Livet utanför Antikrundan: Allt du behöver veta om de folkkära experterna

Knut Knutson och Anne Lundberg i Antikrundan.

Knut Knutson och Anne Lundberg.

Foto: Magnus Liam Karlsson

Antikrundan började sändas redan 1989 och i dag tittar cirka 1,5 miljoner personerna på varje avsnitt. Genom åren har flera av experterna blivit väldigt omtyckta av svenska folket. Möt några av dem här!

Premiäravsnittet av Antikrundan sändes redan 1989 och genom åren har flera av Antikrundans experter blivit verkligt folkkära profiler. Men vilka är de utanför programmet och vad har hänt under decenniernas gång?

Möt några av dem här!

Se också: Antikrundan – 8 saker du inte visste om programmet
0:58

Efter reklamen: Se också: Antikrundan – 8 saker du inte visste om programmet

(0:58)

Slå på ljud

Anne Lundberg

(2001–)

Har varit julvärd i SVT, vunnit Kristallen tre gånger samt På spåret med komikern Johan Wester. Bor i Ystad, har bestigit Kilimanjaro och sprungit New York Maraton ett flertal gånger.

Experterna i Antikrundan.

Hela härliga gänget samlat 2005.

Foto: Carl-Johan Söder

Knut Knutson

(1989–)

Expert på modernt konsthantverk, konstglas, möbler och allmoge. Fick anrika Bukowskis att ta in moderna föremål. Äger Uppsala auktionskammare, där han arbetar med hustrun Charlotte Widenfelt, fd expertkollega.

Anette Granlund

Anette Granlund

Anette Granlund.

Foto: Carl-Johan Söder

(1989–)

Expert på mattor, textilier samt islamiskt och asiatiskt konsthantverk. Mest kända fyndet är en olifant, ett snidat jakthorn från 1000-talet som köptes av schejken av Qatar för 17 miljoner kronor. Arbetar på Uppsala Auktionskammare.

Miljonskrällarna i Antikrundan – fynden genom tiderna

Eva Seeman

Eva Seeman

Eva Seeman.

Foto: Magnus Liam Karlsson

(1999–)

Expert på 1900-talets konsthantverk, modernt silver, glas och keramik. Ansvarig specialist för design och modernt konsthantverk på Bukowskis i Stockholm. Gift med kollegan Jörgen Martinson.

Joakim Bengtsson

Joakim Bengtsson

Joakim Bengtsson.

Foto: Magnus Liam Karlsson

(2009–)

Expert på keramik, porslin och enklare allmängods. När han flyttade till Höganäs från 1700-talshuset Gamla kassan i Landskrona, auktionerade han ut hela bohaget.

Björn Gremner

Björn Gremner

Björn Gremner.

Foto: Patrik Österberg/TT

(1989–)

Expert på ostindiskt porslin och konstföremål från Japan och Kina. Driver Antik West Oriental Art & Antiques i Göteborg, samt utställningsverksamhet i Hongkong och Beijing.

Li Pamp

Li Pamp

Li Pamp.

Foto: Joey Abrait

(2011–)

Expert på 1900-talsdesign. Programledare för Bytt är bytt i TV4. Kommer från Skåne men bor i Saltsjöbaden utanför Stockholm med fyra söner.

Antikexperten Li Pamp fick 4 barn på 5,5 år: ”Jag somnade hos tandläkaren”

Magnus Bexhed

Magnus Bexhed

Magnus Bexhed.

Foto: Andreas Hillergren/Aftonbladet

(2016–)

Expert på allmänt och konst. Förutom att vara vd på Uppsala auktionskammare har han även varit med i TV4:s Sveriges mästerkock.

Erik Ingare

Erik Ingare

Erik Ingare.

Foto: Patrik Österberg/TT

(2013–)

Expert på folkkonst och leksaker. Bor i Täby utanför Stockholm och arbetar till vardags som expert på Uppsala auktionskammare.

