Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Antika klappar under granen – unika och klimatsmarta julklappstips!

21 nov, 2021 
Maria Ohlsson
Anna Chigot Eriksson
Antika klappar
De mest uppskattade gåvorna brukar inte vara dussinvaror, det brukar i stället vara sådana som är köpta med en speciell person i åtanke. Andrahandsmarknaden är full av föremål som passar att ge bort – unika, klimatsmarta klappar som gör mottagaren glad.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
5 INREDNINGSTRENDER I HÖST – ENLIGT VÅRA DANSKA FAVORITERBrand logo
5 INREDNINGSTRENDER I HÖST – ENLIGT VÅRA DANSKA FAVORITER

Så fint Jenny Nyström har fångat stunden i akvarellen Paketinslagning. Den mäter 15x11cm och bjöds ut hos Stockholms Auktionsverk 2016 med ett utrop på 20000kronor. Buden nådde dock inte upp till bevakningspriset den gången.

Jenny Nyström målning
Jenny Nyström har målat akvarellen Paketinslagning

Ett vackert kakfat vill väl alla ha?

Annons

Från Bing& Grøndahl kommer detta ur serien Empire med modellnummer 304. Längden är cirka 16,5cm. Klubban föll vid 300kr (500) hos Gomér& Andersson Norrköping.

Från Bing& Grøndahl kommer detta ur serien Empire med modellnummer 304. Längden är cirka 16,5cm. Klubban föll vid 300kr (500) hos Gomér& Andersson Norrköping.
Ett vackert kakfat vill väl alla ha? Från Bing& Grøndahl kommer detta.

Till resenären

Kofferten med det vackra namnet Pegasus kommer från Alstermo Bruk i Målerås. Tyvärr saknas nyckeln så här kan inte förvaras några hemligheter – men vilket elegant bagage! Hos Växjö Auktionskammare stannade klubban på 405kr (600) 2021.

Annons
Koffert
Kofferten med det vackra namnet Pegasus kommer från Alstermo Bruk i Målerås

Till hjärtevännen

Önska hjärtevännen god jul med en parfymör i porslin från Limoges och mitten av 1900-talet. Den hjärtformade behållaren har en ram av guld och mäter 7cm på längden. Klubbat pris hos Balclis (via Auctionet) blev 1100kr (1100).

en parfymör i porslin från Limoges
En parfymör i porslin från Limoges
Annons
en parfymör i porslin från Limoges
En parfymör i porslin från Limoges

Kul kuriosa till den som har allt

Två babushkor i form av ryska respektive amerikanska presidenter blir säkert julens snackis. De är tillverkade i Ryssland under 1900-talets andra hälft. Klubbat pris 400kr (500) hos Stadsauktion Sundsvall.

Två babushkor i form av ryska respektive amerikanska presidenter blir säkert julens snackis
Två babushkor i form av ryska respektive amerikanska presidenter blir säkert julens snackis

Till glasälskaren

Annons

Den signerade skålen på fot av Erik Höglund för Boda är från 1950–60-talet och mäter 13cm på höjden. Hos Kalmar Auktionsverk kunde den karamellröda skålen ropas hem för 450kr (1000) 2021 vilket får ses som ett fynd.

Skål på fot av Erik Höglund
Skål på fot av Erik Höglund

Efva Attlings ring

Smycken för liten och stor finns gott om på auktion, och prisvärda brukar de också vara. Efva Attlings ring i sterlingsilver stansad med orden Amor vincit omnia (Kärleken övervinner allt) är en fin present till den du håller kär. Hos Garpenhus Auktioner klubbades den nyligen för 450kr (700).

Annons
Ring
Efva Attlings ring i sterlingsilver stansad med orden Amor vincit omnia (Kärleken övervinner allt)

Till Slas-beundraren

Röda stugor av Stig Claesson, visst känns bilden som att läsa någon av Slas böcker? Signerad och daterad 79, numrerad 128/270. Den digitala klubban slog vid 825kr (800) hos Ekenbergs för ett par månader sedan. Bildmåtten är 40x50cm.

