Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Antikexperten Li Pamp fick 4 barn på 5,5 år: ”Jag somnade hos tandläkaren”

16 aug, 2022 
Joakim Löwing
Antikexperten Li Pamp
Under hela sitt yrkesliv har Li Pamp värnat om hållbar konsumtion.
Antikexperten Li Pamp har ett sådant välfyllt cv att man undrar hur hon hunnit med allt. Samtidigt föddes de fyra sönerna inom loppet av 5,5 år…
– En gång när tvillingarna var små var jag så trött att jag somnade när tand-läkaren borrade i min mun, skrattar hon.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Under vintern är Li Pamp aktuell med sin tredje säsong som antikexpert i populära Bytt är bytt på TV4.

Ett program hon tycker är väldigt roligt att spela in av flera anledningar.

– Dels älskar jag ju antikviteter och att prata om olika äldre föremål. Det är en utmaning att vara med i gruppen som väljer ut totalt 80 mer eller mindre dyrgripar från olika epoker, åtta till varje program, för att sedan se hur de tävlande resonerar vilket som är mest värdefullt. Det är jättekul att träffa deltagarna och att jobba tillsammans med programledaren Renée Nyberg, ler Li.

Se också: 5 saker om Renée Nyberg som du kanske inte vissteBrand logo
Se också: 5 saker om Renée Nyberg som du kanske inte visste

Något det skojades mycket om inför den första säsongen var hur lika hon och Renée är varandra.

– Haha, ja, visst finns det en del likheter – då vi är i ungefär samma ålder, ganska lika i längd och samma hårfärg. En viss skillnad mot den förra experten Karin Laserow, de var ju inte precis lika.

Annons

Li, som växte upp i Bjärred utanför Lund, och läste konsthistoria på Lunds universitet, har gått hela auktionshusvägen från visnings-värdinna till VD för Stockholms Auktionsverk.

Däremellan har hon bland annat medgrundat ett IT-företag, startat antikutbildningar, jobbat som föreläsare och moderator, producerat en dokumentärfilm, samt guidat och lett resor med historiska förtecken.

Expert i olika tv-program

Med andra ord en riktig mångsysslare – som hon kombinerat med att vara antikexpert i många olika tv-program ända sedan 2008. Via Antikdeckarna på TV4 plus, hamnade hon på SVT i Antikmagasinet, Antikrundan, Go´kväll och Nordiska rum – innan bytet till TV4 och Bytt är bytt 2020.

Renée Nyberg och Li Pamp i Bytt är bytt på TV4.
Renée Nyberg och Li Pamp i Bytt är bytt.

– Programmen på SVT kanske var lite mer seriösa, inte minst Antikmagasinet – där vi verkligen grottade ned oss i ett ämne i taget. Det kunde vara en viss epok eller en speciell konstmålning. Men jag gillar tävlingsformatet i Bytt är bytt också. Jag tar alla mina chanser jag får för att försöka väcka intresse för historiska föremål och begagnat, haha.

Annons

Trots sitt ofta välspäckade schema hann även Li med att föda fyra söner inom loppet av 5,5 år.

– De två yngsta är tvillingar, så det var inte lika körigt som det låter, skrattar hon.

Eller det var det förstås ändå med en kvartett av barn i så lika åldrar. Inte utan att man undrar hur hon hunnit med allting…

– Jag brukar få den frågan ibland och man ska ju tänka på att jag var mammaledig i totalt sju år. Det är ju en ekvation som egentligen inte går ihop. När tvillingarna var små jobbade jag lite samtidigt och passade på att starta ett nytt bolag. De kröp på filtar på golvet då jag skrev bolagets affärsplan.

På den tiden sov inte Li särskilt många timmar om nätterna. Men hon var duktig på att ta en kort tupplur någon gång varje dag.

– Det räckte att jag slumrade till tio minuter eller något sådant, sedan vaknade jag som en ny människa. Det där är något som sitter i fortfarande. Om jag får chansen tar jag gärna en powernap på fem-tio minuter i dag också. Det kan jag verkligen rekommendera andra för att få lite ny energi.

Annons

Men hon minns speciellt en dag när tvillingarna var små och Li besökte tandläkaren för en undersökning.

– Han upptäckte ett hål och eftersom det fanns lite extra tid gick det att laga redan samma dag. Då var jag så trött att jag lyckades med konststycket att somna när tandläkaren borrade… Han hade jobbat på Folktandvården i över 30 år, men aldrig varit med om något liknande tidigare. Det är ju helt ofattbart egentligen.

Li Pamp är VD för Stockholms Auktionsverk.
Li Pamp är VD för Stockholms Auktionsverk.

Nyfiken på vad som väntar

I början av augusti fyllde Li 50 år – men någon antikvitet känner hon sig inte som. Snarare tvärtom.

Det känns som jag är i en perfekt ålder

– Jag trivs jättebra med min tillvaro och är glad över att få bli äldre, känns som att jag är i en perfekt ålder. Jag har samlat på mig en massa erfarenhet, vet vad jag tycker och vill, samtidigt som jag är mycket nyfiken på vad som väntar framöver.

Annons

Det enda som är lite jobbigt är att de två äldsta sönerna hunnit ta studenten och blivit vuxna, de kanske inte bor hemma så länge till.

– Det är ju ett naturligt steg och blir en helt ny fas i livet. Men de två yngsta är bara 15 år, så det kommer förhoppningsvis dröja ganska länge innan de flyttar. Jag är inte redo för att tänka på den dagen då inget av barnen bor hemma längre, då måste det ju bli enormt tomt. Alla har ju haft en hel del kompisar hos oss genom åren, man är ju van att det är livligt.

