Jag bakade trendiga julreceptet – med endast 3 ingredienser: ”Sanslöst enkelt”

Julbak
Foto: Allas
Julen står runt hörnet, och jag kunde inte låta bli att testa det här virala bakreceptet med bara tre ingredienser. Och jag måste säga – jag blev verkligen positivt överraskad!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto

Svenskarna avslöjar sina favoriter på julbordet

Brand logo
Svenskarna avslöjar sina favoriter på julbordet

Första advent var nyligen, och det slutade med att jag slängde ihop ett riktigt sista minuten-bak inför adventsfikat. Tur då att jag hade sett Frida Skattbergs virala julrecept som bara krävde tre (!) ingredienser.

Såhär går du tillväga

I juletid bakar jag väldigt mycket, jag bakar alltifrån bröd, bullar till julgodis och pajer. Men denna gång kände jag inte alls för ett långbak med jäsning – det här behövde gå snabbt! När jag ändå handlade inför veckan på morgonen passade jag på att köpa de två ingredienser jag saknade. Den tredje, ja, den tror jag nog att de flesta redan har ståendes i skåpet.

Du behöver

• 500 gram pepparkaksdeg (Jag köpte färdig från affären, men gör din egna om du vill)

• 20 stycken dumlekolor

• Flingsalt (Valfritt)

Skogaholms pepparkaksdeg, dumlekolor och flingsalt.
Endast tre ingredienser behövs för detta bak. Egentligen endast två om du vill skippa flingsaltet.Foto: Privat

Såhär gör du

• Börja med att sätta på ungen på 175 grader över och undervärme. Klä därefter en form (ungefär 30x20 cm med bakplåtspapper i botten).

• Ta sedan fram din pepparkaksdeg och tryck ut den i botten av formen.

Pepparkaksdegen utryckt i formen.
Pepparkaksdegen utryckt i formen.Foto: Privat

• Dela dina dumlekolor på längden och tryck ner dem i degen med insidan uppåt.

Dela på dina dumlekolor.
Dela dina dumlekolor.Foto: Privat
Tryck i dumlekolorna i pepparkaksdegen.
Tryck i dumlekolorna i pepparkaksdegen med snittytan uppåt.Foto: Privat

• Strö över flingsalt om du vill och grädda i ugnen i 15 minuter.

Strö över på flingsalt på kakan.
Strö sedan över flingsalt.Foto: Privat

• Låt din kaka sedan svalna innan du skär upp den i rutor.

Skär upp kakan i rutor när den har svalnat.
Skär upp kakan i rutor när den har svalnat.Foto: Privat

Enklaste baket jag gjort någonsin: ”Vi alla blev överraskade”

När det väl var dags för provsmak var jag lite skeptisk och förvarnade mina gäster att detta ”inte är ett riktigt bak” just på grund av att jag inte gjort pepparkaksdegen själv. Men vi alla blev överraskade, kakan blev faktiskt riktigt god! Den påminner om en brownie i konsistensen, den var seg och smakrik (och smakar såklart mycket pepparkaka).

Dumlen och flingsaltet blev verkligen pricken över i:t – en otrolig kombination där den mjuka kolan smälte ihop med pepparkakan.

Avslutningsvis kan jag säga att kakan var sanslöst enkel att baka och om du letar efter ett snabbt och enkelt julbak är det detta recept du ska göra!