Lästips:LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsLoppis & antiktSpartips

Alltid på tapeten: Allt du vill veta om William Morris

13 sep, 2021 
Petter Eklund
Emmy Lundström
Till vänster svartvit bild av William Morris, till höger mönstret Strawberry Thief.
William Morris föddes 1834 och dog 1896 av tuberkulos och överansträngning: ”for simply being William Morris, and having done more work than most ten men”, som hans doktor skrev. Strawberry Thief är ett av William Morris mest kända och populära mönster, designat cirka 1883.
Romantisk drömmare och framgångsrik entreprenör, brinnande socialist och överklassens favoritinredare. Vem var han, denne William Morris vars radikala idéer och formspråk är lika levande i dag som för hundra år sedan?
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
TV: Här är de 7 största inredningstrenderna under 2021Brand logo
TV: Här är de 7 största inredningstrenderna under 2021

Tänk William Morris. Vad ser du? Böljande, täta mönster av pilblad, rosor och en busig fågel som stjäl en jordgubbe?

Många ser en skäggig figur som blåste nytt liv i gamla tekniker. Någon kanske till och med skymtar en eldsjälad agitator inför en handfull nyfikna i regnet vid Hyde Park Corner? De flesta tänker på tapeter. William Morris var en fenomenal mönsterskapare, men det var bara en sida av hans vida spektrum. Han var också poet, inredare, fabrikör, byggnadsvårdare, journalist, socialist, boktryckare och utopist.

Ett skrivbord med skrivmaskin, bukett i glasvas och lampa framför vägg av tre William Morris-tapeter.
Har du tapet över? Större tapetrester blir perfekta när du vill fixa en snygg fondvägg. Sätt upp våderna kant i kant på väggen med tapetklister. Ett tips är att hålla sig till en färg eller liknande mönster för ett enhetligt resultat. Från vänster: Pimpernel, Bachelors Button, Golden Lily – alla från William Morris.

William Morris tapeter 150 år gamla

Morris tapeter har älskats i 150 år och utgör i dag en romantisk bildvärld kopplad till det blomstrande England. En idylliserad bild såklart, men ändå, idyllen har en stark lockelse.

Annons

William Morris liv och verk handlar just om drömmar: drömmar om en annan tid, om skönhet i föremål, liv och arbete och om skönhetens utopi – jämlikhet för alla. ”My work is the embodiment of dreams in one form or another” skrev han 23 år gammal till sin mamma.

Hans drömmar drar åt två håll samtidigt, dels bakåt mot medeltiden som ett estetiskt och hantverksmässigt ideal, dels mot framtidens klasslösa lyckorike, skildrat i hans roman News from Nowhere, en av den engelska litteraturens klassiska utopier. Mellan dessa poler gäller det att skala fram kärnan i Morris idéer. Vad menade han egentligen?

Bortom hans naturlyriska mönster finns Morris egen estetiska värld i bild och text, ett drömrike hopkokat av riddartidens myter, gotisk arkitektur och isländska och antika sagor.

Kvinna i vit blus och blå kjol håller bricka klädd i William Morris tapet Willow Bough Minor.
Tavlan blir bricka Ibland kan motiven på gamla loppistavlor vara lite tråkiga, men ramarna desto vackrare. Då kan du göra om ramen till en bricka. Klipp till en tapetbit och rama in. Glasskivan skyddar mot spill. Här har vi ramat in Willow Bough Minor från William Morris.

Revolt mot industrialismens krassa verklighet

Denna fantasivärld dyrkades i en krets av unga män i 1850-talets Oxford, där prerafaeliterna var den konstnärliga kraftkällan. Morris ingick i en poesidyrkande, skämtande, bullrig herrklubb som gav honom vänner och arbetskamrater för livet. Vad var det för märkliga 20-åringar som längtade tillbaka till kung Arthurs tid, som föll i estetisk trans i katedraler och frälstes av John Ruskins läror om naturen, arbetet och materialens äkthet?

Annons

Kulten av det förflutna var i själva verket en revolt mot industrialismens krassa verklighet. ”Only in the world of art and literature was there any hope”, skrev Morris i en tillbakablick.

Drömmerierna i hans krets brände in romantiska bilder som skulle följa dem genom livet. Därför möter vi i dag gobelänger med högstämda riddarmotiv från graalmyten, glasfönster med medeltida barder och böcker från Morris handtryckeri Kelmscott Press, som tycks skapade i en parallell värld.

Soffa i sengustaviansk stil med tyget Willow Boughs av William Morris.
Många väljer Morristyg när det är dags att klä om möblerna. Soffan i sengustaviansk stil med tyget Willow Boughs värderades till 3 000kr hos Auktionshuser Gomér & Andersson för ett par år sedan.

