Midsommarmaten som kan göra dig sjuk – så hanterar du dina favoriträtter på ett säkert sätt

En av våra mest älskade högtider är snart här. Förutom dans runt midsommarstången är maten en viktig del av dagen.
Midsommarbordet består dock ofta av flera känsliga livsmedel. Så det är därför extra noga att tänka på hygien och förvarning vid tillfällen som dessa.
"Slarvigare än vanligt"
Det är mycket som händer en dag som midsommar. Gäster, mingel, och lekande barn är bara några saker att nämna. Så det är inte konstigt om maten kanske inte alltid hinner få den omsorg som den i verkliga fallet behöver.
– Just under högtider som midsommar ser vi ofta att folk hanterar maten slarvigare än vanligt. Kylskåpet fylls till max, dörren öppnas oftare än vanligt och maten får stå framme alldeles för länge, säger Mats Haglund, kylskåpsexpert på LG Electronicsm i ett pressmeddelande.
Han menar att det är förståeligt eftersom mycket händer samtidigt, men det räcker för att temperaturen ska stiga och bakterier börjar växa.
– Lyckligtvis krävs det inte mycket för att maten ska hålla sig, men det gäller att tänka till, säger han.
Sänk temperaturen i kylskåpet
Ett vanligt misstag börjar redan innan midsommarafton. För att maten ska klara av att stå i ett kylskåp som öppnas med jämna mellanrum under dagen, behövs temperaturen sänkas.
Glöm därför inte bort att sänka temperaturen kvällen innan, allra helst till 2 grader, så kommer den ligga runt 4 när kylskåpsdörren öppnas fram och tillbaka. Skillnaden mellan 4 och 8 plusgrader har stor betydelse. Vid 8 grader halveras hållbarheten på många känsliga livsmedel.
Ett överfullt kylskåp är hellre inte bra, för då cirkulerar inte luften. Förvara istället en del av maten tillfälligt i frysboxar med kylklampar, eller en balja med is eller kallt vatten.
Var extra noga med hemmagjord sill
På själva midsommarbordet bör maten inte stå framme längre än två timmar. Fisk och skaldjur är känsligare, särskilt i solen. Även hemmagjord sill ska man vara extra försiktig med eftersom det lätt kan bildas bakterier om temperaturen blir för hög. Bäst är att fisk och skaldjur är kylda på något sätt under buffén, till exempel med kylklampar eller is.
Det finns även andra rätter att tänka på. Som exempelvis den där goda tårtan med sommarbär som du gjort till midsommarfesten. Färska bär, i synnerhet hallon, ska du slänga så fort de blivit mjuka eller missfärgade. Hanterar du frysta bär så se till att koka dem innan.
Så får du en säker midsommarbuffé
Sänk temperaturen dagen innan: Förbered kylskåpet genom att sänka temperaturen till +2 °C redan dagen före midsommar, eftersom kylskåpsdörren kommer öppnas ofta.
Förvara känslig mat rätt: Livsmedel som sill, räkor, färs och mjukost kräver konstant kyla.
Låt inte maten stå framme för länge: Enligt Livsmedelsverket är maxgränsen två timmar innan maten måste in i kylskåpet.
Använd kylväska eller isbalja: Ett bra alternativ när kylskåpet är fullt. Passar bäst för varor som behövs löpande, som kall dryck.
Ta hand om resterna direkt: Förvara resterna svalt, helst i en ny, ren, tättslutande burk. Dagen efter gör du något gott av resterna, kanske komponerar ihop en helt ny rätt.
Källa: LG Electronics