Gröna, gula eller bruna bananer – här är den som är bäst för dig
Bananen är mer än bara en god frukt – den är en riktig näringsbomb. Särskilt populär bland idrottare, tack vare sitt höga energiinnehåll. Bananer är faktiskt bland de mest näringsrika och hälsosamma frukterna vi har.
Med sitt innehåll av protein, vitaminer och mineraler är bananen ett utmärkt val för både kropp och själ. Men vilken färg ska bananen ha för att vara bäst för dig?
Gröna bananer
Gröna bananer är fulla av stärkelse, en energikälla som kroppen bryter ner långsamt, vilket ger en jämn energinivå och ökad mättnadskänsla. Det hjälper också till att balansera blodsockret.
Om du väljer en grön banan är den också rik på kalium, ett mineral som är viktigt för både muskelarbete och hjärtats funktion. Dessutom främjar de matsmältningen tack vare sitt höga innehåll av kostfiber.
Gula bananer
När bananer mognar och får sin gula färg ökar halten av magnesium – ett viktigt mineral för både nervsystemet och musklernas funktion. Studier visar också att gula bananer innehåller mer protein än omogna. Dessutom bidrar magnesium till att stärka både skelettet och tänderna.
Bruna eller brunfläckiga bananer
Den största nackdelen med en ”övermogen” banan är dess relativt höga sockerhalt, särskilt när den är riktigt mogen. Om du har problem med blodsockret är det därför bättre att välja bananer som är mer gröna än gula med bruna fläckar.
Ju mindre mogen bananen är, desto lägre är sockernivån och desto mer resistent stärkelse innehåller den – en fiberform som faktiskt kan hjälpa till att sänka blodsockret genom att öka kroppens insulinkänslighet och minska sockrets upptag.
Därför är banan bra för dig
• Är rika på fiber: Gröna bananer är särskilt näringsrika då de innehåller den högsta koncentrationen av antioxidanter.
• Innehåller massvis med vitaminer: Bananer är en naturlig källa till vitamin B6, mangan, vitamin C, kalium, magnesium, riboflavin, niacin, vitamin A, järn och kostfibrer.
• Kan hjälpa vid förstoppning eller diarré: Bananer kan vara hjälpsamma vid både förstoppning och diarré. Det höga innehållet av kostfibrer bidrar till att reglera tarmrörelserna, vilket främjar en normal matsmältning. Vid diarré kan bananer dessutom hjälpa till att återställa kroppens elektrolytbalans.
• Lågt salthalt: Bananer innehåller inget tillsatt salt och har ett naturligt lågt natriuminnehåll. Däremot är de rika på kalium, frukten är därför ett utmärkt val för den som vill minska sitt saltintag och samtidigt stödja ett sunt blodtryck.
Källa: SVD
Senaste från Allas
Bananskalet är också supernyttigt
Visste du att bananskalet dessutom är rikt på vitamin B6 och B12, samt innehåller betydande mängder magnesium, kalium, kostfiber och protein? Det går att äta bananskal – men det är viktigt att välja ekologiska, obesprutade bananer för att undvika rester av bekämpningsmedel.
Men tvätta eller skrubba skalet innan du använder det i matlagning, i exempelvis smoothies.
Källa: Fitforfun