Ditt kaffe på flyget smakar annorlunda – här är anledningen

Kaffe eller te? Det är en vanlig fråga att få under flygresan. Och många väljer att ta sig en kopp kaffe.
Kanske är det något du sett framemot, efter en stressig stund med incheckning, säkerhetskontroll och hittat till rätt gate. Att få landa i flygplansstolen med något gott att äta och dricka är en underbar uppladdning inför semestern.
Mindre smakrikt och mer bittert
Varje år serverar flygbolaget SAS omkring 20 miljoner koppar kaffe ombord på sina flygningar. Det motsvarar 4 miljoner liter, vilket är tillräckligt för att fylla två olympiska simbassänger.
Men kanske har du märkt att smaken inte är detsamma som nere på marken? Det finns en anledning, skriver SAS i ett pressmeddelande.
När vi befinner oss på hög höjd i ett flygplan påverkas våra sinnen – smaklökarna dämpas och luktsinnet blir mindre känsligt. Det gör att kaffe ombord ofta upplevs som mindre smakrikt och mer bittert än på marken.
Lägre kokpunkt uppe i luften
Även kokpunkten förändras uppe i luften, vilket också kan göra att smaken blir lite svagare och ojämnare. Vanligtvis brygger kaffe bäst vid 93–96 grader, men uppe i luften kokar vatten redan vid 80 grader, på grund av lägre atmosfärstryck på hög höjd.
Det finns dock ett knep som SAS tar till, så att kaffet ska smaka lika gott som på marken. De justerar ofta både bryggtekniken och väljer kraftfullare kaffebönor.
– Att brygga en riktigt god kopp på 10 000 meters höjd är en utmaning vi tar på största allvar – och en konst vi ständigt förfinar, säger Alexander Lund, Head of Food & Beverage på SAS.
Maten behövs också kryddas upp
Det är inte bara kaffe som kan smaka annorlunda under flygresan, utan också även mat. Oftast krävs det mera kryddor för att känna samma smak som i vanliga fall. Studier ha också visat att matupplevelsen blir sämre i en bullrig miljö.
Källa: Godare, Forskning & framsteg