Trending: HusmorstipsStädknepÅterbrukHuskurer

Så gör du rent bärbara datorn – 5 säkra tips

16 feb, 2023 
Visst är det smidigt att kunna släpa med sig överallt, men det drar också på sig en hel del smuts. Matsmulor, fettfläckar och damm trivs bra längs skärmen och på tangentbordet.
Vi visar hur du gör rent datorn – utan att riskera att ha sönder den!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Den lilla och praktiska laptopen kan verkligen bli en bakteriehärd. Tyvärr går det ju inte att köra in den i diskmaskinen. Men här är fem enkla knep för hur du får den ren!

Se också: Svaren på de mest ställda frågorna på internetBrand logo
Se också: Svaren på de mest ställda frågorna på internet

Gör rent skärmen

Med mikrofiberduk

Gör rent datorn med en mikrofiberduk. Vik duken på mitten och gnugga försiktigt över skärmen, fram och tillbaka. För att inte riskera att bryta av skärmen så kan det vara bra att hålla i skärmen med ena handen medan du dammar av den.

Viktigt!
Tryck inte hårt på skärmen eller skrapa på envisa fläckar, det kan förstöra skärmen. Damma lätt med duken. Kom också ihåg att stänga av datorn innan du börjar göra rent.

Annons

Med fuktig duk

Använd en lätt fuktig svamp eller handduk för att få bort mer envist smuts. Se till att krama ur svampen eller handduken ordentligt innan du börjar göra rent datorn, den ska nästan vara torr. Använd gärna destillerat eller filtrerat vatten, eftersom mineralerna i kranvatten kan lämna avtryck.

Torka din skärm försiktig i cirkelrörelse med bara lätt tryck – skrubba inte!

Viktigt!
Vatten kan droppa på din dator och ditt tangentbord – och förstöra komponenter i den. Så var väldigt noggrann med att krama ur svampen eller handduken ordentligt.
För envisa fläckar, ta en liten droppe av milt diskmedel i svampen/duken när du fuktar den. Du kan också använda lite vinäger.
Om du har en touch-skärm – fråga butiken eller tillverkaren om det går att använda denna metod.

Med rengörings-kit

Rengörings-kit går att köpa i de flesta elektronikbutikerna och på nätet. Ofta innehåller dessa kit rengöringsmedel som är speciellt utvecklad för bärbara datorer. Ta lite rengöringsmedel på en mikrofiberduk, inte direkt på skärmen eftersom det kan droppa ned på hårdvaran. Svep sedan försiktigt med duken på skärmen med duken.

Annons

Viktigt!
Använd inte vanlig glasrengöring, speciellt om det innehåller ammoniak, på din skärm. Det kan skada skärmen. Om du har touch-skärm – fråga butiken eller tillverkaren om det går att använda denna metod.

Gör rent tangenbordet

Skaka bort damm

Ta ett stadigt grepp om sidorna på den bärbara datorn och vänd den upp och ner – med skärmen öppen. Skaka datorn försiktigt för att smulor och större partiklar ska ramla ut. Du kan också luta den åt ena hållet och sedan åt andra, för att få bort smuts under tangenterna.

Viktigt!
Om du inte har städat datorn på länge, eller om du ofta äter medan du använder datorn, så kan du behöva skaka datorn över en soptunna. Om du redan har gjort rent din skärm så kan du behöva torka av den en gång till efter att du skakat datorn, det kan ramla en del smuts nämligen.

Använd tops

Genom att använda en torr tops kan du få bort smuts mellan tangenterna. Dra topsen mellan tangenterna och knapparna.

Annons