Hur rengör man marmor?

Marmorskiva med liljor

Marmor är trendigare än någonsin. Men den porösa kalkstenen är också känslig och kräver sin skötsel för att hålla sig vacker. Här visar vi hur du enkelt rengör marmorföremål.

Har du kommit över vackra marmorföremål som blivit fläckade eller kanske behöver en allmän uppfräschning? Här är några skonsamma knep för att rengöra ordentligt.

Hur får man bort fläckar på marmor?

Marmor är ett klassiskt, vackert material som använts till såväl statyer som byggnadsdetaljer i långa tider. Det kan närmast beskrivas som en (oftast polerad) metamorf kalksten. Den består av ett poröst mineral som är känsligt för fukt och smuts och lätt drabbas av missfärgningar.

Fruktsyror och kolsyra kan ge frätskador i stenen, så se upp med läsk, juice, alkohol och dylikt. Till och med vatten kan ge fläckar och vita ringar om det blir stående på ytan.

Vilka produkter kan man använda på marmor?

Använd aldrig starka eller avfettande rengöringsmedel på marmor. Den bästa och enklaste rengöringsmetoden är vanlig såpa och ljummet vatten. Såpan är naturligt fet och hjälper till att försegla porerna. Är skivorna hårt smutsade kan du prova att gnugga såpa på en frottéhandduk eller disksvamp. Även den hårda, ruggade sidan av svampen kan behövas – men pröva först på ett undanskymt ställe och torka ordentligt torrt innan du går vidare.

Så rengör och fräschar du upp marmor

För allmän rengöring börjar du med att först avlägsna lös smuts och damm med en dammvippa och en mjuk tandborste. Torka därefter med en mjuk trasa, fuktad i såpvatten, och var noga med att stryka över hela ytan. Använd sedan en vattenfuktad trasa och torka slutligen ytan riktigt torr med en mjuk textilduk. En underhållningsbehandling för skydd och lyster kan sedan göras genom att du stryker på ett tunt lager fin mineralolja, av typen symaskinsolja. Låt tränga in och torka över natten. Torka sedan bort överflödet. Vid behov kan du efterpolera med lite olja på en mjuk trasa.

Mer inspirerande innehåll från allas.se: