Här är julmaten vi älskar – och rätterna vi helst skippar: ”Blev så äcklad”
Du kanske redan hunnit äta julbord vid det här laget? Även om julbordet är fyllt av traditioner har alla sina klara favoriter och riktiga vattendelare.
Här är Allas-redaktionens absoluta favoriter och rätterna vi helst skippar på julbordet.
”Ingen jul utan saftig skinka”
”Jag är en enkel person: Julskinka. Det är INGEN jul utan en saftig skinka. Vad kan man skippa? Jansons frestelse – usch och fy. Den kan man gott väl skippa i all framtid på julbordet.”
Johanna
Janssons och sill är bäst
”Janssons frestelse och sill är ju det bästa! Det går bara inte att vara utan.”
Catharina
”Förstår inte alls grejen med svenskt julbord”
”Jag förstår inte alls grejen med svenskt julbord. Jag tycker det mesta bara är kött på kött utan smak och sås. Gillar varken skinka eller korv men till lunch på julafton äter vi alltid varmrökt lax, skaldjur och ägghalvor med löjrom, det är ju löjligt gott. På kvällen äter vi irländsk julmiddag med kalkon, potatismos, stuffing, gravy, brysselkål med bacon och massor av goda rotfrukter och sallader. Till efterrätt blir det pumpapaj. Mums!”
Eleonor
Gravad lax med hovmästarsås
”Gravad lax med hovmästarsås är min favorit. Var det socialt accepterat skulle jag äta hovmästarsås till all mat året runt. Men sill är fortfarande ÄCKELPÄCKEL. Kan inte alla bara sluta låtsas att de gillar det här slemmiga otyget som ska fram på varje festbord?”
Tove
”Skippar det mesta av den "vanliga" julmaten”
”Mina favoriter på julbordet är bacon/purjorullader och surkål. Jag är knusslig och skippar det mesta av den "vanliga" julmaten. Jag vägrar Janssons, sill och rödbetssalladen. Och gravlaxen, urk. Men jag älskar julskinkan, nygriljerad. Gör själv med rimmad skinka, jag vägrar kokt skinka.”
Susanne
”Halländsk långkål vill jag inte vara utan”
”Vi äter ju inte kött, så julskinka går bort. Det var en process som gick via eko-skinka från glad gris (godare) till vildsvinsskinka (rätt torr) till ingen skinka alls. Om jag saknar den nu så är det bara för den hemgjorda senapens skull. Den hade ju ingenstans att ta vägen längre, så den försvann. Janssons är ett måste. Tändstickstunt skuren potatis ska det vara, snåla inte med ansjovis och grädde. Halländsk långkål vill jag inte heller vara utan! Och sill såklart. Sen vill jag säga att Jamie Oliver nut roast blivit ett måste under vegojulen. Brukar göra den till juldagen. Så god! Alla älskar det, vego eller inte.”
Maria
Här hittar du Allas-profilen Fredriksfikas recept på Janssons frestelse.
Löjrom och skagenröra är lyx för mig
”Jag älskar mycket på julbordet som klassikerna sill och ägghalvor, men varje år har vi en skål med löjrom på julbordet. En underbar delikatess tycker jag som passar fint till potatis eller tunnbrödschips! Dessutom vill jag inte vara utan skagenröra. Jag är inte lika intresserad av det varma bordet tyvärr, jag kan faktiskt skippa prinskorv helt...”
Beatrice
”Jag avskyr sill”
”Jag gillar nästan ingenting på det klassiska julbordet; Avskyr sill, tycker inte om skinkan och absolut inte Janssons. Jag brukar be att få ett eget litet hörn utan ansjovis och vika upp folie runt så att inget spad ska slinka in – jag kallar den Jönssons. Fast det är ju potatisgratäng... Jag tycker om samma som barn brukar gilla, som köttbullar och prinskorv, och faktiskt även gravad lax.
Cecilia
”Jag klarar mig inte utan brysselkålen!”
”Jag klarar mig inte utan brysselkålen! Det är så mycket fett i många andra rätter, man behöver något grönt och fräscht som lättar upp. Servera gärna brysselkålen med en nypa salt, en skvätt citron och lite parmesan! Men något jag inte gillar på julbordet är revbensspjäll. Det passar inte in med den övriga maten! Det är dessutom kladdigt och svårt att äta.”
Jonna
”Jag har barnslig smak”
”Jag är inget stort fan av julmat. Det jag gillar är i princip bara köttbullar och prinskorv (jag vet att jag har barnslig smak haha!). Jag fruktar verkligen Janssons frestelse. Varje gång när jag var liten trodde jag alltid att det var en vanlig potatisgratäng, och blev så äcklad när jag kände smaken av ansjovis. Fy!”
Ella
”Jag skippar Janssons frestelse”
”Julskinka, julskinka julskinka! Det blir inget julbord utan julskinka. Det jag däremot kan skippa är julskinkans största konkurrent – Janssons frestelse. Jag vet att det är en opopulär åsikt. Men jag har extremt svårt för ansjovis...”
Jakob
”Det viktigaste på mitt julbord är ägghalvor”
”Det absolut viktigaste på mitt julbord är ägghalvor med majonäs, räkor och löjrom (toppad med små dillkvistar). Dessutom är de supergoda dagen efter när de stått i kylen över natten. Det jag helst skippar att äta är all form av fisk: gravad och rökt lax, sill och lutfisk.”
Amanda
