Lästips: Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Spartips Livet med katt Nostalgi Gratis noveller

Här är klassiska midsommarmaten som försvunnit helt – det åt vi förr

15 jun, 2025
author Susanne Lolling
Susanne Lolling
På midsommar dukar vi upp med alla traditionella godsaker på buffébordet, men – hur traditionella är de egentligen? Var kommer seden med sill som ständig festmat ifrån, och vad är det för godsaker som försvunnit från midsommarmenyn under åren?
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Blomstrande girlang till midsommar – steg för stegBrand logo
Se också: Blomstrande girlang till midsommar – steg för steg

Midsommar infaller ju när det är som allra ljusast i vårt avlånga land, optimalt för att bjuda in till fest tänker vi kanske nu men historiskt sett sågs det som inte mindre perfekt tillfälle, i alla fall vad gäller maten. För i och för sig var många i bondesamhället lediga i brytpunkten i arbetsåret men samtidigt var matförråden mer eller mindre tomma då det gått nästan ett år sedan den senaste skörden, och ett halvt dito sedan den senaste slakten.

Det mesta som hör midsommar till, som färskpotatis, gräslök, dill, snaps, öl, ost – och så sill av olika slag, såklart.Foto: Johan Nilsson/TT

Sillen och laxen äldst

Av de måsten som finns på midsommarbordet i dag är sillen den som får anses vara äldst. Sill var länge mat för de fattiga, men när fler fick tillgång till socker i slutet av 1800-talet och man började lägga in fisken med socker och ättika istället för att salta den, då fick den sin nya status som festmat. Även den gravade laxen har hängt med länge, i Sverige har man faktiskt ätit den ända sedan 1600-talet. Då smakade den mer åt surströmmingshållet, väldigt annorlunda från dagens variant.

Annons
Färskpotatis, en relativ nykomling på midsommarbordet.Foto: Gert Olsson/TT

Nypotatis – osund och giftig

Färskpotatis vill få svenskar i dag vara utan på midsommar, men för drygt hundra år sedan var det knappt någon, förutom de allra bäst beställda, som åt den. Måltidsforskaren Richard Tellström beskriver i en krönika att bönderna förr aldrig skulle fått för sig att gräva upp ny potatis – eller andra grönsaksprimörer – förr i tiden. Tvärtom sågs det som både slöseri och en synd att skörda en gröda som inte var färdigvuxen, eftersom missväxt kunde drabba åkern senare under sommaren. Dessutom ansågs färskpotatisen osund, av vissa till och med giftig.

En jordgubbstårta är i dag ett vanligt inslag på midsommar, men den här "klassikern" är faktiskt ganska ny i sammanhanget.Foto: Anders Good/TT

Nyheter på buffébordet

Bland de absoluta nyheterna är ”klassikerna” Västerbottenpaj, jordgubbar och gräddfil. Västerbottenpaj, en veritabel lyxrätt med grädde, ost och smördeg, var det få som hade råd med innan efterkrigstiden i slutet av 1940-talet. Även vårt mest älskade sommarbär jordgubben blev populär först runt mitten av förra seklet. Innan det var det knappt någon som valde att odla jordgubbar, eftersom det inte hade varit vare sig lönsamt eller klokt att odla dem på den begränsade mark man hade.

Annons

Gräddfilen lanserades 1952 av Arla, som då hette Mjölkcentralen, som en sommarnyhet, och marknadsfördes som särskilt lämplig till matjessillen. Att man vill äta olika typer av mejerivaror till midsommar hör även ihop med att korna runt midsommar kalvat och att man därmed kunde mjölka dem igen efter vinterns uppehåll.

7 fridlysta blommor du inte får plockaBrand logo
7 fridlysta blommor du inte får plocka

Midsommarmaten som försvunnit

Det finns samtidigt midsommarmat som förut var tradition, men som i dag helt eller i alla fall till stor del försvunnit. Skinkan är en av dem. I dag är skinkan given som en del av våra julbord, men historiskt sett så var just skinkan den del av grisen som ansågs vara sommarmat. I bondesamhället åts de färska delarna av den nyslaktade grisen, korv, sylta, grishuvud och -fötter, upp vid jul, medans den saltade skinkan lades i matförrådet och åts först till sommaren. I dag äter vi skinkan till jul, snarare än midsommar.

Annons

I en intervju med Allt om mat berättar även Rickard Tellström att det finns andra rätter som med tiden ser ut att försvinna.

– Ja, den konserverade midsommarmaten som böcklingsrätter, men också kall inkokt lax som varit midsommarmat, förklarar måltidsforskaren.

Ett midsommarbord från 1970-talet, med helgskinkan på sin plats. I dag är den, och bålskålen på bordet för den delen, ett minne blott när det gäller midsommarmat.Foto: Kjell Nilsson/TT

Och de lustiga små grodorna då? De har hängt med i snart 100 år, som tur är dock inte som midsommarmat.

Källor: Nordiska museet, Sveriges lantbruksuniversitet, Allt om mat, Ica

Annons