Så firar stjärnbagaren Fredriks fika jul: ”Älskar allt”

Fredrik älskar julen.
Massor av julmat, bakverk, pynt och musik ska det vara under julen – men stress är förbjudet. Därför har julälskaren och mästerbagaren Fredrik Nylén, mannen bakom den prisbelönta bloggen Fredriks fika, blivit en stjärna på att förbereda julstöket innan julafton. "Jag älskar allt med jul", säger han.

Snön kom tidigt till Hofors i år, den lilla byn mellan Borlänge och Gävle i Gästrikland. I den före detta gamla baptistkyrkan ska Fredrik Nylén, bagaren bakom bloggen Fredriks fika, fira sin tredje jul tillsammans med sin sambo Emil Mann.

Kanske är det för att julen är extra sagolik här som Fredriks julkärlek är så stor.

– Jag älskar jul! Jag älskar julbelysning, julpynt och jag älskar julbak och maten. Jag älskar allt med julen, säger han.

Se också: Hemmagjorda delicatobollar med Fredriks Fika

Hemmagjorda delicatobollar med Fredriks fika
2:19

Efter reklamen: Hemmagjorda delicatobollar med Fredriks fika

(2:19)

Slå på ljud

Även om han också som barn tyckte om att baka och fixa inför julen, så erkänner han ändå att det liksom för många andra barn handlade mest om julklapparna. Men i dag är maten, myset och tiden med familjen och vännerna det som ligger närmst hjärtat.

Fredrik Nylén, Fredrik fikas, julgran.

Varje år köper Fredrik och Emil en eller två nya julkulor till granen. Foto: Fredrik Nylén

Första advent är startskottet för allt julpynt och julbak.

– Det ska vara tomtar i alla fönster, juleljus och självklart en julgran med mycket av allt, speciellt stora, fina julkulor. Den ska inte var stilren utan allt man tycker är fint ska hänga i granen.

Men det finns ett undantag. Till första advent ska årets pepparkakshus redan vara klart. Det viktigaste är att juldoften har spritt sig i hela huset.

Våra bästa tips och inspiration för pepparkakshus.

Baptistkyrkan tog flera dagar att göra i pepparkaksdeg. Foto: Fredrik Nylén

Fredrik har gjort pepparkakshus sedan barnsben och på senare år har det blivit alltmer avancerade fem dagars-bak. Som den gången då han gjorde sitt eget hus, baptistkyrkan, i pepparkaksdeg.

Satta traditioner och sillansvar

Vartannat år firar Fredrik och Emil jul i sitt hus i Hofors och vartannat i Floby, sambons hemstad. I år är det Gästriklands tur när det är dags för dopparedan.

Då ruckas det aldrig på traditionerna.

– Då börjar vi morgonen med att att träna med våra bästa kompisar. Sen åker vi hem till oss och har grötfrukost med skinkmacka. Därefter myser jag och Emil själva innan det är dags för julmiddag med familjen.

Emil Mann och Fredrik Nylén.

Julen har alltid varit speciell för Emil och Fredrik. Foto: Christina Uhlin

Fredrik är alltid sillansvarig. Varje år gör han tre sorters sill. De ständiga på menyn är senapssill och hans favorit Karins julsill, en inlagd sill där lagen är kallrörd med extra mycket kryddpeppar.

– Den tredje är alltid en ny sill för året. Förra året gjorde jag en med ingefära och chili, men jag har inte planerat än för vad vi ska ha i år. Det enda jag vet är att köpesill inte är något för mig, säger Fredrik.

Karins julsill.

Karins julsill är ett måste på Fredriks julbord. Foto: Fredrik Nylén

Förutom sillen ska det vara gravad lax och morfars köttbullar. Sen är Fredrik egentligen mätt. Allt julgodis, julkakor och jultårtor som han själv bakar till bloggen, orkar han inte äta mer av när det väl är julafton.

Så bakar du som proffsen i jul – bästa tipsen!

Det enda som går ner efter julmaten är sin hans variant av den klassiska gröten ris à la Malta.

– Jag gör alltid risgrynsgröten! Eftersom den bränns vid lätt gör jag den i ugnen, det blir så enkelt då. Det är bara att blanda all mjölk, ris och kryddor, låta det koka upp och sen in i ugnen.

En stressfri jul

Det viktigaste för Fredrik under julen är att det inte ska bli stressigt. Då försvinner hela meningen med högtiden. Hemligheten ligger, inte helt oväntat, i planeringen.

– Jag förbereder så mycket som jag kan. Sillarna och laxen går att göra i förväg. Köttbullarna går att frysa. På självaste julafton tycker jag att man ska göra så lite som möjligt.

Fredriks Nylén sitter i sitt vardagsrum.

Fredrik älskar att fira jul i det 100 kvadratmeter stora vardagsrum. Foto: Christina Uhlin

Men Fredrik tycker heller inte att man ska vara rädd för att delegera som julaftonsvärd.

– Gör inte allt själv. Alla gäster kan få ta med sig en sak som du bestämmer. Det är inte alls konstigt eller ogästvänligt!

My little pony i julklapp

Julklappar är som sagt inte längre så viktigt för Fredrik, men vissa saker göra honom extra glad att få inslaget under granen.

– Jag har alla prylar jag vill ha så snarare gillar jag att få något roligt och personligt. Förra året fick jag en mys t-shirt med My little pony som jag älskar!

Han skrattar till och tillägger:

– Fast egentligen, det som är allra bäst är ändå att få nya kalsonger och strumpor. Det behövs alltid och går alltid åt. Det måste ha kommit med åldern.

Av Cecilia Ahle