Antika utemöbler populära: ”Kan inte se någon minskning”

antika utemöbler är populära.
Är du också sugen på en antik kruka eller äldre möbler till trädgården? Det finns mycket fint att köpa på loppis eller auktion. Men du får vara beredd att betala – i säsong kan priserna dubbleras!

På auktioner och i antikbutiker har priserna för antik trädgårdsinredning länge varit höga.

– Och jag kan inte se någon minskning, säger Christian Törnros, värderingsexpert på Bukowskis och även i Året Runt.

– Däremot är priserna väldigt säsongsbetonade. Det blir väldigt mycket dyrare på våren och sommaren. Inga andra antikviteter ökar eller minskar så mycket i värde beroende på årstid, betonar han.

Priserna dubblas

– Och så här års kan priserna bli det dubbla jämfört med vad det klubbas för på höst och vinter. Det är ju när solen skiner som vi upptäcker att det behövs en ny – men helst gammal – möbel i trädgården.

Urnor och möbler är hett eftertraktade, särskilt de som är gjorda av gjutjärn.

– Det är något som har spridit sig från det storslagna franska slottet Versailles via mindre svenska slott och herrgårdar till torp, stugor och villaträdgårdar, berättar Christian.

Grindar och solur säljer bra

En annan trend är att man använder föremål som från början var menade för något annat till att plantera blommor och växter i, som gamla järngrytor på tre ben som nu är blomsterurnor. En vacker gammal kärra blir ett vackert blickfång i trädgården, full med blommor – och till och med stenhoar från ladugårdar sätter man blommor i.

Att pynta trädgården med skulpturer, statyer, fontäner och solur är också populärt.

– Soluren fanns från början vid kyrkor, rådhus och slott. Det finns både sfäriska ur – som ihåliga jordklot och platta solur med en järnpigg som kastar en skugga över en platta som ofta är av marmor och daterad. De äldsta soluren av denna typ är från 1600-talet!

Gamla grindar av både järn och trä säljer också bra på auktion.

Av Johanne Ländin 

Foto: Kristian Pohl