Artikeln innehåller reklamlänkar

Utemöbler till balkong och trädgård – här är vårens trender

Kollage av utemöbler 2020.
Våren närmar sig med stormsteg och visst kliar det i fingrarna efter att få dra igång utesäsongen? Nu vill vi fixa i trädgården, städa balkongen, putsa upp grillen och lägga den gråa vintern bakom oss. Samt, förstås, inreda för att underlätta utevistelsen. Här har vi samlat vårens snyggaste utemöbler!

Vi vågar att försiktigt drömma om en tid utan tjocka dunjackor och halsdukar, utan snömodd och isande sidoregn, utan snålblåst och stickade vantar. Våren och sommaren närmar sig och vi dagdrömmer om att få göra i ordning våra uteplatser, terasser och balkonger för utehäng och grillkvällar.

Att köpa utemöbler på auktion eller loppis blir allt mer populärt, men även i de vanliga butikerna börjar vi redan nu se de första utemöblerna. Här har vi samlat några snygga favoriter!

1. Skön fåtölj i klassisk tappning

En positionsfåtölj passar perfekt i trädgården eller på terassen! Lägg till en skön dyna och luta dig sedan bekvämt tillbaka i den här härliga fåtöljen från Ellos, förslagsvis med en kopp kaffe i handen och Sommar i P1 i öronen. Låt semestern börja! Läs mer och köp här. (länk till Apprl)

2. Svart stålbänk

En bänk med plats för många är en praktisk möbel såväl på balkongen som i trädgården. Den här stilrena bänken från Åhléns är tillverkad i stål och är 120 centimeter lång. Läs mer och köp här (länk till Apprl).

3. Härlig soffa för ljumma sommarkvällar

Har du bara tillräckligt med utrymme är väl en skön soffa nästan ett måste för varje uteplats och balkong! Tänk på alla de ljumma sommarkvällar du har framför dig, bekvämt nedsjunken i soffan, med ett glas vin i handen och en god vän mittemot bordet. Vilken idyll! Den här snygga soffan från Ellos med plats för tre är tillverkad i stål och är lika modern som praktisk. Läs mer och köp här (länk till Apprl).

4. Matbord med plats för många

Samla familj och vänner och duka upp till en härlig sommarbuffé i trädgården! Det här bordet från Royal design rymmer många – det är 200 centimeter långt och 80 centimeter brett. Bordet finns i färgerna antracit och khaki. Läs mer och köp här. (länk till Tradedoubler.com)

5. Färgglada stolsdynor

Visst blir man glad av lite färg ute på balkongen? Just nu hittar du massor av härligt mönstrade och pigga stolsdynor ute i butikerna. Den här blommiga från H&M Home är vi lite extra förtjusta i. Läs mer och köp här (länk till Apprl).

6. Parasoll som ger skön skugga

När solen står som högst på himlen är det skönt att ha ett parasoll att skugga sig med. Det här fina parasollet från Ellos är tillverkat i polyester och trä och ger en lyxig känsla till matplatsen. Läs mer och köp här (länk till Apprl).

7. Praktiskt sidobord

Ett mindre bord passar perfekt på den lilla balkongen där det inte finns plats för ett stort matbord. Utmärkt när man vill äta frukost ute i solen! Men det fungerar lika bra som avlastningsbord ute i trädgården. Varför inte använda det som avställningsyta när du dukar fram middagen eller göra det till eget bord för barnen eller barnbarnen? Eller så ställer du blomkrukor på det och vips har det förvandlats till en modern piedestal! Det här härligt rödorange bordet finns hos Royal design och är en riktig vitaminbomb. Läs mer och köp här. (länk till Tradedoubler.com)

8. Utestol med UV-skydd

Snygga matstolar vill vi ha – både ute och inne! Den här skogsgröna varianten från Jysk är behandlad med UV-skydd för att förhindra färgen från att blekna. Den här stolen i modernt snitt – och som dessutom ser väldigt bekväm ut – passar lika fint i trädgården som i sommarhuset. Läs mer och köp här.

9. Hopfällbar caféstol

För den som har en mindre balkong eller liten uteplats som ska möbleras, är caféstolar perfekta. Satsa på en modell som går att fälla ihop, så är stolarna enkla att förvara när du inte använder dem. Den här stolen i klassisk design hittar du hos Rum 21. Läs mer och köp här (länk till Tradedoubler.com).

10. Mysig hängstol

Hängmattan är väl själva sinnebilden för lata sommardagar? En hängstol tackar vi inte heller nej till, perfekt att slappa i med en god bok. Häng upp den på altanen eller varför inte i ett träd med tillräckligt starka grenar. Den här från Åhléns är tillverkad i metall, polyester och bomull och har snygga fransar undertill. Läs mer och köp här (länk till Adtraction).

Hur ska man förvara utemöbler?

När du väl har införskaffat dina utemöbler gäller det förstås att njuta av dem så länge som möjligt. Genom att ta hand om dina utemöbler ordentligt ökar du livslängden på dem, vilket i slutändan gynnar både plånboken och miljön.

En tumregel är att förvara utemöblerna under tak vintertid. Även om de är tillverkade för att stå ute slits utemöbler av vind, regn och solljus. Ställ helst in dem på ett skyddat ställe när hösten kommer. Har du inte möjlighet till det – täck dem med något skyddande material, till exempel en presenning. Om inte heller det går, se till att åtminstone luta möblerna mot en vägg så att regnvatten lättare rinner av dem.

Hur behandlar man utemöbler?

Förutom rätt förvaring finns det mycket annat du kan göra för att hålla dina utemöbler fräscha och hela längre. I slutet av sommaren, innan du ställer in dem för hösten, är det en god idé att tvätta möblerna med vatten och lite såpa eller diskmedel. Har utemöblerna drabbats av alger eller mögel, gör en blandning av en liter ljummet vatten och två deciliter ättika som du sedan svabbar möblerna med. Bikarbonat hjälper till att få bort beläggningar och missfärgningar.

Olja gärna in dina utemöbler i trä minst två gånger per år. Det hjälper till att hindra väta från att tränga in i träet och gör så att möbeln håller längre.

Källa: Aftonbladet, Skanska

10 snygga vårjackor som kostar under 500 kronor