Vilket salt ska jag använda till gravning?

Använd vanligt joderat salt eller grovsalt till gravlaxen i jul – aldrig mineralsalt.
Foto: Shutterstock/TT
Att grava egen lax till jul är inte bara gott – det är också ett kul sätt att få med hela familjen på matlagningen! Även de små kommer tycka det är roligt och spännande att se hur salt kan förändra fiskens färger, smaker och konsistenser.

Grava egen lax till jul – här är saltet du bör använda

Fråga: Jag undrar varför man skall använda grovsalt till gravning? Jag har hört att det beror på jodet. Kan du förklara? Jag har nämligen gravat lax med vanligt salt förr och resultatet blev utmärkt och ingen blev sjuk efteråt.

Du behöver inte använda grovt salt till gravning. Det går alldeles utmärkt med vanligt joderat hushållssalt. I våra gravningsrecept är det alltid det som avses, såvida det inte står något annat.

Det går utmärkt att använda vanligt joderat hushållssalt till gravad lax.
Foto: Shutterstock/TT

Vanligt joderat salt – perfekt när du gravar till hushållet

Det finns även finkornigt salt utan jod. För jod kan, om man ska grava stora mängder, ge en något besk smak. Ska du grava stora mängder kan du hellre ta ett jodfritt salt. Men när man gravar till det lilla hushållet kan vanligt joderat salt användas.

Vi vet inte om du blandat ihop begreppen joderat salt och mineralsalt. Använder du mineralsalt riskerar du att bli sjuk. Det är direkt olämpligt att använda till gravning. I mineralsalt har man bytt ut en del av natriumet mot kalium. Dessa salter säljs dock under speciella märkesnamn – så det borde inte vara några problem att välja rätt.

Mer recept och inspiration från allas.se: