7 tips för att lindra baksmällan

Vänner på fest skålar med sina drinkar.

Ett nytt år är här, fullt av nya möjligheter och en chans att starta på ny kula – och du ligger däckad i sängen och mår pyton på grund av gårdagens festligheter.
Inget kul sätt att starta det nya året på kanske, men det finns bot att få.
Här är sju tips som hjälper dig att få bukt med baksmällan!

Nyårsafton hör till en av våra festligaste högtider. Oavsett om du firar med middag i goda vänners lag, är bjuden på storslagen fest eller slår klackarna i taket ute på någon nattklubb, kan det dagen efter kännas lite tungt.

Det bästa sättet att undvika baksmälla är naturligtvis att välja bort alkoholen från första början, men skulle baksmällan ändå slå till finns det flera saker du kan göra för lindra den.

1. Ät ägg

Eggs benedict och pressad juice i ett glas.
Ägg i olika former är toppen dagen efter. Foto: Shutterstock/TT

Ägg har visat sig fungera bra mot baksmälla. Koka, stek eller pochera några ägg och sluka dem – det kommer att göra dig gott. Ägg är nämligen fullproppade med aminosyror, bland annat cystein. Cysteinet sägs kunna bryta ner gifterna som blir kvar i levern efter att den rensat din kropp från alkohol.

2. Drick en kopp ingefärste

5 anledningar att äta ingefära – varje dag

Tillsammans med bakfyllan kommer ofta en upprörd mage. Brygg en kopp ingefärste, som lindrar illamående (och därför ibland rekommenderas till kvinnor som upplever gravidillamående). Gillar du inte te fungerar det såklart lika bra med ingefära i någon annan form.

3. Var försiktig med kaffet

Kaffe är både bra och dåligt när du mår dåligt dagen efter ett riktigt party. Koffeinet piggar upp och kan lindra huvudvärk till viss del, men det är också vätskedrivande. Och är det något din kropp behöver dagen efter är det just vätska. Dessutom kan för mycket uppiggande kaffe försämra sömnen – något som också är centralt när du vill bli kvitt baksmällan.

4. Käka en banan

Bananer på ett träfat.
Bananer är rika på kalium, precis som spenat. Foto: Shutterstock/TT

En banan är kanske inte den bakfyllematen vi drömmer om, men faktum är att den gula frukten innehåller mycket kalium som är viktigt för vårt välmående. Alkoholkonsumtion gör att halten kalium i kroppen minskar, så det är viktigt att fylla på igen. Du kan till exempel testa att mixa en god smoothie med banan och melon. Andra livsmedel som innehåller mycket kalium är exempelvis spenat.

5. Rör på dig

Kvinna ute och promenerar i sina löparskor.
En kort promenad gör gott dagen efter en brakfest. Foto: Shutterstock/TT

Det här är kanske inte det tips du helst av allt vill få dagen efter en brakfest, men faktum är att det gör dig gott att röra på dig. Men du ska inte springa några maraton eller anstränga dig överdrivet mycket – det gör mer skada än nytta för levern som får arbeta extra hårt. En liten promenad är däremot perfekt – dels gör den att kroppen utsöndrar endorfiner som höjer ditt humör, och dels är frisk luft bra för det allmänna välmåendet.

Läs också: Ät billigare och nyttigare – 11 enkla tips hjälper dig att lyckas

6. Ta en tupplur

Kvinna tar en tupplur i soffan.
Se till att vila ordentligt – det är viktigt för att kroppen ska återhämta sig. Foto: Shutterstock/TT

Sömn är sällan det vi prioriterar när det vankas fest, och så ska det också vara. Men dagen efter finns det knappast något bättre än att dra en filt över sig och bara sova en stund i soffan. Sömn är ju som bekant den bästa medicinen mot mycket och är en nödvändighet för att vi ska kunna återhämta oss ordentligt.

7. Ät en skål blåbär

Frukt och grönt som kroppen vill att du äter varje dag

Blåbär är kanske inte det första vi tänker på när vi ska bota baksmällan, men de små bären kan faktiskt göra dig riktigt gott. Blåbär är fulla av elektrolyter som påverkar cellernas vätskebalans. Avokado, banan och potatis innehåller också elektrolyter.

Ät billigare och nyttigare – 11 enkla tips hjälper dig att lyckas

Kom ihåg att det viktigaste av allt vid baksmälla är att få i sig mycket vatten för att återställa vätskebalansen i kroppen. Och skriker kroppen efter en pizza – ge den det!

Källor: Elle mat&vin, Expressen, Illustrerad vetenskap, Hänt