J.R.R. Tolkien inspirerades av William Morris

Mot slutet av sitt liv skrev Morris ett antal medeltidsdoftande äventyrsromaner som ansågs oläsbara och glömdes bort, men som med tiden har fått status som föregångare inom fantasygenren.

Annons

J.R.R. Tolkien tog starka intryck från Morris äventyrsvärldar under skrivandet av Sagan om ringen-trilogin. Även C S Lewis, Berättelsen om Narnias skapare, läste med förtjusning Morris sagor. Vår skäggige, blåklädde, legendariskt rufsige hjälte är inte bara en föregångare inom hantverkets ständiga pånyttfödelse, utan även till dagens mediala drömmerier, tv-serien Game of Thrones, dataspelen, livekulturen.

Emmafåtölj klädd i tyg av mönstret Golden Lily av William Morris.
Emmafåtöljen från mitten av 1900-talet är klädd i en ljus variant av Golden Lily. På Auktionshuset Gomér & Andersson gav man den ett värde på 800 kronor 2018.

William Morris mest känd för sina tapeter

Men, William Morris är främst känd för sina tapeter från Morris & Co, som ända sedan 1800-talet har levt i sin egen zon av god smak och som ett kastmärke i salongsbohemiska medelklasshem.

I dag lever namnet också i floden av licenstillverkade livsstilsgrejer. Precis som Marimekko, Mumin eller Stig Lindberg är ”William Morris” en åtråvärd dekorvärld som klistras på massprodukter. Jogga i Morris-leggings eller påta i trädgården med mönster på handskar, vattenkanna och sekatör.

Jag kan höra Morris mullra i sin grav: ”Damned fools, pigs…” Hans utbrott över allt lättköpt, tramsigt och dåligt var legendariska. Morris mönster fick denna moderna roll genom 1960-talets popkultur som förtjust plockade upp bedårande inslag från den viktorianska eran. Mönstren blev en ungdomsprodukt i modet på King’s Road och syntes på popstjärnors hippa kavajer. Prerafaeliternas bohemiska attityd färgade kläder och skivomslag.

Annons

William Morris skapade drömhuset Red House

William Morris livslånga arbete med inredning och utsmyckning utvecklades från Red House i Bexleyheath i sydöstra London. Huset skulle bli den förmögne 26-åringens beboeliga manifestation. Det skapades i samarbete med arkitekten och vännen Philip Webb som en prototyp för arkitektur som totalkonstverk.

Red House liknar ett trivsamt medeltida minislott i tegel med tydligt redovisade material och konstruktioner. Två runda fönster som på en funkisvilla. Inga möbler på marknaden dög som inredning i detta ”palace of art”, Morris och hans vänner tillverkade allt själva. Här föddes idén att producera konstnärlig, handgjord inredning för marknaden.

Firman Morris, Marshall, Faulkner & Co, kallad The Firm, startades 1861. Färgade fönsterglas till kyrkor och slott blev den stora födkroken till en början.

Red House var hans drömhus, men Morris tvingades lämna det redan efter fem lyckliga år. Firman krävde hans närvaro i London, det var trist att pendla och huset var dessutom iskallt på vintrarna. Han skulle aldrig återse Red House som sedan 2003 ägs av National Trust som en välbevarad särling i engelsk arkitekturhistoria och ett mecka för Morrisdiggare.

Annons

William Morris ville sprida konst till allmänheten

Morris & Co, som företaget ombildades till 1875, var det sena 1800-talets mest fashionabla inredningsbyrå, med egen tillverkning, schyst betalda arbetare och showroom på Oxford Street. Att den exklusiva hantverksproduktionen blev så dyr att bara förmögna kunder hade råd med den blev en bitter paradox för Morris, som ville sprida konst till allmänheten.

Med drömmar om klassamhällets upplösning inredde han palats, slott och salonger, morrande över att tvingas stödja de rikas lyx. Han hatade sin samtid. Dess råhet, orättvisor och massproduktion var den drake Morris stred mot, men också det som drev honom. Utan den, vad hade han då utmanat? Han var ett udda geni, men samtidigt en produkt av sin tid.

Med sin idérikedom och sina kommersiella instinkter passade han perfekt i det viktorianska samhällets starka framåtrörelse. Han var hands-on, oavbrutet nyfiken, lärande och arbetande med händer som aldrig var stilla.

