Katarina Widholms 3 favoritrecept från Betty-böckerna: ”Vi gör alltid denna till jul”

Katarina Widholm i förkläde stående vid köket
privat, Anna Larsson och Martina Ankarfyr, Campher.
Böckerna om hembiträdet Betty har lästs och älskats av miljoner läsare – och många har fascinerats över maten som Betty lagar.
Nu bjuder författaren Katarina Widholm på tre av Bettys klassiska recept.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto

5 enkla julpyssel att göra hemma

Brand logo
5 enkla julpyssel att göra hemma

Maten spelar en viktig roll i böckerna om hembiträdet Betty. Och för att kunna skriva initierat om maten som var vanlig under förkrigstid, krigstidens ransonering och under efterkrigstiden har författaren Katarina Widholm lagat recepten, bakat kakorna och provsmakat.

Många är rätter som har försvunnit från våra menyer sedan dess – eller som i vissa fall lever kvar, fast i annan skepnad och med andra namn.

Rätter som sill i korintsås, festkrans och kalvsylta. Och potatistårta och Mamma Valborgs chokladkakor – de senare ett arv från Katarinas egen mamma, som dog när Katarina bara var 17 år gammal.

När Katarina hade avslutat den sista boken om Bettys historia bestämde hon sig för att samla recepten till en egen kokbok, som självklart fick titeln Bettys bästa.

Boken är en dröm som hembiträdet Betty aldrig gör allvar av – men nu gör hennes skapare det istället

– Jag ville hedra Betty och alla hennes medsystrar som lagade vardagsmaten, de som aldrig skulle få vara med i Sveriges Mästerkock på tv. Det är ju ändå 95 procent av all mat som lagas.

Här bjuder Katarina Allas.se´s läsare på tre av Bettys bästa:

Potatistårta.Anna Larsson och Martina Ankarfyr, Campher.

Potatistårta

cirka 6 bitar

100 g rumsvarmt smör

100 g kokt potatis

1 ½ dl vetemjöl (100 g)

1–2 dl fruktmos eller sylt

vaniljsocker eller florsocker till garnering

lättvispad grädde till servering

Mosa potatisen och arbeta in smör och mjöl, antingen med händerna eller i en matberedare. Knåda snabbt ihop till en smidig deg. Platta till degen och låt den vila i kylen i cirka 30 minuter.

Värm ugnen till 200 grader, över- och undervärme.

Smaken påminner faktiskt om napoleonbakelser

Katarina Widholm

Dela degen i två bitar. Forma varje bit till en rund boll och kavla ut till en tunn rund botten, cirka 2 mm tjock, på lätt mjölad arbetsbänk. Lägg de två bottnarna på plåtar klädda med bakplåtspapper. Vill du ha dem helt runda kan du stansa ut dem med en tårtring eller jämna till dem med en kniv. Nagga bottnarna och grädda dem en i taget i mitten av ugnen i cirka 15 minuter, tills de blivit gyllenbruna. Föredrar du varmluft kan du grädda båda bottnarna samtidigt. Låt dem svalna.

Lägg den ena botten på ett serveringsfat och bre på ett lager fruktmos eller sylt. Lägg på nästa botten och pudra den med vanilj- eller florsocker.

Servera gärna tårtan med lättvispad grädde.

Kalvsylta
Hemlagad kalvsyla är en av Katarinas personliga favoriter.Mia Öhrn

Kalvsylta

cirka 4 medelstora syltor

2 ½ kg kalvkött med ben

2 liter vatten

2 msk salt

1 stor gul lök

1 lagerblad

10 kryddpepparkorn

7 vitpepparkorn

eventuellt ½ msk

ättiksprit, 12 %

Ta fram en stor gryta, koka upp köttet med vatten och salt. Låt koka i 5–10 minuter och ta bort det skum som bildas när proteinet släpper från köttet.

Lägg i löken skuren i klyftor och kryddorna. Koka sedan länge, tills köttet släpper helt från benen. Låt svalna något, plocka sedan av köttet. Det går lätt om du kokat tillräckligt länge. Löken ska också vara med men kryddorna plockas bort. Spara spadet!

Mal nu köttet och löken i en köttkvarn. Här kan du även använda bitar som inte är så fina. Fett och mjuka senor ska också med.

Har du ingen elektrisk köttkvarn till din hushållsassistent kan du mala för hand eller skära köttet i små, små bitar. Däremot rekommenderar jag inte matberedare, då slås köttet sönder för mycket och det blir mest gegga.

Lägg det malda köttet i kastrullen igen och slå på cirka 5 dl av spadet. Rör om och smaka av. Behövs det mer salt? Kanske en doft av malen kryddpeppar? Lite ättiksprit för smakens skull? Här får du känna dig fram. Smaka! Tänk också på konsistensen – den ska vara som ganska lös gröt.

Värm sedan alltihop så att det blir ordentligt genomvarmt men koka inte, då bränner det fast.

Betty och jag gör alltid den här till jul, för oss båda är syltan det absolut viktigaste på julbordet!

Katarina Widholm

Slå sedan kalvsyltan i en fin form eller i aluminiumformar för infrysning. Gör inte större formar än du vet går åt varje gång, bättre att ta fram från frysen allt eftersom. Se nedan hur du förfar med tinad kalvsylta.

Servera kalvsyltan uppstjälpt och i skivor på traditionellt julbord, smörgåsbord eller som lunchrätt tillsammans med kokt potatis och inlagda rödbetor. Eller allra helst på smörgås med en liten klick rödbetssallad … Gudomligt gott!

Syltan tål att frysas in och håller länge eftersom den är så mager. När den tinat är den återigen nästan flytande men då häller man den bara i en kastrull och ger den ett hastigt uppkok. Sedan slår man upp den i en ny form och låter den stelna, och vips är den som ny igen!

Mamma Valborgs chokladkakor.
Mamma Valborgs chokladkakor.Anna Larsson och Martina Ankarfyr, Campher.

Mamma Valborgs chokladkakor

cirka 40 kakor

200 g rumsvarmt smör

1 ½ dl strösocker

1 msk vaniljsocker

1 msk ljus sirap

1 äggula

drygt 4 dl vetemjöl (255 g)

1 msk kakao

2 tsk bikarbonat

Det här är min mammas eget recept och mina absoluta älsklingskakor

Katarina Widholm

Värm ugnen till 150 grader, använd över- och undervärme, inte varmluft.

Rör smör och socker mjukt. Tillsätt vaniljsocker, sirap och äggula.

Blanda de torra ingredienserna och arbeta in i smörblandningen, gärna med händerna.

Rulla jämnstora kulor av degen och lägg dem med lite mellanrum på plåtar klädda med bakplåtspapper. Kakorna flyter ut en aning. Grädda en plåt i taget i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Grädda lite kortare om du vill ha kakorna mjuksega och lite längre om du vill ha dem riktigt knapriga. Är du otålig kan du använda varmluftsugn och grädda alla plåtarna samtidigt. Konsistensen ska bli som drömmar enligt mammas ursprungsrecept. Då blir de jättegoda.