Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Ökar gräddningstiden i teflonform?

04 dec, 2019 
Maud Onnermark
Marcus Alm
Ökar gräddningstiden om jag bakar i teflon?
Foto: Shutterstock/TT
Har du gått över till att grädda dina julkakor i teflonform? Så här ska du tänka.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Blir kakorna torrare i teflonform?

Fråga: Jag tycker mig ha märkt att mina mjuka kakor som jag ska baka till julen blivit torrare när jag gräddar de i teflonform än i vanlig aluminiumform. Stämmer detta och ska isåfall gräddningstiden minskas?

Det stämmer att gräddningstiden minskar något i en teflonform jämfört med i en aluminiumform. Detta beror på att de flesta recept fortfarande är anpassade för aluminiumformar. Om du använder teflonformar är det därför en bra idé att dels dra ner något på gräddningstiden, och dels att ha koll på kakan i ugnen med en sticka. När kakan är färdig ska inga lösa rester bli kvar på stickan efter att du haft den nere i kakan.

Vi rekommenderar att du julbakar i gjutjärn istället för i teflon.
Vi rekommenderar julbak i gjutjärn framför teflon. Foto: Beatrice Lundborg / DN / TT

Tänk på att om du använder produkter i teflonprodukter ska du aldrig använda metallredskap. Metallen riskerar att repa teflonet, vilket gör att de gifter som finns i plasten (teflon är plast) kan lösgöras och kontaminera din mat. Allra helst rekommenderar vi att du använder ett annat material, exempelvis gjutjärn, till årets julbak.

Annons