Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

8 tips: Så undviker du att köpa förfalskad konst

17 jun, 2021 
Sofia Sundqvist
Polisens museum med förfalskad konst.
Varje år utreder polisen i Sverige runt 40 till 50 fall av misstänkt konstförfalskning. Vi har samlat en lista med tips för att du ska slippa riskera att bli lurad nästa gång du fyndar.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Hur vanligt är det egentligen med förfalskad konst i Sverige, och vad bör man hålla utkik efter för att inte bli lurad? Den 17 juni har utställningen Konsten att förfalska premiär på polismuseet, där man kan se polisens beslagtagna konstverk och lära sig skilja falsk från äkta.

– Jag har valt ut en del tavlor med olika case som visar konstnärer som brukar vara förfalskade, berättar Henrik Petersson, museichef på polismuseet.

Se också: 5 saker du inte visste om Antikrundan

6 Saker Du Inte Visste Om AntikrundanBrand logo
6 Saker Du Inte Visste Om Antikrundan

I dagsläget finns det bara en konstutredare inom polisen. Om en gallerist eller privatperson kontaktar polisen och berättar att de har en tavla som de av någon anledning misstänker är falsk, så följer polisens konstutredare upp för en bedömning av konstverket.

Annons

I vanliga fall brukar polisen förverka förfalskad konst som de beslagtagit för att inte riskera att den kommer ut i samhället igen. Men i vissa fall förvaras den i polisens referenssamling, för att de lättare ska kunna känna igen bedragares verk.

– En del förfalskningar behåller polisen för att hålla koll på hur förfalskare jobbar, och kunna jämföra ifall samma förfalskare återkommer. En konstförfalskare kan ofta vara väldigt produktiv så man vill ha ett axplock hur konstförfalskningen kan se ut. Sen är det kul att ha lite mer klassiska fall att bevara för framtiden.

Se också: Stina Wollter om Vinter i P1

Stina Wollter om "Vinter i P1"Brand logo
Stina Wollter om "Vinter i P1"

Det är vanligare att konstnärer i mellanskiktet blir förfalskade. Allt för dyra verk säljs mer sällan av privatpersoner. Några konstnärer är mer vanligt förekommande bland förfalskningar än andra.

– Sveriges mest förfalskade konstnär är Bengt Lindström, och har varit länge. Han var en väldigt produktiv konstnär. Han är tacksam att förfalska, det finns så pass mycket falskt att de finns bekymmer om vad som är äkta och inte.

8 tips för att undvika förfalskad konst:

  1. Handla på rätt ställe säkert – direkt från konstnär eller gallerist

    Handla din konst på förstahandsmarknaden. Antingen direkt från konstnär, från en gallerist eller erkända aktionshus. Även om falsk konst kan förekomma överallt så får du i alla fall tillbaka pengarna.

  2. Handla inte dyr konst på nätet

    Online är det svårt att granska konstverket och lättare att bli lurad. Är det en mer okänd konstnär som inte är allt för dyr är det däremot oftast okej.

  3. Akta dig för överdrivet äkthetsintyg

    Äkthetsintyg och stämplar kan vara bra, men håll koll så det inte är överdrivet. För mycket klisterlappar och papper som påvisar konstverkets äkthet kan faktiskt vara en röd flagga.

  4. Granska konstverket

    Vänd och vrid på tavlan. Är det ett gammalt verk men med en misstänksamt ny ram? Hänger spännramen inte ihop med tavlan? Var på din vakt – och stirra dig inte blind på signaturen, det är ofta där förfalskare har lagt mycket tid.

  5. Verkar prislappen rimlig?

    Om konstverket är mycket billigare än vad jämförbara tavlor av samma konstnär är, är risken stor för att det är en förfalskning. Det finns sällan anledningar att sälja en tavla billigt, och det kan tyda på att säljaren snabbt vill få sålt konstverket.

  6. Håll koll på stilen

    Konstnärer brukar ofta ha en viss stil eller motiv, använd ditt omdöme och fråga dig själv om verket stämmer överens med vad konstnären brukar göra.

  7. Anakronism

    Var uppmärksam på ifall något är fel i bildens motiv i förhållande till dennes tidsepok, exempelvis om en tavla från 40-talet har nyare bilar eller byggnader som inte fanns på den tiden.

  8. Påtryckande säljare

    Hur beter sig säljaren – verkar det vara bråttom? Får du erbjudande om att köpa snabbt så blir det billigare? Försöker säljaren övertala dig? Det kan vara tecken på att något är fuffens. Kom ihåg – äkta tavlor säljer sig själv.

Vill du ha fler antik och auktionstips?

Dyk ner i den antika världen - klicka här

Följ oss på Facebook - klicka här

Få nyhetsbrev - klicka här

Annons