Lästips: Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Spartips Livet med katt Nostalgi Gratis noveller

Därför saltar jag alltid mina jordgubbar – de har aldrig smakat bättre

20 jun, 2025
author Susanne Lolling
Susanne Lolling
Foto: Susanne Lolling
Vispad eller färsk grädde? Eller kanske en klick vaniljglass? Vad man adderar till sina jordgubbar är högst individuellt, men om man som Allas redaktör tillsätter salt (!) till de älskade bären – då behövs nog en förklaring. Här är den!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: 5 anledningar till att äta mer jordgubbarBrand logo
Se också: 5 anledningar till att äta mer jordgubbar

Jag älskar jordgubbar. Inte på ett så där vanligt ”åh, så gott med lite jordgubbar" -sätt, utan på ett mer fanatiskt sätt. Jag kommer från en jordgubbsbesatt släktlinje i rakt nedstigande led, och mängden av de små gubbarna som konsumeras under en sommar ska vi inte ens våga oss på att uppskatta.

För min jordgubbsälskande mamma är det uteslutande svenska gubbar som gäller, själv är jag dock inte lika nogräknad utan uppskattar såväl spanska och belgiska som holländska lika mycket. Medan mamma mest äter jordgubbar under årets varmare årstid, så vill jag ha mina året runt. En emellanåt rätt så dyr preferens. Men – något ska man ju unna sig, så varför inte jordgubbar?

Det finns dock ytterligare en sak som har med jordgubbarna att göra som skiljer mig och min mamma, och de flesta jag känner, åt. Jag saltar nämligen mina jordgubbar.

Annons

Husmorsknep som fungerar

Nu kan jag riktigt känna hur det slår bakut i tankebanorna för en del, men låt mig förklara, för det är långt ifrån lika galet som det först kan låta. Det hela handlar om hur man rengör sina jordgubbar, både inför förvaring och när man ska äta dem.

Salt, bakpulver, ättikssprit – Allas redaktör har testat de flesta husmorsknep för att få jordgubbarna rena, och att hålla så länge som möjligt.Foto: Susanne Lolling

Jag kan uppskatta skönheten hos såväl fjärilar som skalbaggar, men samtidigt har jag inte mycket till övers för kryp i min mat. Efter att jag för ett par år sedan fick en högst oangenäm överraskning bland jordgubbarna i form av vad jag googlat mig fram till var en insekt med det passande namnet jordgubbsvivel, så har jag blivit smått nitisk med hur gubbarna ska preppas.

Jag har testat en rad så kallade husmorsknep, med bättre och med sämre resultat. Allt från att dränka dem i bakpulver och vatten, i ättikssprit utspätt i vatten till att bara skölja dem i både varmt och kallt ”rent" vatten. Det som jag dock fastnat för mest är just salt.

Ett saltbad till de delikata dyrgriparna, så blir insekterna ett minne blott.Foto: Susanne Lolling

För all del så finns det de som äter sina jordgubbar med salt, och även om jag absolut ibland dristar mig till att avnjuta mina med såväl fetaost som lök i en sallad, så har jag inte gått så långt att jag äter dem med bara salt. I alla fall inte ännu. I dag är det dock just rengöring som gör att jag dristar mig till att salta mina gubbar.

Annons

Fina jordgubbar upp till två veckor

Jag fyller en skål med lagom kallt vatten, rör ner någon tesked salt, och häller sedan ner jordgubbarna och låter de marineras. Med jämna mellanrum rör jag om lite, för att inget bär ska missas. Och vips så dyker de upp, krypen. Allt ifrån de stora till de allra minsta, de som haft oturen att åka med hela vägen från jordgubbslandet. För salt vatten är bevisligen inte deras favorit.

Jordgubbsviveln vill man inte ha varken i jordgubbslandet eller kartongen man köper dem i.Foto: TT

Därefter sköljer jag bären i ett durkslag, låter de rinna av ordentligt innan jag lägger tillbaka dem i sin förpackning (här fungerar de av plast och de av papper ungefär lika bra). River av en bit hushållspapper och lägger ovanpå bären, och sätter in hela härligheten i en papperspåse och sedan in i kylen.

Annons

Så länge jag byter ut hushållspappret med ett par dagars mellanrum och ser till att plocka bort bär som börjar se ledsna ut, så håller faktiskt jordgubbarna sig i fint skick i upp till två veckor.

"Jordgubbarna blir inte salta av saltet"

Om man oroar sig för besprutningsmedel är dock saltet inte nog, och ibland brukar jag därför ibland även tillsätta en skvätt ättikssprit i vattnet när jag tvättar mina jordgubbar. För det har google lärt mig är ett effektivt sätt att få bort de värsta kemikalierna, men även för att stävja mögelangrepp och förlänga hållbarheten på bären.

Sommarens bästa bär – jordgubbenBrand logo
Sommarens bästa bär – jordgubben

Huruvida det finns några vetenskapliga belägg för mina metoder ska jag låta vara osagt, men jag avslutar med att svara på den absolut vanligaste frågan som kommer när jag berättar att jag saltar mina jordgubbar: Nej, det smakar ingenting.

Annons

Jordgubbarna blir inte salta av saltet, och detsamma gäller för ättiksspriten. Den ger heller ingen smak. Båda ger de dock rena – och insektsfria – jordgubbar.

Annons