett gott och nyttigt snacks. Pumpakärnor är fyllda med järn och fibrer.
