Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Jenny von Platen: Så kombinerar du modernt och antikt

23 sep, 2019 
Jenny von Platen
Jenny von Plaggen håller ett auktionsfynd i handen
I antikviteternas värld finns det traditionellt en uppdelning mellan just det antika och det mer moderna. Men den gränsen suddas allt mer ut. Vi blandar stilar och provar nya kombinationer där olika epoker får mötas och befrukta varandra. Vi bad expert Jenny von Platen att besöka de klassiska auktionerna och välja några föremål som kan förgylla en modern inredning.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det är det moderna som gäller i dag sägs det i antikbranschen. Och det är klart att jag är snabb att hålla med för det är ju det moderna som jag brinner för. Men är det verkligen en så knivskarp gräns mellan modernt och antikt som man kan tro?

Se också: 5 saker att tänka på när du går på loppis

5 saker att tänka på när du går på loppisBrand logo
5 saker att tänka på när du går på loppis

För min egen del tycker jag att det finns många gemensamma nämnare. Mycket av det som jag tycker om med 1900-talets formgivning har sitt ursprung bakåt i tiden. Där finns till exempel de klassiska formerna och motiven från antiken som meanderbårder, kolonner och mytologiska berättelser.

Annons

Dyker det upp ett föremål med något av det här drabbas jag snabbt av habegär. Då är det mindre viktigt om det är 1700-, 1800- eller 1900-tal – jag tycker om det i vilket fall.

Likadant gäller för de stilrena möblerna från början av 1800-talet i fin mahogny. De är precis som Josef Franks klassiska möbler raffinerade i sin enkelhet och har inga onödiga krusiduller. De är bra exempel på att det är det enkla som är det vackra.

Kombinera modern och antikt i hemmet

Framför allt är det väldigt roligt när man kan kombinera modernt och antikt i sin inredning. Det är inte helt lätt, det gäller att hitta de där gemensamma nämnarna så att föremålen börjar prata med varandra. Ibland kan färgen vara en gemensam nämnare.

En maffig keramisk pjäs med blå stänk i glasyren kan plocka upp det himmelsblå i en äldre målning. Ett par färgstarka allmogekuddar i en svart skinnsoffa kommer att lyfta soffan och sätta in allmogekuddarna i ett nytt och spännande sammanhang.

Annons

Själv har jag svårt att glömma den lilla smörasken i gnistrande svart porfyr som fanns till försäljning på Bukowskis på deras klassiska auktion nyligen. Den skulle jag kunna tänka mig att arrangera tillsammans med mina moderna favoriter där hemma – den skulle smälta in finfint.

7 tips för dig som vill kombinera modernt och antikt

Gustaviansk bänk

Pallar och långa bänkar är hett eftertraktade. De fungerar inte bara som extra sittplatser utan även som avlastningsplats för en kaffebricka och en god bok. I ett sovrum passar den fint vid fotändan av en bred säng. Vill man slå på stort och skaffa sig en riktigt flott bänk så kan en ett gustavianskt Lindomearbete av Nils Thorsson bli som pricken över i:et hemma. En sådan kunde Uppsala Auktionskammare erbjuda. Bänken är signerad NTS och har skuren dekor. Vinnande bud blev 48 000 kr. Bänken är 117 cm lång och cirka 50 cm hög.

Lättplacerad och användbar bänk, gustaviansk, Nils Thorsson, verksam i Lindome 1779–1848. Utrop 25 000–30 000.

2. Dekorativt fällbord

Fällbordet från mitten av 1700-talet är fanerat med flera träslag, bland annat alm, alrot och körsbär. Den svärtade pelarfoten står fint mot det vackra träet, det är en tuff kombination som tilltalar än i dag. Framför allt är det ett praktiskt bord som med uppfälld skiva inte tar så mycket plats och så vips kan man fälla ner skivan och förvandla det till ett bord. Trots möbelns ålder har det enstaka kompletteringar. Budgivningen på Stockholms Auktionsverk höll i sig upp till 20000 kr. Diametern på skivan är 71 cm, höjden 75 cm.

Fällbord senbarock
Tilltalande kombination. Fällbord senbarock. Utrop 15 000–18 000 kr.

