Du har skurit ost fel i hela ditt – franska avslöjar korrekta sättet
Den där riktigt välkomponerade ostbrickan är en svårslagen stämningshöjare på festen. Smakrika ostar, salta kex, söta marmelader, frukt och nötter... Ja, det vattnas ju i munnen redan nu!
Men visste du att det faktiskt finns etikettregler för hur de olika ostarna ska skäras upp när de serveras till gäster? Den digitala kreatören tillika franskfödda ostälskaren Eva, tog till plattformen TikTok för att upplysa sina följare om just detta i ett videoinlägg – det RÄTTA sättet att skära ost på!
– Vi skär osten enligt dess form, säger hon uppmanande innan hon fortsätter med en mycket pedagogisk guide.
1. Rund ost
När ostbrickan kommer fram, före eller efter huvudrätten under en middagsbjudning, brukar åtminstone en av ostarna ha rund form. Det brukar kunna vara en vitmögelost, exempelvis den franska dessertosten camembert.
– När du har en rund ost som camembert, ska den skäras upp på samma sätt som om du skulle dela upp en pizza, förklarar Eva i inlägget.
2. Trekantig hög ost
Sedan har vi de trekantiga ostarna som ser ut som en kil, exempelvis någon blåmögelost. Eva berättar att den här osten behandlas på liknande sätt som den runda varianten.
Hon instruerar sedan sina följare att de ska placera kniven ”längst ner” i backen och skära uppåt mot den högre kanten av osten. Även här får varje skuren bit formen av en triangel. Enda skillnaden är att trianglarna blir olika stora beroende på vilken sida gästerna plockar från.
3. Spetsig ost
Den spetsformade osten har förvisso formen av en trekant den också, men hela biten har samma höjd och bildar en tydligare spets. Brie är en populär typ av ost som ibland har den här formen.
Eva berättar att man kan skära småbitar längs med ostens långsida vid mindre formella tillfällen. Har man gäster och ska skära upp ost till hela sällskapet är dock det korrekta sättet att skära trianglar på vertikalen, för att sedan skära rektanglar av den sista överblivna kantbiten. Se bild nedan för visuell förklaring.
4. Rektangel / hårdost
Den sista typen av ost och form, som ofta representeras på ostbrickan, är den hårda osten. I detta fall är det en hårdost med fyra hörn. Gruyère säljs ofta på det sättet.
Det optimala sättet är skära den här typen av osten är att dela den horisontellt i långa rektanglar. Därefter kan de långa rektanglarna delas i mindre rektanglar. Överskottsbiten på slutet skärs sedan, likt den spetsiga osten, i vertikala rektanglar.
Vett och etikett på ostbrickan: ”Gör inte det här!”
Men vett- och etikettreglerna när det kommer till ostbrickan sträcker sig längre än sättet ostarna delas upp på. Det finns nämligen ett beteende som värden kan göra sig skyldig till – och det är någon som betraktas som extremt otrevligt!
– Om osten är placeras på brickan, får du aldrig någonsin skära bort tippen på en ost och ta den biten till dig själv, säger Eva. Särskilt inte om du är hemma hos någon av fransk härkomst!
I fransk kultur är den handlingen en riktigt stor ”faux pas”, det vill säga snedsteg. Ja, fransmännen tar det där med ost på största allvar. Och vilka är vi på Allas redaktion att säga emot? Ett som är säkert är i alla fall att vi delar samma kärlek till ost som våra europeiska grannar!