Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Allt du behöver veta om formgivaren Sven Erik Skawonius

16 okt, 2019 
Redaktionen
Sven Erik Skawonius med ett av sina verk
Sven Erik Skawonius formgav keramik, glas och textil samtidigt som han hade ledande roller hos tillverkare och i utställningssammanhang. Här berättar vi allt du behöver veta om konstnären, formgivaren och scenografen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Vem är Sven Erik Skawonius?

Sven Erik Skawonius (1908–81) var konstnär, formgivare och scenograf. Han var Vd för Svenska Slöjdföreningen åren 1946–49 och 1958–60.

Se också: 5 saker att tänka på när du går på loppis

5 saker att tänka på när du går på loppisBrand logo
5 saker att tänka på när du går på loppis

Mest känd för?

I första hand är Sven Erik Skawonius känd för serviser i fin form för Karlskrona Porslinsfabrik, men han var verksam inom ett antal olika områden.

Porträtt av formgivaren, och konstnären Sven Erik Skawonius
Sven Erik Skawonius var en mångsidig konstnär.

Vilka av Sven Erik Skawonius föremål ska vi titta efter?

Trevliga vardagsföremål i keramik från hans många år inom Upsala-Ekebykoncernen där både Karlskrona och Gefle Porslinsfabriker ingick från och med år 1942. Signaturerna Skawonius eller ses eller bara firmastämpel förekommer.

Annons

Med tur kan man hitta hans flotta glaspjäser för Kosta Glasbruk men de är ovanliga på marknaden. Till Kosta var han knuten åren 1933–35 och 1944–50.

Prisnivå på keramik och glas?

Skawonius keramikföremål ligger lågt i pris i jämförelse med Gustavsbergs och Rörstrands 1950-talsporslin. Men när det gäller glaset för Kosta så är prisbilden en annan. Skawonius var nyskapande och experimenterade med tekniker som sandblästring och etsning, gärna på tunga tjockväggiga glaspjäser. En vas i fint skick kan kosta mellan 5 000 och 15 000 kr.

Satte Upsala-Ekeby på kartan

Skawonius arbetade även som utställningskommisarie på internationella utställningar. På världsutställningarna 1937 i Paris och 1939 i New York är det Skawonius tillsammans med keramikern Anna-Lisa Thomson (1905–52) som sätter Upsala-Ekeby på den internationella kartan.

Annons

Känd som mångsidig formgivare

Han måste ha haft en speciell förmåga, Sven Erik Skawonius som med lätt hand kunde formge keramik, glas och textil samtidigt som han hade ledande roller hos tillverkare och i utställningssammanhang. Byrån med surrealistisk dekor för firman G. A. Berg är ett samarbete mellan Skawonius och företagets möbelarkitekt Olof Östberg. Modellen visades på Världsutställningen i Paris 1937 och det finns endast två kända exemplar. När byrån skulle säljas på Bukowskis var utropspriset bestämt till 80 000 till 10 0000 kr men tyvärr avtog budgivningen för tidigt och den förblev osåld. Byråns mått är 96 x 42 cm, höjden är 59 cm.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Byrå med surrealistisk dekor för firman G. A. Berg
Byrån med surrealistisk dekor för firman G. A. Berg blev aldrig såld– budgivningen avstannade för tidigt.

Nova – servis från 1950-talet

Kaffekoppen med svart dekor kom år 1958 och ingår i servisen Nova av Sven Erik Skawonius. Han var konstnärlig ledare för Upsala-Ekeby åren 1935–1939 och 1953–58 och även några år på 1960-talet. Delarna är stämplade undertill med en gemensam stämpel för Gefle Porslinsfabrik och Upsala-Ekeby. Sex koppar med fat klubbades på Garpenhus Auktioner för 750 kr (2 000).

Kaffekoppen med svart dekor kom år 1958 och ingår i servisen Nova av Sven Erik Skawonius.
Kaffekoppen med svart dekor kom år 1958 och ingår i servisen Nova av Sven Erik Skawonius.
Annons