Lästips:LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsLoppis & antiktSpartips

Inred med loppisfynd: Kul kuriosa till hemmakontoret

15 sep, 2021 
Britt Mari Granath
Skrivbord fullt med antika kontorssaker.
Blått ett skrivbord... Föremål från Odd & Fancy, Rågers Antik & Design samt privata. Angivna värden nedan är ungefärliga.
Gör ditt arbetsrum lite mer spännande genom att blanda in äldre föremål som inte minst barnbarnen blir nyfikna på. Leta på loppis och i antikaffärer – du kan göra många roliga fynd!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Bakom det blåmålade skrivbordet hänger en gammal skolkarta över New York. Värde 500 kronor. På bordet tronar en pampig skrivmaskin av märket Continental, värde 400 kronor.

Se också: 5 saker att tänka på när du går på loppis

5 saker att tänka på när du går på loppisBrand logo
5 saker att tänka på när du går på loppis

Lampan är en så kallad läsljusstake av mässing med en plåtskärm som kan sänkas efterhand som ljuset brinner ner. Den är tillverkad i början av 1800-talet och värdet är mellan 3000 och 5000 kronor. Telefonen är en knapptelefon från 70-talet, tillverkad efter en äldre förlaga, värde 350 kronor.

Annons

Framför jordgloben i äldre stil står ett pampigt bläckhorn i mässing och glas, värde 150 kronor. Gamla läderinbundna böcker går att köpa för en spottstyver på loppisar och ger mycket charm i ett arbetsrum.

Framför böckerna står en brevvåg, värde 100 kronor, och ett litet träskrin med frimärken i, värde 150 kronor.

Längst fram på skrivbordet ligger två brevpåsar i linne, värde 100 kr/st.

Greta pratar i en antik telefon, med karta i bakgrunden.
”Var finns alla emojis?” Kunde en telefon verkligen se ut så här förr i tiden? undrar Greta, 9 år.

Visste du att...

… telefonen uppfanns av den italienske uppfinnaren Antonio Meucci år 1871? Han hade dock inte råd att ta patent. Det hade däremot Alexander Graham Bell, som fick sitt patent 1876. Telefonen fick en snabb tillväxt i Sverige och mellan 1880 och 1885 var Stockholm den telefontätaste staden i världen!

Annons
Antika böcker, klocka i trä och bokstöd i brons föreställande kvinnoansikte.
Tidsmarkörer Fin liten klocka vilar på en trave vackra böcker, klockan är värd ca 400 kronor. Vid sidan ett bokstöd i mycket tung brons, värde 400 kronor.
Antikt etui med mätinstrument.
Användbart etui. En ingenjör i full verksamhet vid förra sekelskiftet behövde en sådan här uppsättning mätinstrument, inklusive räknestickan. Värde 150 kronor.
Antikt pennställ i vitmetall.
Håll koll på pennorna! Pennställ WMF (Württembergische Metallwarenfabrik) från början av 1900-talet gjord i vitmetall. Stilen är jugend, 800 kronor. Reservoarpennor, värde 50–150kronor.
Annons
Antikt träskrin med en pincené som sticker ut.
Vackert träskrin med en så kallad pincené, 1870-tal, värde 300 kronor.

Visste du att...

… pincené är en typ av glasögon som hålls på plats med en klämma över näsryggen? Ett annat namn på glasögonen är binokel. Många kända personer och figurer har burit binokel, bland andra Joakim von Anka, Carl Larsson, GustavV, Hercule Poirot och Oppfinnar-Jocke.

Annons
Ella sitter vid en antik skrivmaskin och ler.
Den gamla skrivmaskinen undersöks av Ella, 12 år, som knappt kan föreställa sig en värld utan smartphonen att skriva på.
Tre antika sigill i trä och metall ligger på en bokföringsbok från 1800-talet.
Vackra stämplar. Sigill är populära och lätta att hitta i antikaffärer. Till vänster ett vitmetallsigill i stilen jugend, värde 400 kronor, till höger ett sigill med träskaft, värde 150 kronor. Sigillen ligger på en bokföringsbok från 1800-talet där texten är skriven med en ytterst elegant handstil.
Fyra antika cigarettaskar i metall, en tändare i trä och en cigarr i ett aft av glas med karta i bakgrunden.
Rökfritt! Det var inte så längesen det var vanligt att man rökte på arbetsplatserna. Man kan hitta roliga gamla plåtaskar för cigaretter och cigarrer på loppis, värde ca 50 kronor/styck. Bordständare i alabaster, värde 100 kronor.
Annons
Skrivuppsats i rokoko med karta i bakgrunden.
Charmig skrivuppsats i nyrokoko för damskrivbordet, från början av 1900-talet, värde 800 kronor.
Annons