Lästips: HusmorstipsStädknepÅterbrukHuskurer

Vad betyder dina nya emojis?

22 mar, 2022 
AvHeidi Ljungdahl
Kvinna håller i mobil som de kommer emojis ur.

Det kommer ständigt nya emojis och nu har det kommit ytterligare några fler – och en av dem har fått extra stor uppmärksamhet. Men vet du vad de betyder? Vi går igenom några av dem och försöker tyda vad de betyder och när du kan använda dem.

För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller
Annons

För dig som har Iphone kan det vara läge att uppdatera dina emojis om du vill ha med de senaste. Vi ser dem överallt i texter på Instagram och Facebook, men även inlagd i texten på sidor som vi läser på nätet. Kanske använder du emojis när du skickar meddelanden på mobilen.

Några av oss som använder emojis tar det säkra före det osäkra och använder alltid samma. Men för dig som är lite tuffare och tycker att emojis ger mer liv i ditt inlägg, ska vi gå igenom några av de senast som har kommit.

Se också: 2021 nyordslista – här är alla nya ord i årBrand logo
Se också: 2021 nyordslista – här är alla nya ord i år

Den gravida mannen väcker reaktioner

En ny emoji föreställer en gravid man som håller sig om magen – och den har både hyllats och ifrågasatts. Företaget Apple menar att den kan användas som representation av transmän eller ickebinära personer.

Annons

– Vi är jätteglada över att den finns nu. Emojis är en form av språk och det behöver avspegla verkligheten i all dess komplexitet. Då behöver vi många sätt att uttrycka graviditet på, samtidigt som fler människor behöver finna emojis som kan spegla deras kroppar och deras verklighet. De kan visa på den bredd som finns och även hjälpa folk att vara mer specifika när de vill beskriva någonting, säger Kalle Röcklinger, sakkunnig i sexualupplysning på RFSU, till SVT Nyheter.

Bilden visar de senaste emojis som kan användas.
De senaste emojis som finns att ladda ner till mobilen.

Så använder du mobilens nya emojis

Smältande ansikte

Den kan betyda att det är väldigt varmt, men den kan även användas om man tycker att något är så pinsamt att man vill sjunka genom marken.

Annons

Ansikte med öppna ögon och handen över munnen

Ett ansikte med öppna ögon som inte ler och med en hand över munnen menar att man är chockad över något.

Ansikte med ett kikande öga

Emojin med händerna över ögonen och med höjda ögonbryn, där ett öga kikar genom fingrarna kan betyda att man försöker att inte titta på något som är skrämmande, hemskt eller pinsamt. Men det håller ändå ögat kvar och är svårt att titta bort från.

Hälsande ansikte

En hand som lutar mot ansiktet som en salutering är ett tecken på respekt.

Linjerad eller prickad linje

Ett ansikte med linjerad eller prickad yttre linje kan ha betydelsen att någon är osynlig eller gömd, men det kan också representera litenhet, undergivenhet, isolering och depression.

Ansikte med snedställd mun

Om ansiktet har en snedställd mun kan den uttrycka skepsis, förvirring eller frustration.

Annons

Ansikte som håller tillbaka tårarna

Ansiktet med tårar som väller upp kan användas för att uttrycka en rad känslor inklusive sorg, ilska, förlägenhet, beundran och tacksamhet.

Ansikte med hand över munnen

När ansiktet med en hand över munnen används tillsammans med leende ögon och/eller rodnande kinder tyder det på att man skrattar förläget eller skäms över något.

Person med krona

En person som inte representerar något specifikt kön med en krona. Emojin kan avse en prinsessa eller en prins.

Nya handtecken och hälsningstecken

Det har kommit några nya handtecken som är hälsningstecken eller som pekar på något. De har kommit i flera hudtoner som ska representera att vi människor har olika hudton men att vi är vänner.

Mat, objekt och symboler

Det finns nya emojis för mat, olika vardagsobjekt och symboler som representerar tro, framtid och lycka.

Annons

Hur man tyder dem beror på kontexten i det man skriver. Som exempel kan identitetskortet avse att påminna någon om att ta med sitt identitetskort, men det kan även avse att man pratar om en person som har falsk identitet.

Lotusblomman kan representera skönhet, renhet, lugn eller stillhet, men den kan även representera yoga eller meditation.

Var kommer emojin ifrån?

Ordet emoji betyder "bildtecken" och kommer ursprungligen från Japan. De första figurerna designades år 1999 åt mobiltelefoniföretaget Docomo för att användad på japanska smartmobiler.

Källa: Emojipedia, SVT, Tre

Se också: Fem ovärderliga Iphone-funktioner alla föräldrar borde kännaBrand logo
Se också: Fem ovärderliga Iphone-funktioner alla föräldrar borde känna
Annons