Artikeln innehåller reklamlänkar
Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

15 saker du inte visste att man kunde frysa

20 sep, 2021 
Anna-Lena Pettersson
Ost och rött vin.
Det är dyrt och dumt att slänga mat. Miljön och din plånbok kommer att tacka dig om du tänker ett varv till vad du skulle kunna frysa in och spara till senare.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Frysen är rena rama pengamaskinen! Eller, i alla fall nästan. Du kan spara rejäla pengar och tid, för att inte tala om att du sparar på miljön, om du fryser in matvaror som blivit över i stället för att slänga dem i sopen. Men det är inte bara lunchlådor du kan stoppa i frysen. Här är 15 matvaror du kanske inte trodde gick att frysa. Och några som du kan frysa på ett fiffigare sätt.

Se också: 7 saker du inte ska förvara i kylskåpet

7 matvaror du inte bör förvara i kylenBrand logo
7 matvaror du inte bör förvara i kylen

1. Ost

Blanda gärna lite mjöl i den rivna osten om du ska frysa den så klibbar den inte ihop.
Blanda gärna lite mjöl i den rivna osten om du ska frysa den så klibbar den inte ihop.

Ok, du vet säkert att man kan frysa ost, både hela bitar och riven ost. Men om du ska frysa riven ost kan du med fördel blanda ner lite majsstärkelse eller mjöl i osten innan du stoppar den i frysen. Då förhindrar du osten att klumpa ihop sig. Om du till exempel älskar parmesan kan du passa på när du hittar bra ost till bra pris, riva ner den, blanda med en matsked mjöl och stoppa i frysen. Då blir det inga problem att strö lite ost över din pasta när du vill. Och osten håller i flera månader.

Annons

2. Vin

Vinslattar i frysen är perfekt för matlagningen.
Vinslattar i frysen är perfekt för matlagningen.

Vinslattar kan du frysa in i istråg och använda när du ska laga mat med vin. Såväl vitt som rosé och rött funkar. Mousserande klarar ju inte att behålla bubblorna, men beroende på vilket vin det är kan det funka att använda som vitt matlagningsvin om du fryser in det.

3. Nötter

Låt inte nötterna ligga och härskna, frys in dem istället.
Låt inte nötterna ligga och härskna, frys in dem istället.

Nötter innehåller mycket fett och fett kan härskna. För att undvika detta kan du förvara dina nötter i frysen. De får i princip evigt liv och kan plockas direkt från frysen in i munnen.

Annons

4. Chips och andra snacks

Frys in chipsen som inte gick åt på fredagsmyset.
Frys in chipsen som inte gick åt på fredagsmyset.

Jodå, det som blir över i skålarna på festen går utmärkt att frysa in i stället för att trycka i sig det för att det ska gå åt eller kasta det i soporna. Chipsen kan du sedan äta direkt från frysen, de blir superknapriga och goda.

5. Choklad och annat godis

Godis över? Frys in!
Godis över? Frys in!

Vid stora godishelger, som jul och påsk, kan det kännas övermäktigt att sätta i sig allt godis. Lägg då det överblivna godiset i påsar och frys in så undviker du att det torkar och att chokladen blir vit och trist.

Annons

6. Deg

Ha små degkluttar i frysen till när du blir sugen på nybakat.
Ha små degkluttar i frysen till när du blir sugen på nybakat.

Plötsligt blir man sugen på kakor men man orkar ju inte börja baka så här på kvällen. Tänk om man hade små bollar av deg i frysen som man bara kunde plocka fram och grädda… Exakt! När du bakar, gör en dubbel sats och frys in hälften i små bollar så kan du plocka fram och grädda så många du vill ha just då.

När det gäller bröddeg och pizzadeg, rulla ihop degen till en boll och rulla in i plast innan du fryser den.

Annons

7. Kaffe

Kaffet behåller smaken bättre i frysen.
Kaffet behåller smaken bättre i frysen.

Om du inte dricker kaffe jätteofta, eller bara bjuder gäster på det när du har middag, kan du med fördel förvara kaffepulvret i frysen. Då behåller det smaken bättre.

8. Mjölk och grädde

Låt inte mjölken stå och bli gammal, frys in den istället.
Låt inte mjölken stå och bli gammal, frys in den istället.

Om du ska resa bort och inser att du har en hel liter mjölk i kylen som kommer att må dåligt när du kommer hem – frys in den. Den klarar sig alldeles utmärkt. Men den tar god tid på sig att tina, så ta fram den i god tid innan du ska använda den igen. Grädde som blev över när du gjorde sås eller tårta överlever också utmärkt i frysen.

Annons

Både mjölk och grädde mår bra att av skakas när den har tinat så att du är säker på att den inte har skiktat sig.

9. Ägg

Ja, det går att frysa in ägg, men inte med skalet på.
Ja, det går att frysa in ägg, men inte med skalet på.

VA!? Frysa ägg!? Ja, det är just vad du kan göra! Även om ägg har löjligt lång hållbarhet om du har dem i kylskåpet, kan du säkra upp genom att frysa dem. Stoppa inte in dem med skalet på, utan knäck ner äggen i ett extra stort istråg och frys in. Sedan kan du ta ur äggen och lägga i en påse som du har i frysen. Perfekt för äggröra eller bakning. Äggen måste vara råa för att klara av att frysas.

