Artikeln innehåller reklamlänkar

Klassiska serviser: Vackra tallrikar i porslin

Rörstrand har gjort många vackra tallrikar – bland annat porslinet måsen som syns på bild.

Foto: Trine Bukh

Oberoende av vilken högtid du firar står de där, redo att hjälpa till att klä bordet för fest. När det gäller serviser fungerar de välk­ända klassikerna lika bra året om.

Flintgods är porösare än porslin och kan få nagg och sprickor om det hanteras ovarsamt. Glasyrsprickor, krackeleringar, är också vanligare på flintgods än på porslin.

Porslin är oöverträffat ifråga om brukskeramik. Det är hårt och tåligt med tät skärv och krackelerar sällan. Porslin finns i olika sammansättningar, exempelvis benporslin och fältspatporslin.

Bengali av Rörstrand

Rörstrands porslinstallrik Bengali.

Foto: Erik Karlsson

Yttäckande koppartryckta mönster enligt gammalt manér hade haft sin storhetstid när Rörstrand överraskade med Bengali 1948.

Under de bistra efterkrigsåren skadade det inte med lite nostalgiska återblickar, men troligtvis handlade lanseringen mer om budgetbegränsad förnyelse.

Bengali producerades till 1956 och blev ingen verklig långkörare, men den ”asiatiska” dekoren med lustigt rokoko-mönstrat bräm fortsätter att fascinera. Servisen tillverkades i flintgods och köparen kunde välja mellan blå, röd och svart underglasyrdekor.

Mer av Rörstrand hittar du här! (länk till Cervera)

Grön Anna från Göteborgs porslinsfabrik

Grön Anna från Göteborgs porslinsfabrik som tillhör Rörstrandskoncernen.

Oberoende av vilken högtid du firar står de där, redo att hjälpa till att klä bordet för fest. När det gäller serviser fungerar de välkända klassikerna lika bra året om.

Foto: Erik Karlsson

En kär bekant som började sin bana vid Göteborgs Porslinsfabrik, grundad 1898 på Hisingen, och blev en av fabrikens populäraste serviser. Från början var Anna blå – mönstret har ibland tillskrivits dekortecknaren Arvid Bergström – men den gröna versionen sålde bättre.

När tillverkningen av den omtyckta servisen tog paus 1942 var Göteborgs Porslinsfabrik sedan länge en del av Rörstrands-koncernen. Under mitten av 1960-talet var det dags för en ny vända, den här gången fick servisen heta Grön Anna och produktionen varade till 2002. Det rokokoinfluerade underglasyrmönstret trycktes på flintgods, som 1994 byttes ut mot fältspatporslin.

Skåne av Rörstrand

Tallriken Skåne från Rörstrand.

Oberoende av vilken högtid du firar står de där, redo att hjälpa till att klä bordet för fest. När det gäller serviser fungerar de välkända klassikerna lika bra året om.

Foto: Erik Karlsson

Landskapsmönstren hade en grundmurad position när Skåne presenterades vid Rörstrand 1915. Kantblommorna hade hämtats från föregångaren Malmö, men huvudmotivet var natur-trogna bilder av skånska slott enligt samma mall som den parallell-producerade servisen Svenska slott – som i sin tur var en modernare version av Svenska slott och utsikter från 1840-talet.

För att ständigt kunna presentera nyheter fick man ju plocka lite här och lite där! Skåne blev en riktig storsäljare som producerades fram till 1971. Materialet är flintgods med koppartryckt underglasyrdekor.

Mer av Rörstrand hittar du här! (länk till Cervera)

Julrosen av Bing & Grøndahl

Bing & Gröndahls serie Julrosen finns i flera vackra tallrikar.

Foto: Helsingborgs Auktionskammare

En servis med julrosor är som gjord för en vacker decemberdukning – men den fungerar lika fint till sommarfesten. Det blåvita porslinet med dekor av julrosor är skapat av Cecilie Louise Hallin i mitten på 1930-talet och tillverkades av Bing & Grøndahl.

Hennes man, F. A. Hallin, var konstnärlig ledare på Bing & Grøndahl vid tiden och delaktig i att ta fram servisen.

Ostindia av Rörstrand

Rörstrand vackra tallrik Ostindia har varit populär länge.

Foto: Erik Karlsson

Att imitera blåvitt 1700-talsporslin var inte precis vad funktionalismen eftersträvade, men 1932 firades 200-årsjubileet av Ostindiska kompaniets första avgång från Göteborg i februari 1732. Och då var det fritt fram för Rörstrandskeramikern Nils Emil Lundström (1865–1960) att formge en inhemsk version, som trots lockknoppar och blomster ändå kändes lagom uppdaterad.

Servisen har fortsatt att attrahera och produceras än i denna dag – tyvärr inte med samma omsorg som tidigare. Fram till 1988 var materialet flintgods. Därefter har dekoren tryckts på fältspatporslin.

Musselmalet av Royal Copenhagen

Servisen lanserades av Kongelige Porcelainsfabrik, numera Royal Copenhagen, 1888. Företagets konstnärlige ledare Arnold Krog (1856–1931) skapade modellen med inspiration från motiv som använts på fabriken sedan starten 1775. Men dekorationen är betydligt äldre än så och ursprungligen från Kina. Den kom till Danmark via porslinsmanufakturen i Meissen som grundades 1710.

I starten målades porslinet av duktiga tyska porslinsmålare som anställdes under senare delen av 1770-talet. Under årens lopp blev dock dekorationerna mer och mer förenklade och flera detaljer försvann – något Arnold Krog ville förändra när han kom till fabriken 1885.

Måsen vid Bing & Grøndahl

Måsen är en klassisk tallrik från Bing & Grøndahl.

Foto: Trine Bukh

Vackra Måsen skapades av Fanny Garde 1895 vid Bing & Grøndahl. Det är en av Danmarks mest älskade serviser och den finns i vart och vartannat hem. Måsen slutade tillverkas i början av 2010-talet.

Auktionernas värderingar brukar ligga någonstans runt 1500 kr för cirka 25 delar – men som vanligt kan du få ihop en riktigt prisvärd servis om du håller utkik och slår till varje gång du hittar en tallrik eller två. Enstaka delar är oftast billigare.

Det betyder stämplarna i porslinet

Vid sidan av de välkända vågorna satte målarna sina signaturer, små märken som användes när det utförda arbetet skulle räknas.

På stämplar från 1893–97 dyker siffran 1 upp för första gången. Den står för dekora-tionen. Siffran under det horisontella strecket är formnumret. Målaren signatur är en siffra.

Stämpeln från 1897–1923. Nu har man gått över till engelska.

Stämpeln från 1923–2003. Nu skriver målarna sina signaturer i bokstäver.

Där fotograf inte anges kommer bilden från respektive auktionshus.

Se också: Så gör du en rosett av en servett

0:45

Efter reklamen: Så gör du en rosett av en servett – till dukningen!

(0:45)

Slå på ljud
Trasmatta: Trendigt återbruk för alla hem