Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Här är fina antika utemöbler och prylar till trädgården

15 maj, 2019 
Redaktionen
Antika trädgårdsmöbler – stol med saftbricka
Äntligen! Ljuset och värmen börjar komma tillbaka. Och med dem kommer ju lusten att göra fint i trädgården, på balkongen eller i fritidsstugan. Jenny von Platen har botaniserat hos auktionshus och antikhandlare och delar här med sig av sina favoriter bland rottingmöbler, gjutjärnssoffor och allt annat som hör våren och sommaren till.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

När det är som mörkast på vintern känns det osannolikt att det ska bli vår igen. Men så kommer den. Eftermiddagarna blir längre och snart njuter vi av den där första varma vårdagen som blir startskottet för livet utomhus. Då är det äntligen dags att ställa fram trädgårdsmöblerna och fylla krukorna med växter.

På auktionshus och hos antikhandlare finns det en mängd trevliga och användbara föremål som hör utelivet till. Det är främst trädgårdsmöbler som lockar, men det finns många andra fina fynd att göra för utomhussäsongen som till exempel urnor och krukor, trädgårdsverktyg, utomhusspel, picknickkorgar, solhattar, ja allt möjligt. Den som har lyckan att ha en liten damm i trädgården eller kanske en pidestal eller sockel finner lätt plats för skulpturer. Se bara till att förankra dem väl för flera av de här föremålen har blivit värdefulla med åren.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Antik bänk från Carron i Skottland på kullerstensgata
Ormens böjliga kropp var populär i 1800-talets soffgavlar. Den här 161 cm långa modellen kom till på 1830-talet hos Carron i Skottland och tillverkades under hela århundradet.

Rottingmöbler från mitten av 1900-talet är populära

När det gäller trädgårdsmöbler på andrahandsmarknaden är det särskilt rottingmöblerna som är eftertraktade. Modellerna kommer från mitten av 1900-talet och har raffinerad formgivning och vackra flätningar. Och en hel del patina såklart. Det är lite av en utmaning att hitta rottingmöbler som fortfarande är i gott skick. Förhoppningsvis har de förvarats vintertid på täckta verandor eller i uthus.

Annons

Dynorna som hör till har ofta gjort sitt men de går att ersätta. Finast blir det att sy nya dynor med gammalt tyg för då blir kontrasten inte så stor mellan tyget och möbeln.

En bakåtlutande fåtölj i rotting med tillhörande fotpall från 1960- eller -70-talet
Mycket skönare än så här kan en sittmöbel knappast bli. Den bakåtlutande fåtöljen i rotting med tillhörande fotpall är från 1960- eller -70-talet och klubbades för
prisvärda 2 800 kr (4 000) på Bukowskis.

En annan eftertraktad möbeltyp är Grythyttan. Ibland är man lite snabb och kallar alla utomhusmöbler med stålstomme och träribbor i sits och rygg för Grythyttanmöbler. Därför är det bra att känna till vilka modeller som företaget verkligen gjorde.

Det började sin bana 1895 med att tillverka hästskor, men sonen till grundaren ville mer och tog fram Fåtölj A2 som visades på Stockholmsutställningen 1930. Sortimentet utökades efter hand och blev till slut en bättre affärsidé än att smida hästskor.

Fyra stolar och ett bord ur den klassiska Bryggeriserien från Grythyttan
Fyra stolar och ett bord ur den klassiska Bryggeriserien från Grythyttan klubbades för 4 400 kr (4 000) på Stadsauktion Sundsvall. Gruppen är från mitten av 1900-talet.

Den som är ute i god tid för att köpa utomhusföremål kan ha lite tur och köpa till bra priser. Däremot, ju längre in på sommarhalvåret som man kommer desto större blir efterfrågan.

Annons

Så skiljer du kopior från original

Ett företag som är näst intill synonymt med föremål i gjutjärn är Näfveqvarns Bruk. Företaget hade tillverkat kanoner och spisar under 300 år när det i början av 1900-talet började anlita konstnärer för att formge bänkar, pallar, urnor med mera. Det var en satsning som var helt rätt i tiden och ledde till succé på Världsutställningen i Paris 1925.

Saftservisen med karaff, kanna och sex glas på bricka
Saftservisen med karaff, kanna och sex glas på bricka med handtag ser nästan oanvänd ut trots att den är från mitten av 1900-talet. Den klubbades för 400 kr (600) på Nyköpings Auktionsverk.

Företaget stod formgivningsmässigt på sin spets åren 1917 till 1933 och modellerna från de här åren tillverkades in på 1950- och 60-talen. Det hände att gjutmästare och andra anställda bytte bruk och då tog med sig modeller, vilket kan betyda att ett känt Näfveqvarnsföremål är tillverkat på ett annat bruk.