Annons

10. Såser och röror

Blev det tomatsås över? Släng inte bort! Frys in.
Blev det tomatsås över? Släng inte bort! Frys in.

Överbliven tomatsås från pizzabaket eller en halv burk pesto kan kännas lockande att slänga, men gör inte det. Plocka fram ett istråg och ös över det överblivna och frys in. Funkar lika bra med till exempel hummus, chilipasta och sambal oelek.

11. Frukt och bär

Gör smoothiepåsar med frysta bär och frukter.
Gör smoothiepåsar med frysta bär och frukter.

Om du har trött frukt som börjar sjunga på sista versen, skär upp den, stoppa den i en påse och vips har du en smoothiepåse i frysen. Perfekt att ta fram när det vankas smoothie till frukost eller bananglass till efterrätt. Du kan också frysa in hela bananer, med skal och allt, som börjar bli lite väl bruna. Dem kan du sedan ta fram när du hittar lite tid över för att baka ett bananbröd. Och frysta vindruvor smakar som Piggelin!

Annons

12. Grönsaker

Frys in grönsaker som har blivit över för att slippa slänga bort dem.
Frys in grönsaker som har blivit över för att slippa slänga bort dem.

Finskurna grönsaker som paprika, chili och lök går jättebra att frysa in, till exempel om inte allt gick åt vid taco-middagen. Om du har fått spenat över i en påse och den börjar se lite vissen ut, mixa den med lite vatten och gör spenatkuber i ett istråg. Bara att pluppa ut så mycket du behöver till din gröna smoothie eller vegetariska lasagne.

Avokado går också bra att frysa, så den där halva avokadon som blev över behöver inte ligga och bli brun för att sedan slängas. Droppa lite citron på den och stoppa i en påse i frysen. Köper du ett nät med avokador som börjar nå den kritiska punkten av ”ÄT MIG NU!” går det fint att stoppa dem i frysen. Men – konsistensen kan ändras, så spara dina frysta avokador till när du ska göra guacamole.

Annons

13. Örter

Frys gärna in örterna finhackade och blandade med olivolja.
Frys gärna in örterna finhackade och blandade med olivolja.

Om du har köpt en kruka basilika och det står i receptet att du ska använda fem basilikablad så är det lätt att vattna på plantan ett tag och samtidigt se den bli tröttare och tröttare, framför allt på vintern. På sommaren kan du, med lite tur, sköta om dina färska örter utomhus och få dem att leva länge.

I stället för att låta dem förgås kan du plocka av alla blad och frysa in i små zippåsar. Kom ihåg att märka påsarna bara så att du kommer ihåg vad det är för örter du har i påsarna. För att få dem att behålla smaken och stinget längre kan du finhacka dem, blanda med olivolja och frysa in.

Annons

14. Gryn och mjöl

Mjöl för sällan-bakning får längre liv i frysen.
Mjöl för sällan-bakning får längre liv i frysen.

Bakar du – ibland? Och så har du skafferiet fullt av påsar med olika gryn och mjöl som du inte använder så ofta och plötsligt har de blivit för gamla. (Ja, mjöl kan bli för gammalt). Förläng hållbarheten på varorna genom att hälla över dem i fryspåsar och stoppa i frysen. Se bara till att märka påsarna noga.

15. Ris och pasta

Spara tid genom att koka mycket ris och frys in det du inte använder direkt.
Spara tid genom att koka mycket ris och frys in det du inte använder direkt.

Du kan spara massvis med tid om du har fryst ris och pasta hemma när du ska laga middag, framför allt om du ska laga råris som kan ta en stund att tillaga. När du väl kokar ris, laga mycket och frys in! Pasta är kanske mer rimligt att frysa in om du har råkat laga för mycket. För att den ska bli godast, blanda den inte med såsen, utan frys in den ensam.

Annons

Frys in smart

Det finns några riktigt smarta redskap för att frysa in de livsmedel vi har listat ovan.

Iskubslåda med lock

Smart istråg med lock som gör att du inte spiller på väg från kranen till frysen. Det kommer från Rig-tig och kostar 299 kronor. Läs mer och köp det här (reklamlänk).

istråg med lock
Istråg med lock. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Återanvändbara fryspåsar

Smarta zip-påsar i tre olika storlekar som du kan använda gång på gång för att frysa livsmedel. De kommer från Amazon Sverige och kostar 81 kronor för 15 stycken, läs mer och köp dem här (reklamlänk).

Annons
återanvändbara fryspåsar som kan användas igen
Återanvändbara fryspåsar från Amazon. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Zippåsar från Kikkerland i form av syltburkar som kan användas gång på gång. Tvåpack för 39 kronor. Du köper dem här (reklamlänk)

Extra stort frystråg

Frystråg i silikon med extra stora fack som du kan frysa allt från vatten till soppa och vinslattar i. Det kommer från Tulz och kostar 199 kronor, läs mer och köp det här (reklamlänk).

Extra stort istråg från Tülz.
Extra stort istråg från Tülz. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Foto: IBL

Inspiration från One good thing by Jillee, A mindful mom

Annons