Slas tavla
Röda stugor av Stig Claesson

Till Spara eller Slösa

Annons

Sötaste julgrisen är dalamålad och har dessutom funktion som sparbössa. Den 14,5cm långa sötnosen är av furu och från 1900-talets mitt. Hos Auktionsverket Engelholm kunde den ropas hem för 500kr (800).

Spargris
Sötaste julgrisen är dalamålad.

Till porslinssamlaren

Paret kinesiska tallrikar från 1700-talets mitt i famille rose ropades hem för 611kr (1500) hos Stockholms Auktionsverk 2021. Ett riktigt fynd för den som kan leva med nagg, bortfall av förgyllning samt mindre sprickor.

Annons
Paret kinesiska tallrikar från 1700-talets mitt
Paret kinesiska tallrikar från 1700-talets mitt

Till funkisfantasten

Karmstolen i förkromad metall med röd klädsel och karmar i trä var rejält märkt av tidens tand. Rost, slitage och ett förstärkt underrede gjorde att stolen kunde ropas hem för billiga 300kr (1200) hos Gomér& Andersson.

Karmstolen i förkromad metall med röd klädsel och karmar i trä
Karmstolen i förkromad metall med röd klädsel och karmar i trä

Till bästa vännen, eller till dig själv?

Annons

En färgglad handväska från Vivienne Westwood med detaljer i ljust läder och vitmetall. Vinnande bud hos Stockholms Auktionsverk i oktober blev 1600kr (1000). Måtten är cirka 19x24x6cm och en dustbag medföljde.

En färgglad handväska från Vivienne Westwood
En färgglad handväska från Vivienne Westwood

Till frankofilen, eller den som bara gillar bilen.

En Citroën DS 19, känd som paddan, i originalkartong från Dinky Toys, Kina. Skicket var fint och högsta bud blev 300kr (500) hos Ekenberg nu i oktober.

Annons
En Citroën DS 19, känd som paddan
En Citroën DS 19, känd som paddan

Till ornitologen

En fin rölakanbonad av Ingegerd Silow, med motiv av en påfågel, signerad IS. Hos Auktionshuset Kolonn stannade klubban redan vid 400kr (800) för några år sedan. Mått cirka 124x84cm.

En fin rölakanbonad av Ingegerd Silow,

Passar alla!

Annons

Ett smart sätt att använda den är att hänga upp näverkonten nära ytterdörren ochha den som ”mellanlandning” för posten. De fula kuverten blir ju så lätt liggande på första bästa plana yta ett tag innan de tas omhand. Vinnande bud hos Stockholms Auktionsverk blev 650kr (1000) nu i höstas. Måtten är cirka 60x40x18cm.

Näverkonten

Brudkudde från 1800-talet

Till den som gärna tar en tupplur. Den ljuvliga brudkudden från 1800-talets Hälsingland fick ett högsta bud på 1803kr (1500) hos Stadsauktion Sundsvall i somras. Mått cirka 42x47cm.

Annons
brudkudden från 1800-talets Hälsingland
Brudkudde från 1800-talets Hälsingland

Klocka från Bülow-Hübe

Både klocka och smycke i skön design av Torun Bülow-Hübe, vem skulle inte bli glad över det? Armbandsuret Vivianna, som började tillverkas av Georg Jensen 1967, klubbades för 4380kr (4000) hos Crafoord Lund 2021.

Både klocka och smycke i skön design av Torun Bülow-Hübe
Både klocka och smycke i skön design av Torun Bülow-Hübe

Till en framtida kock?

Annons

Den här cirka 27cm breda leksaksspisen i plåt skulle väl vara en fantastisk present till de flesta barn! Några grytor, en kaffepanna och ett strykjärn ingick i ropet på Ekenbergs där högsta bud tidigare i höstas blev 505kr (500).

leksaksspisen i plåt
Leksaksspis i plåt
7 största inredningstrenderna under 2021Brand logo
7 största inredningstrenderna under 2021
Annons
Annons