Ett solur märkt Sven W. P-son.
Visar tiden. I dagens teknikfokuserade värld kan det vara spännande att klura ut vad klockan är på gammalt sätt. På Bukowskis klubbades ett solur märkt Sven W. P-son.

Alla föremål är inte märkta med tillverkarens namn. Men främst ska man som köpare se upp för nytillverkade kopior. De modeller som har kopierats är till exempel Snäckurnan och Mikrokosmos men även ett par bänkmodeller. Kopiorna kan vara svåra att skilja från originalen, men det finns några tumregler att gå efter enligt Christian Björk, designhistoriker och författare, bland annat till boken Näfveqvarns Bruk – Konstnärer och arkitekter till industrin (2013) samt lärare i designhistoria på Konstfack:

  • Det är bra att veta måtten på originalföremålen. Till exempel är urnan Mikrokosmos 39 cm i diameter, medan kopiorna är aningen mindre. Originalföremålen är dessutom tyngre än kopiorna.
  • Var uppmärksam på säljarens beskrivning av föremålet. Om den är utförlig och anger modell och formgivare så är det bra. Men om beskrivningen är diffus och ytlig, till exempel ”Urna, gjutjärn” eller liknande, fastän det uppenbarligen är en känd modell från Näfveqvarn, då är det läge att bli misstänksam.
  • Även skicket är viktigt. Är det för bra för att vara sant? Många av de här föremålen har stått ute i regn och rusk i många år, då ska de inte se nya och blanka ut.
  • Till sist, men kanske det svåraste, hur står det till med det som ibland kallas för gjutskägg? Vid gjutningen av ett föremål kan det uppstå små skavanker. Smältan tränger in i skarvarna och bildar gjutskägg som ska tas bort vid efterbehandlingen. Titta därför noga på gjutjärnsföremålet. Är det tydliga konturer och vackra detaljer, trots rost och tidens tand, eller består gjutjärnet av ojämnheter, räfflor eller annat? 
Grythyttans mest kända stol A2
Grythyttans mest kända stol A2 formgavs av Artur Lindqvist inför Stockholmsutställningen 1930. Artur var son till Grythyttans grundare och inspirerad av funkisens former. Stolen på Auktionshuset Kolonn klubbades för 650 kr (800).

Pernilla Månsson Colt: ”Ju mer patina desto bättre”

Hon är både programledare för en ny säsong av det populära Trädgårdstider på SVT och producent för Antikrundan, alla antikälskares favoritprogram. Pernilla Månsson Colt kombinerar de två olika rollerna med glädje och entusiasm.

Annons

Hur kom det sig att du blev programledare för Trädgårdstider?

– Jag hade länge haft ett trädgårdsintresse. När SVT spelade in Gröna Rum med Gunnel Carlson tassade jag runt de som jobbade med programmet och frågade om de ville ha hjälp med något. När SVT några år senare bestämde sig för att utveckla ett nytt trädgårdsprogram behövde de en kock, det blev Tareq Taylor. Som odlingsexperter var Marie och Gustav Mandelmann med. Till sist behövdes en glad amatör och det blev jag!

Pernilla Månsson Colt med kruka i famnen
Pernilla Månsson Colt älskar att pyssla i trädgården.

Hur ser ditt trädgårdsintresse ut?

– Jag älskar att påta i trädgården, när jag kan. Det är så lugnande, härligt. Men nu känner jag lite ångest när du frågar, för just nu behövs det göras en hel del jobb. Vi har en liten trädgård, men allting växer så fort här nere i södra Sverige.

Annons

Har du några trädgårdstips?

– Om du inte har så mycket tid för din trädgård, då gäller det att ta bort och förenkla. Det händer lätt att man gör många små rabatter. Då riskerar det att bli för plottrigt och dessutom mycket att sköta. Något som också är ganska vanligt är att man planterar växter för tätt, för det ser så glest och tråkigt ut annars. Men, efter några år så inser man att växterna börjar ta över stora delar av trädgården.

Minns du något särskilt trädgårdsföremål som har dykt upp i Antikrundan?

– Vi hade ett fantastiskt blombord från sekelskiftet 1900 i gjutjärn för några år sedan. Det var runt, högt och med många fina detaljer. Jag minns att Joakim Bengtsson värderade det.

Har du själv något antikt eller gammalt i trädgården?

– Vi har en ärvd rottingmöbel stående. Men framför allt tycker jag väldigt mycket om stora gamla trädgårdskrukor. De är helt underbara att plantera i. De ska gärna ha använts under många år, ju mer patina desto bättre!

Trädgårdstider visas på tisdagar i SVT.

Av Jenny von Platen 

Foto: respective auktionshus

Annons