Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisMidsommarCamping

Vackra kaffekoppar från förr

09 mar, 2017 
Hemmets redaktion
Vi har gjort en djupdykning i kaffekopparnas historia. Och tömt hyllorna på vår lokala loppis. Från och med nu är det udda som gäller på våra kaffekalas!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Kaffekopparnas historia

Ett kafferep i början av 1900-talet var en seriös historia. Det var noga bestämt vilka som blev bjudna, hur dukningen skulle se ut, vilka kakor som skulle finnas, ordningen de skulle ätas i och vem som fick ta kakor först. Reglerna varierade från plats till plats och var benhårda. Den som försökte ändra dem hamnade i onåd. På sina ställen levde traditionerna kvar in på 1960-talet.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

– Det var de intimaste väninnorna som skulle bjudas och vänner som stod dem nära. Endast kvinnor var välkomna, berättar Karin Lorenz som skrivit boken Koketta kaffekoppar som kom ut 1997. Den handlar om de svenska kaffekopparnas och kaffedrickandets historia. Karin berättar att förr fanns det många porslinsfabriker överallt i landet som tillverkade kaffekopparna och annat porslin.

Kopparna rymmer nostalgi, barndomsminnen och kulturhistoria.

Antika tekoppar med blandade mönster
Finns det något ljuvligare än att dricka kaffe ur rosenmönstrade koppar? De gamla kafekopparna är dekorerade med en oändlig mängd mönster i olika färger. Nästan alltid finns blommor och blad med i sammanhanget. Många mönster ritades av konstnärer som Louise Adelborg, Einar Forseth och Edward Hald.

– Hade man inte råd att köpa en hel, fin matservis kunde man kanske skaffa sig en kaffeservis. Det var vanligt att folk fick kaffekoppar i lysningspresent. Och kaffeserviser fanns i många, många hem, säger Karin.

Annons

Blev kvinnornas dryck

Kaffet kom till Sverige i slutet av 1600-talet men det dröjde nästan 30 år innan Karl XII fick många att börja dricka den svarta drycken. Då var den mycket dyr och det var bara rika människor som kunde unna sig att dricka den. Kaffe var förbjudet i perioder och ett tag var det männen som drack det på speciella kaffehus. Mot mitten av 1800-talet blev det kvinnornas dryck och så utvecklades kafferepskulturen.

– I Sverige började man tillverka kaffekannor 1733, berättar Karin. Och i takt med att kaffekonsumtionen steg tog tillverkningen av koppar fart på allvar. Vi har nog alltid älskat vårt kaffe. Nu för tiden dricker vi näst mest i världen. Det är bara finländarna som slår oss, säger Karin.

På ett kafferep dukades det med fina koppar. De skulle vara vackra utan att konkurrera med kakorna eller eventuella blommor på bordet. Rådet var också att inte ha en duk med för mycket mönster. En broderad bård var idealet.

Antika tekoppar i olika färger och mönster
Blåvitt är en älskad färgkombination på porslin. Till vänster står en kopp ur serien Blå Blom. Mönstret är en applikation med en druvklase. Teorin är den att de som skulle tillverka koppen aldrig hade sett vindruvor och kallade dem blommor. Pastellfärgat med gulddekor får kaffet att smaka extra gott.

Fyller social funktion

– Trots alla regler runt kafferepet tror jag att det fyllde en viktig social funktion, säger Karin. Kvinnorna kunde ostört prata om allt möjligt. Här fanns viktig information att hämta och skvaller att ta del av. Ibland tänker jag att det är släkt med våra dagars terapi. Ett ställe att prata av sig på. Och tillfälle att beundra varandras koppar såklart.

Själv blir Karin alltid glad när hon ser gamla koppar. Plötsligt minns hon människor som druckit ur liknande eller samma koppar.

– De fladdrar liksom förbi. Kopparna rymmer nostalgi, barndomsminnen och kulturhistoria. De är fantastiska, säger hon.

 

Läs också: 

Måla och klä om loppisfynden

Så fixar du vårfint i fönstret

Experternas bästa loppistips

 

Av Kerstin Holmberg

Foto: Thomas Carlgren

Annons