Jan Ribbhagen

Jan Ribbhagen

Jan Ribbhagen.

Foto: Magnus Liam Karlsson

(1990-)

Expert på silver, smycken och stenar och en sprudlande entusiast. Driver antikhandel för silver och smycken i Stockholm.

Pia Staël von Holstein

Pia Staël von Holstein

Pia Staël von Holstein.

Foto: Roger Tillberg/TT

(2006–)

Expert på smycken, möbler och keramik. Före detta vd för Skånes auktionsverk, men driver nu värderingsfirma i Lund. Sedan 2012 änka efter expertkollegan Jan Bäckman.

Andreas Rydén

Andreas Rydén

Andreas Rydén.

Foto: Magnus Liam Karlsson

(2005–)

Gick efter 18 år på Stockholms auktionsverk till konkurrenten Bukowskis, där han är vice vd och chefsspecialist på konst från 1800-talet och framåt. Även frun Lena Rydén (modern konst) medverkar ibland.

Kalle Anka het på samlarmarknaden : ”Betalar upp till 500 000 kronor”

Jörgen Martinson

Jörgen Martinson

Jörgen Martinson.

Foto: Patrik Österberg/TT

(1990-)

Expert på möbler och ­konsthantverk, och Knut ­Knutsons parhäst. Fd intendent på Stockholms auktionsverk, driver nu Probus Auktioner med Max Sjöberg.

Max Sjöberg

Max Sjöberg

Max Sjöberg.

Foto: Magnus Liam Karlsson

(1989–)

Expert på vapen och militaria, sin passion sedan sexårsåldern. Driver Probus Auktioner, norra Europas största auktioner för antika vapen, militaria och ordnar, med kollegan Jörgen Martinson.

Peter Pluntky

Peter Pluntky

Peter Pluntky.

Foto: Hans Shimoda/TT

(1989–2012)

Expert på leksaker och teknikhistoria. Färgstark profil som nästan förhörde prylägarna. År 2012 fick han sparken efter att ha medverkat i en reklamfilm för Siba.

Claes Moser

Claes Moser

Claes Moser.

Foto: Patrik Österberg/TT

(1996–)

Expert på måleri, skulptur, teckningar och grafik. Driver galleri i Stockholm, och är känd för sina färgstarka kläder och dito våning, där varje rum har sin egen väggfärg och konst överallt.

Inger Johanson-Thor

Inger Johanson-Thor

Inger Johanson-Thor.

Foto: Tommy Pedersen

(1995–)

Expert på böcker och grafik. Hoppade av 2012, då hon tyckte programmet blivit för folkligt, men gjorde comeback 2015. Dotter till antikvariathandlaren Gunnar Johanson Thor som också medverkat i Antikrundan.

Hittade flaska nedgrävd i trädgården – chocken i Antikrundan när värdet avslöjas

Jan Bäckman

Jan Bäckman

Jan Bäckman.

Foto: Carl-Johan Söder

(1999–2012)

Expert på möbler och konst. Öppnade museum hemma på gården som elvaåring. Träffade kärleken och kollegan Pia Staël von Holstein via jobbet. Jan gick bort i cancer 2012.

Bo Knutsson

Bo Knutsson

Bo Knutsson.

Foto: Magnus Liam Karlsson

(1989–)

Expert på måleri, skulptur, glaskonst och konsthantverk. Antikrundans egen stilikon som driver butik i Vänersborg. Känd för sin samling med Wiwen Nilsson, en av de största svenska silverkonstnärerna.

Rickard Thunér

Rickard Thunér

Rickard Thunér.

Foto: Patrik Österberg

(2007–)

Expert på möbler och speglar från 1700-talet. Läste gamla auktionskataloger som tonåring. Driver antikhandel i Stockholm och programleder Det sitter i väggarna i SVT. En gång kom en kvinna till inspelningarna bara för att titta på Rickard och hans hår (!).