Höstfina azaleor – inspireras av vackra arrangemang

Azaleor med mossa och succulenter i kruka.

Foto: Pernilla Hed

Njut av höstazalea inomhus! Blomningen lyser upp nu när dagarna blir allt mörkare. Använd dem som krukväxter i fönstret, som blickfång på matbordet eller gör ett naturligt arrangemang så det ser ut som om man har flyttat en bit av trädgården inomhus.

Redan i september kommer de första azaleorna i handeln för att finnas under ett par månader framåt. Det finns flera olika sorter att välja bland – de kallas höstazalea. Flera av dem har lite andra färger än den klassiska julblomman, framförallt ’Lunterra’ med terrakottafärgade blommor och den intensivt magentafärgade ’Flamenco’.

Minilandskap med azalea

Gör ett litet landskap med en azalea och olika små krukväxter. Sorten ’Hulsten’ har vita blommor med cerise kant. Här är den planterad i en keramikskål på fot med en murgröna och en slideranka.

Se också: 9 frosttåliga växter till höstens krukor

Dessa båda slänger iväg rankor vilket ger dem ett skirt, lite yvigt uttryck. Växterna är sedan inbäddade av mossa. Echeverian dekorerar arrangemanget som en grön rosett.

Bädda in azaleor med mossa

Se mossan i gräsmattan som en guldgruva. Den räddar de flesta arrangemang genom att bädda in växterna. Passa på att samla i tid om du bor på en plats där vintern kommer tidigt.

Placera mossa i botten av krukan för att skapa ett naturligt intryck av krukan.

Foto: Pernilla Hed

Men när höstazalean kommer i butikerna brukar snön inte ha lagt sig och det är lätt att plocka den mossa du behöver.

Skötselråd – så får du azalea att trivas

Liten och söt azalea

Azalea blir söt i vas även om blomman inte håller så länge.

En avknipsad ’Madame Troch’ har fått sällskap av en slinga av slideranka.

Azalea i en vas som snittblomma.

Foto: Pernilla Hed

På fin fot

’Flamenco’ har stora, nästan självlysande blommor i magenta.

Azalean 'Flamenco'.

Foto: Pernilla Hed

Den grå färgen på pokalen låter blommorna framträda ännu mer och ger dem extra lyskraft.

Azaleor på naturligt vis

För att få arrangemanget naturligare har krukans jord täckts med mossa från gräsmattan och en liten planta av slideranka, en växt som populärt kallas ”plättar i luften”.

Azalea och Begonia Maculata, Forellbegonia.

Foto: Pernilla Hed

Såväl mossa som slideranka trivs i fuktighetshållande jord, precis som azalean. Forellbegonian odlas för de vackra, prickiga och asymmetriska bladen men den blommar också, även om de vita blommorna är ganska oansenliga.

Vilken kruka till azalea?

  • Förr brukade azaleorna vara planterade i lerkrukor. Vid vattning droppade man ner hela krukan tills det slutade bubbla så att såväl jord som kruka blev mättad med vatten.
  • I dag säljs azaleor med plastkrukor och då måste man vattna dem på ett annat sätt för att de ska må bra. En lerkruka är nämligen luftigare och torkar upp snabbare än en kruka av plast. Doppar man en planta i plastkruka finns det risk för att rötterna istället kvävs av blötan.
  • Vattna dem i plastkrukor med en liten skvätt vatten varje dag så att jorden håller en lätt, jämn fuktighet.

Terrakotta i fönstret

’Lunterra’ med terrakottafärgade blommor står i ett ljust fönster. Ju knoppigare en azalea är, desto ljusare vill den stå. Välj gärna ett fönster utan varmt element under. Får en azalea stå någorlunda svalt varar blomningen länge.

Azalea i grön vas i ett fönster.

Foto: Pernilla Hed

Ett frostfritt uterum blir också bra, så länge temperaturen inte sjunker ner mot nollan.

Krukväxter i fint sällskap

På bordet står en reslig, uppstammad azalea ’Madame Troch’ med vita, fyllda blommor. Den raka, cylinderformade krukan gör att plantan kommer upp ännu högre. Jorden döljs av en liten slideranka och mossa.

Azalea i kruka med ett gäng andra krukväxter som kompletterar bra.

Foto: Pernilla Hed

Till vänster står en ispigg, Peperomia caperata, ’Mendoza’, med rödbrun bladundersida. Vid sidan om den står en hartassbräken, Phlebodium aureum, med breda, svalt blågröna blad. Till höger en forellbegonia, Begonia maculata, med mörkgröna, prickiga blad, också den med en röd undersida som matchar krukans färg.

Lyckas med azalea – våra bästa tips

Placera azaleor i fönstret

Azalean står helst i fönstret, men vill inte stå ovanpå heta element eller i direkt solljus. Element och solljus får jorden att torka upp för snabbt.

Ju knoppigare din azalea är desto ljusare vill den stå. En planta med fullt utslagna blommor kan däremot stå på ett bord i rummet.

Så här vattnar du azalea

Ge lite vatten varje dag, men låt jorden torka upp nästan helt mellan vattningarna. Häll vattnet i botten på ytterkrukan så att jorden kan suga upp vattnet underifrån.

Vattnet ska helst vara rumstempererat. När azalean väl gått i full blom vill den inte ha någon näring.

7 tips för välmående krukväxter