Hur länge håller kakorna i frysen?

Så länge håller kakorna i frysen

Foto: Shutterstock/TT

Nitr

Inför julen kan många bli sugna på att bara kakor i god tid – och varför inte? Här reder Maud Onnermark ut hur länge kakorna kommer hålla sig goda och fräscha i frysen.

Vill du baka julens kakor i förväg och frysa in? Tänk på detta!

Fråga: Jag har i år tänkt slippa allt stress precis innan julafton genom att nu i lugn och ro sätta igång med julkakorna. Min väninna avrådde mig – hon menade att kakorna skulle härskna. Vad säger ni på allas.se? Kan jag baka kakorna nu?

Jag förstår helt din tankegång här – och på senare år har det ju blivit allt mer omtalat om stressen som de flesta av oss känner kring julhelgen. Att då kunna förbereda saker i god tid är ju tacksamt och avslappnande. Och kakorna och bullarna, där har du ett säkert kort på saker du kan förbereda i god tid.

Se också: Bästa tipsen för saftiga lussebullar

Bästa knepen för saftiga saffransbullar – med Fredriks fika
Slå på ljud

Du kan i lugn och ro sätta igång med dina julkakor nu. De håller sig goda i cirka tre månader, beroende på fetthalt.

Ju mer fett de innehåller, desto sämre är hållbarheten. Det är fettet som härsknar, precis som din väninna sade. Om du sätter igång nu med julkakorna behöver du inte oroa dig för smaken till jul.

Tänk dock på att förpacka dem väl – annars riskerar du att dina kakor får smak av andra råvaror i frysen. Och ingen vill väl ha smak av gräslök på sina saffransbullar, eller hur?

Det absolut bästa är att lägga dem i en burk med lock och sedan lägga burken i en fryspåse av plast. På så vis kan du garantera att dina kakor eller bullar ligger tätt förslutna och inte tar smak av något annat i din frys.

Så räddar du smulig mandelmassa
Så firar stjärnbagaren Fredriks fika jul: ”Älskar allt”