Det våras för blomsterbordet

Delad bild. Till vänster ett svart blomsterbord i stål med pelargoner med rosa och vita blommor. Till höger ett runt blomsterbord i rotting.

Foto: TT och Växjö Auktionskammare

Det syns ett ökat intresse för allt vad växter heter – inte minst inomhus. Med det kommer också suget efter vackra och praktiska blomsterbord.

Att hålla på med växter ger många och positiva associationer. Växtkraft, klorofyll, liv – ja allt det där blir en härlig kick. Gruppen trädgårdsintresserade växer explosionsartat och en följd av det är att vi återupptäcker gamla saker som har med trädgård och plantering att göra, som trädgårdsmöbler och blomkrukor.

Se också: 5 saker att tänka på när du går på loppis

5 saker att tänka på när du går på loppis
0:58

Efter reklamen: 5 saker att tänka på när du går på loppis

(0:58)

Slå på ljud

Även blomborden har fått en renässans. De är idealiska som rumsavdelare eller för att pigga upp ett tråkigt hörn. Men framför allt skapar de riklig grönska inomhus.

Vit, sliten växttrappa.

Vad gör lite slitage när man fyller hyllorna med grönt? Blomhyllan från 1900-talets första hälft är charmig till tusen. Den som vann budgivningen hos Växjö Auktionskammare 2019 bjöd 450kr.

Foto: Växjö Auktionskammare

Blombord av teak i stringmodell.

Läckert 1950-tal. Blombordet i String-modell värderade man till 1000 kronor hos Gomér & Andersson.

Foto: Gomér & andersson

Blombord i rotting med grön metallinsats.

Fint i rotting. Det 91cm långa blombordet med metallinsats skulle vara fint i vilket rum som helst. Auktionshuset Kolonns värderade det till 800 kronor.

Foto: Auktionshuset Kolonn

Vitt blombord i jugendstil.

Lättplacerat. Vitmålat och i mjuk jugend kan det stå var som helst i rummet. Den romantiskt lagda fyller det med ljusrosa pelargoner och drömmer sig bort till Karin och Carl Larssons Sundborn. Hos Göteborgs Auktionsverk värderade man blombordet till 1200 kronor.

Foto: Göteborgs Auktionsverk

Inspireras av Karin och Carl Larssons hem

Blomborden är en kul utmaning för den som tycker om växter. Det är spännande att välja sorter som passar ihop och sedan gå igång på själva arrangemanget. En idé är att placera höga växter i mitten och låga runtom, gärna sådana som hänger ner utanför kanten. Eller så fyller man helt sonika bordet med likadana växter så att det blir ett härligt överflöd av samma sort. Eller så gör man precis hur man vill!

Trappa full av liv. Akvarellen Brevskrivning av Carl Larsson är daterad 1912 och visar en ung flicka som sitter och skriver vid Karin Larssons skrivbord. Framför fönstret står en grönmålad blomstertrappa som är formgiven av Karin.

Foto: PR

Inspiration kan du söka i till exempel Karin och Carl Larssons hem Lilla Hyttnäs i Sundborn där växter fanns i överflöd.

Larssons Lilla Hyttnäs

Konstnärsparet Karin och Carl Larssons hem Lilla Hyttnäs i Sundborn är än i dag en inspirationskälla för inredningsintresserade.

Paret träffades i den skandinaviska konstnärskolonin Grez-sur-Loing utanför Paris och gifte sig 1883. År 1888 flyttade de in i Lilla Hyttnäs som var en gåva från Karins far. Karin vävde och broderade moderna textilier, formgav möblerna till hemmet och även kläder till sig själv och barnen.

Sundborn ligger 13 km utanför Falun. Läs mer om öppettider och guidade visningar på carllarsson.se.

Citrusträd första krukväxterna inomhus

De första krukväxterna man hade inomhus här i norr var citrusträd. På slott och större gods var det under 1600- och 1700-talet vanligt att bygga ett orangeri eller en vinterträdgård. Efterhand började de ostindiska kompanierna ta med sig frön och växter från exotiska länder, till exempel pelargonen från Afrikas sydspets.

I mitten och slutet av 1800-talet flödade de borgerliga hemmen av växter inomhus. Man hade stora krukväxter på piedestal och på småbord trängdes mindre växter. De som var lättskötta och enkla att driva fram blev populära.

Mörkgrön, sliten blomstertrappa.

Som en grönskande skulptur. Blomstertrappan från Småland och sent 1800-tal är av grönmålad ek och har sju plan för krukor. Längden är 122cm, djupet 60cm och höjden 68cm. När den såldes via Stockholms Auktionsverk 2019 hade man värderat den till 2500 kronor.

Foto: Stockholms Auktionsverk

Blomsterbord och bord med glasskiva i ett, i materialet jakaranda.m

Dansk elegans med blomlåda och bord i ett. Materialen är jakaranda och glas, längden 85cm och höjden 50. Hos Helsingborgs Auktionskammare såldes möbeln som sig bör med ett CITES-intyg och värderingen låg på 1500 kronor. Tillverkningstiden är 1900-talets mitt.

Foto: Helsingsborgs Auktionskammare

Blomsterbord i mörkt trä med plats för 22 krukor.

Vill du sticka ut från mängden? Satsa på något sådant här. Den udda skapelsen är 88 cm hög och har plats för hela 22 krukor. Den värderade Auktionshuset Thelin & Johansson 1000 kronor.

Foto: auktionshuset Thelin & Johansson

I hemma-hos-reportage från 1940- och 50-talen syns ofta ett blombord med växter som slingrar sig upp på en vägg eller runt ett fönster.

Tips: Så kan du ge loppisfynden nya funktioner

Blombordet populärt under 1940- och 50-talen

Blombordet vid den här tiden var en populär möbel och det tillverkades många olika varianter i till exempel trä med plåtlåda eller med benställning i String-modell. Många gjordes också i rotting, vilket passade fint ihop med rottinggruppen i uterummet.

Blomsterbord med pelargoner med rosa och vita blommor på.

Foto: TT

Ju fler desto bättre

Den romantiska pelargonen Mårbacka med ljusrosa blommor älskas av många. Det finns ingen koppling till Selma Lagerlöfs hem Mårbacka, vad man vet. Sorten ger framför allt associationer till Karin och Carl Larssons hem i Sundborn, eller hur?

Pelargonen är en tacksam växt som det är enkelt att ta sticklingar av, men vänta gärna tills plantan växt till sig lite.

Gör så här:
1. Skär eller bryt av ett skott, gärna toppen av en gren, med fyra, fem blad på.
2. Lossa de nedersta bladen försiktigt så att du har två, tre kvar. Det är där bladen suttit som rötterna bildas. Finns en blomknopp i toppen så ta bort den också, så att den inte tar kraft från sticklingen.
3. Stick ner sticklingen i en liten kruka med porös såjord, sätt den en till två centimeter djupt. Vattna inte för mycket, jorden ska vara fuktig men inte för blöt.
4. När sticklingen växt till sig, planera om den i blom- eller plantjord och ta gärna bort eventuella blomknoppar den första tiden.

Just nu är trädgårdsintresset större än någonsin. Att syssla med växter är avkopplande och rofyllt i en annorlunda tid. Några har stora trädgårdar som ska skötas, medan andra ägnar sig åt en balkong och inomhusväxter.

Blombordet som rumsavdelare eller inredningsdetalj

Blomsterbordet ger möjlighet att skapa en liten mobil samling med enkelt utbytbara växter som alltså kan anpassas efter säsong. Det kan fungera som rumsavdelare eller vara en rolig inredningsdetalj. Och tänk så praktiskt att inte behöva belamra fönsterkarmarna med växter som står och torkar i solen och är i vägen när man ska vädra. Med ett blombord eller två kommer grönskan längre in i rummet.

Blombord i rotting och glas med hög halvcirkelformad spaljé.

Blombord i rotting och glas är ganska vanliga på andrahandsmarknaden, men den här modellen med halvcirkelformat bord och hög spaljé är i en klass för sig. Vinnande bud blev 600kr hos Gomér & Andersson 2019.

Foto: Gomér & Andersson

Ett enkelt vitmålat blomsterbord med grön plåtinsats.

Ett enkelt, vitmålat blomsterbord med plåtinsats värderade man 2019 till 600 kronor hos Gomér & Andersson. Det har ett undre våningsplan vilket kan vara praktiskt för blomkrukor och vattenkannor. Tillverkningstiden är början/mitten av 1900-talet.

Foto: Gomér & Andersson

Blomsterbord i furu med behållare i koppar.

Fyll det med växter och det får nytt liv! Stommen är i furu och behållaren i koppar på det cirka 84cm långa blombordet som 2020 klubbades för 300 kronor hos Gomér & Andersson.

Foto: Gomér & Andersson

Blomsterbord på loppis

På andrahandsmarknaden finns det många varianter att välja mellan. Några modeller har blivit väldigt populära och kostar en slant, men många ännu oupptäckta favoriter är lågt värderade.

Duka fint med loppisfynd – från frukostbrickan till kvällsdrinken

De låga priserna beror till viss del på att blombord ofta är i ganska dåligt skick. Allt vattnande har lämnat efter sig fläckar på träet och metallinsatserna är både kalkiga och rostiga. Men det är så gamla blomsterbord ser ut. Och det gör inte så mycket.

Rund blomsterkorg i rotting med fyra träben.

En riktig blomsterkorg! Med en diameter på 77cm finns gott om plats för grönska i det 45cm höga blombordet.Växjö Auktionskammare anser det vara värt 1200kronor.

Foto: Växjö Auktionskammare

K

Kopparglans i vardagsrummet. Enkelt och stilrent blombord av koppar, 48cm högt. Hos Hälsinglands Auktionsverk värderade man det till 500 kronor.

Foto: Hälsinglands Auktionsverk

När vi återigen fyller dem med växter får de nytt liv, och vi själva njuter av prakten. Tänk så mycket en liten möbel kan göra.