Li Pamp pendlar till Madrid

Li är skild från barnens pappa sedan åtta år tillbaka – och träffade en ny man för tre år sedan: den spanska piloten Jorge, som bor i Madrid.

– Vi träffades på en 50-årsfest i Stockholm och pendlar mellan Madrid och Stockholm. Det fungerar tack vare Jorges yrke. Annars hade vi nog inte kunnat ses så ofta. Jag åker också dit då och då. Madrid är en fantastiskt vacker stad och helt perfekt för mig som älskar konst. Sedan är vi mycket på Jorges lantställe, där det är underbart att gå runt i olivlunden.

Annons

Hon är också fascinerad av dykning – som för henne är en existentiell upplevelse.

– Det är så häftigt att det finns en hel värld under vattnet, minst lika stor som den här ovanför. Jag blir alltid väldigt lugn därnere och går liksom in i ett annat tillstånd. Om jag hade haft möjlighet skulle jag gärna dyka oftare.

Som förr fast tvärtom

Li berättar att hon alltid varit intresserad av miljöer och rum. I unga år tyckte hon om att möblera om i flickrummet. Men hon ser sig mer som historie- än inredningsintresserad. När Li under sina studier fick ett extrajobb på Bukowskis blev hon väldigt fascinerad av föremålen, liksom människorna som arbetade i branschen.

– En sak som jag tycker är extra kul i karriären är att jag kom tillbaka till Stockholms Auktionsverk 2021. Jag jobbade här mellan 1997 och 2003 och det är en så häftig arbetsplats. Det är faktiskt världens äldsta auktionshus, som startade redan 1674 när kung Karl XI gav överståthållaren Claes Rålamb i uppdrag att öppna auktionsrörelse. Kungen själv var en av de första säljarna på Stockholms Auktionsverk. Genom åren har bland annat August Strindberg sålt sina brev här också – och det är ju inte långt kvar till 350-årsjubileumet.

Annons

Under hela sitt yrkesliv har Li värnat om hållbar konsumtion. Hon är intresserad av hur cirkulär ekonomi kan bidra till att lösa utmaningar gällande bland annat miljön.

– Det har hänt otroligt mycket bara under de 10-15 senaste åren. Vi blir alla mer och mer medvetna konsumenter. Vem vet, snart kommer det kanske att vara helt otänkbart att gå in i en affär och bara köpa en pryl utan att bry sig om vad den är gjord av, under vilka förhållanden den är producerad och om den går att reparera. Det vore en fantastisk utveckling.

Li tillsammans med Rickard Thunér och Lasse Åberg i Antikmagasinet på SVT.
Li tillsammans med Rickard Thunér och Lasse Åberg i Antikmagasinet på SVT.

Skillnaden mellan då hon själv var tonåring och hennes fyra egna barn är stor.

– När jag var ung var det nästan lite skamfyllt att handla i en secondhandbutik, ungefär som att man inte hade råd med något annat. I dag köper mina söner nästan mer kläder där än vad de handlar nya. Min äldste son arbetar till och med på Herr Judith som säljer begagnat herrmode. Den nya generationen är så pass medvetna och vet hur viktigt det är att inte bidra ännu mer till prylberget genom att ibland köpa begagnat. På sikt kanske det till och med blir så att man ifrågasätts när man köper nytt – som förr, fast tvärtom, säger Li Pamp.

Annons

7 frågor till Li Pamp

Vilken av dina egenskaper är du mest, respektive minst stolt över?

– Mest användbart i mig är att jag är så kommunikativ – både privat och i mitt arbete har jag lätt för att uttrycka mig och är intresserad av att lyssna på andra. Minst stolt är jag över att jag så lätt får tunnelseende när jag är stressad. Då kan jag bli svår att nå och det är något jag övar på att förbättra.

Om du fick resa tillbaka i tiden för en dag – var skulle du då färdas?

– Till en dag då min pappa fortfarande levde. Han gick bort alldeles för ung som 53-åring, då jag var 27 år. Jag skulle vilja prata med honom om saker vi inte hann prata om.

Vilket sällskapsspel är du bäst på?

– Vi spelar av och till familjespel och jag skulle nog säga TP (Trivial Pursuit). Jag är, eller tror mig i alla fall vara, rätt så allmänbildad (haha).

Vilken är din paradrätt?

– Jisses, det är inte lätt att svara på (skratt). Men jag är duktig på att laga bra vardagsmat, gärna medelhavsinspirerat. Och det blir ofta egenbakad focaccia till allt.

Annons

Hur ofta googlar du dig själv?

– Det hände ibland när jag började på tv 2008 och var lite orolig för vad som skrevs om mig. Men nu var det så länge sedan att jag inte minns. I dag lägger jag ingen energi på sådant längre.

Vilken är din värsta fobi?

– Ormar, jag är verkligen vettskrämd för dem. Ändå bor vi i Saltsjöbaden, en inre del av Stockholms skärgård. Jag har läst att vår skärgård är ett av världens mest huggormstäta områden…

Välj en hushållssyssla som du med glädje överlåter till någon annan!

– Haha, dammsuga gör jag varje dag och tycker är helt okej – så då får det bli att putsa fönsterna. Det är väldigt tråkigt och inget som jag är bra på.

Det här är Li Pamp!

Li Pamp.

Född: 4 augusti 1972 i Malmö.

Familj: Sönerna Erik (20), Daniel (18) och tvillingarna Michael och Adam (15). Särbon Jorge, som bor i Madrid.

Bor: I Saltsjöbaden, utanför Stockholm.

Intressen: Konst, antikviteter, filosofi, resor, skönlitteratur, musik, spela tennis, laga mat och dyka.

Yrke: VD för Stockholms Auktionsverk och antikexpert i Bytt är bytt på TV 4.

Annons