Annons

Han sökte kvaliteter i döda tekniker, ville begripa vad vi hade förlorat. Han släpade in en vävstol i sovrummet, skar träsnitt och tryckstockar, gick till botten med äldre växtfärgning, kokade örter och stoppade armarna djupt i färgbaden.

Den hantverksintensiva verksamheten gav inte bara inkomster och berömmelse utan ledde till slutsatsen att konst handlar om arbetsglädje, stolthet och kreativitet för alla.

Skrivbord med mönstret Honeysuckle, designat av William Morris dotter May Morris.
Mönstret Honeysuckle designades 1883 av May Morris (1862–1938), dotter till William Morris. Trots att May Morris var en de kvinnliga pionjärerna inom Arts & Crafts-rörelsen och designade några av företagets viktigaste textilier, blev hon överskuggad av sin berömda pappa och en del av hennes arbeten blev tillskrivna honom.

Blev socialistisk agitator

För Morris var konsten starkt knuten till politik och jämlikhet. Han hade läst sin Karl Marx. Först i det klasslösa samhället kunde en verkligt betydelsefull konst för alla uppstå. När inte hantverket gav snabba resultat tog han steget över i politik. I över ett decennium var William Morris en socialistisk agitator och ledare i de vildvuxna arbetarpartier som skulle utvecklas till Labour.

Annons

Spänningarna mellan romans och revolution gör Morris beständigt attraktiv och relevant. Ett oändligt antal böcker tolkar och tar fenomenet vidare. Han är närvarande på bloggar, viktorianska webbplatser, i politiska forum och tapetbutiker.

I dag befinner vi oss i en tid som påminner om det sena 1800-talet med skenande teknologi, hotfulla internationella konflikter och en marknad flödande av anonymt maskintillverkade produkter. De flesta yrken utförs på platta skärmar och det driver fram vår längtan efter det taktila, äkthet i material och tillverkning, något att ta på och göra själv. Den trend som stretar emot lågprissamhällets miljövidriga slit-och-släng bottnar i Morris idéer om handens betydelse för arbetet och lyckan i livet.

Golden Lily ritades 1899 av John Henry Dearle som avancerade från butiksbiträde till konstnärlig ledare för Morris & Co. Soffan i en mörkare variant av mönstret fick ett värde på 1 800 kronor hos Växjö Auktionskammare.

Uppmärksammade naturförstörelsen på 1870-talet

Hans budskap är en självklar urkund för miljörörelsen. Morris varnade redan på 1870-talet för naturförstörelsen, talade om städernas svartnande floder och himlar, och rovdriften av den natur han älskade högst av allt.

Annons

Morris tal och texter liknar draperier av ord, men används som visionära strålvapen. I föredraget The Beauty of Life från 1880 framstår han som en renodlad funktionalist i den viktorianska erans prylproppade, kolrykande verklighet: ”Have nothing in your house that you do not know to be useful, or believe to be beautiful”, är hans mest kända citat. Ta bort allt onödigt, lev bara med det du verkligen behöver och älskar. Är inte det en stark längtan också i dag?

Mönstret Arbutus med små bär designades av Kathleen Kersey för William Morris 1913.

Inspirerade Ellen Keys och paret Larsson

Det funktionella är det vackra. Redan på 1930-talet, i sin klassiska bok Pioneers of Modern Design, placerade konsthistorikern Pevsner Morris som en länk mellan den viktorianska tiden och modernismen. Morris idéer spreds i den engelska Arts & Crafts-rörelsen och trädgårdsstadsrörelsen. De nådde Sverige och färgade Ellen Keys visioner om skönhet i hemmet. Paret Larssons ursvenska Lilla Hyttnäs rymmer en omisskännlig idédoft från Morris. Hans läror spreds till tyska Deutscher Werkbund, som kopplade konstnärer till industrin och gav upphov till idéer som skänkte oss vackrare vardagsvara.

Annons

Från det moderna svenska konsthantverkets värld kommer signaler om Morris närvaro, främst som referens i teorier och idéer, men också i hans sociala engagemang och starka hantverksvurm.

Morrisexperten Tony Pinkney, som i många år har bloggat om honom, vill lyfta Morrisfenomenet till ett ”pågående projekt”, en öppen källa för nya insikter om samhället. Varför arbetar vi och hur lever vi i de etiska och moraliska spänningsfält som fyller livet: miljöfrågor, politik, invandring, kvalitet och shopping, könsmaktsfrågor – allt detta berördes med skärpa av William Morris, kallad Topsy av sina vänner. Vi är alla hans vänner på något sätt.

TV: 10 inredningstips – så får du ett mysigt vardagsrumBrand logo
TV: 10 inredningstips – så får du ett mysigt vardagsrum
Annons