3. Tidlösa terriner i tenn

Vid första åsynen skulle de två tennterrinerna med lock kunna vara formgivna på 1900-talet. De klotrunda lockknopparna och dekoren av pärlstav ser man på föremål i till exempel Swedish Grace som precis som den gustavianska stilen hämtade dekorer och former från antiken. I stället är paret terriner tillverkade år 1801 av Hans Wicksten i Västerås. De klubbades på Uppsala Auktionskammare för 27 000 kr. Höjden är 32 cm och bredd inklusive hänklar är 36 cm.

Terriner med lock, sengustavianska. 
Terriner med lock, sengustavianska. Utrop 30  000–40  000 kr.

4. Välbevarad agedyna med blomstermosaik

Vid högtidliga tillfällen la man den färgstarka åkdynan, eller agedynan, på sätet i vagnen. Vävnader från Skåne har en särskild plats i många textilälskares hjärtan, bland annat inspirerades 1900-talets mattgigant Märta Måås-Fjetterström mycket av dem. Motiven varierade mellan olika familjer men kunde bestå av stiliserade växter, religiösa händelser eller exotiska djur som papegojor och lejon som hade sitt ursprung i länder långt ifrån den skånska landsbygden där kvinnorna satt och vävde. Åkdynorna är ofta slitna och väl använda när de bjuds ut på auktion i dag, men på Bukowskis kunde man njuta av en åkdyna i flamskväv, så tidig som från 1770–1800, i någorlunda fint skick. Den är signerad EPD och klubbat pris blev 15 000 kr. Mått 50×85 cm.

Åkdyna/Agedyna, Skåne omkring 1770–1800.
Åkdyna/Agedyna, Skåne omkring 1770–1800. Utrop 10  000–12  000 kr.

5. Smörask med lock – svalkande porfyr

Den svenska diamanten kallar man ibland porfyren från Älvdalen, denna glittrande svarta vulkaniska bergart som har brutits sedan slutet av 1700-talet. Det finns ett hundratal olika porfyrsorter från Älvdalen. Smörasken som fanns till försäljning på Bukowskis är gjord av Orrlok-porfyr, som alltså är bruten i Orrlok i Älvdalen. Den dekorativa lockknoppen i form av en pinjekotte är i förgylld brons. Smörasken klubbades för 33 000 kr. Den har en diameter på 12,5 cm.

Smörask med lock, Älvdalen, 1800-talets början, sengustaviansk.
Smörask med lock, Älvdalen, 1800-talets början, sengustaviansk. Utrop 12  000–15  000 kr.

6. Högklassiskt skrivbord med rik intarsiadekor

Ja, bättre än så här blir det inte. Skrivbordet av den kunglige hovschatullmakaren och ämbetsmästaren Georg Haupt tar andan ur en. Framför allt är det den fantastiska intarsiadekoren som imponerar. På lådfronter och sarger finns motiv med trompe l’il-effekter och en vacker porträttmedaljong pryder den mitterska skåpsdörren. En mängd olika träslag som jakaranda, ebenholz, rosenträ, björk, mahogny, ceder och buxbom har använts till möbeln. Utöver det är många av inläggningarna även graverade. Skrivbordet är troligen tillverkat runt 1780, men beställaren är okänd. Med spänning följde auktionspubliken budgivningen på Uppsala Auktionskammare som höll i sig hela vägen upp till 1 500 000 kr. Skivan är klädd med grönt skinn och mäter 136×85 cm. Skrivbordets maxhöjd är 101 cm.

Skrivbord, gustavianskt Stockholmsarbete av Georg Haupt (1741–84)
Skrivbord, gustavianskt Stockholmsarbete av Georg Haupt (1741–84). Utrop 1,5 – 2 miljoner kronor.

7. Vacker och användbar silverdosa

Det är roligt att skapa egna arrangemang med favoritföremål i olika storlekar och material. Det kan vara tennaskar och vaser som man tycker om eller en bricka med mässingsljusstakar i olika höjd. Silverdosan från hovsilversmed Joseph Hirschvogel i Stuttgart från åren runt 1800 skulle med sin stilrena form passa fint med föremål av olika sort i ett arrangemang.

Den har ett P ingraverat på locket, men det gör inte så mycket. På Stockholms Auktionsverk klubbades dosan för prisvärda 4000 kr. Den är 15×6 cm och 4 cm hög.

Silverdosa, Stuttgart cirka år 1800.
Silverdosa, Stuttgart cirka år 1800. Utrop 5  000–6  000 kr.
Annons