Allt du behöver veta om Eurovision-programledaren Nikkie de Jager

Nikkie de Jager, känd som NikkieTutorials, i Eurovision song contest.

Foto: TT

Eurovision song contest hålls i år i Rotterdam i Nederländerna, och en av de fyra programledaren är den glamourösa Nikkie de Jager – mer känd som NikkieTutorials.
Men vem är den blonda sminkgurun, vad är hon känd för och hur blev hon början på fallet för Ellen DeGeneres karriär?
Här är allt du behöver veta om Nikkie de Jager!

Årets värdland för Eurovison song contest, Nederländerna, har inte sparat in när det kommer till programledare i årets show. Medan Sverige de två senaste gångerna haft antingen en eller två programledare, så har man i Rotterdam valt en hel kvartett: Chantal Janzen, Edsilia Rombley, Jan Smit och Nikkie de Jager. Medan de tre första har en bakgrund som artister, så är Nikkie de Jager en av världens största internetprofiler.

Se också: Tusse om nerverna inför Eurovision

2:56

Efter reklamen: Tusse Chiza om nerverna inför Eurovision

(2:56)

14 år gammal startade Nikkie nämligen en sminkkanal på Youtube vid namn NikkieTutorials, och i dag har hon en av världens största Youtubekanaler inriktade på smink och skönhet, med över 13 miljoner följare. Hon har också 14,6 miljoner följare på Instagram.

NikkieTutorials kom ut som transperson – efter hot

Nikkie de Jager har varit känd i sminkkretsar under många år, och ansetts vara en av de mest talangfulla sminkprofilerna på sociala medier. Men i början av förra året gick hon från att vara känd på internet till att bli känd i hela världen när hon kom ut som transperson. I hennes video I'm coming out, som hon publicerade den 13 januari 2020, berättar Nikkie att hon är transperson, och varför hon har valt att dölja det under sina år på Youtube.

I videon konstaterade Nikkie att hon egentligen hade velat komma ut under andra förutsättningar, men att hon valde att berätta sanningen för sina miljontals följare just då för att hon blivit utpressad av personer som velat avslöja hennes bakgrund.

Fakta NikkieTutorials

Namn: Nikkie de Jager
Familj:
Fästmannen Dylan
Ålder:
27 år
Längd:
190 cm
Känd för:
Youtube-kontot NikkieTutorials
Bor:
Södra Nederländerna

Kritiserade Ellen DeGeneres efter sin medverkan

Nikkies beslut att komma ut blev minst sagt en världsnyhet, då hon är den första stora Youtube-kändisen som gjort något liknande, och hon hyllades av vänner, influencerkolleger och kändisar.

Efter komma ut-videon bjöds Nikkie de Jager in att vara med i Ellen DeGeneres pratshow, The Ellen DeGeneres show, för att berätta om sina erfarenheter och beslutet att komma ut i stället för att bli utpressad. Men medverkan i programmet blev inte vad Nikkie de Jager hade förväntat sig, och i en intervju med &C Magazine berättade Nikkie efteråt om hur det gick till bakom kulisserna.

André blev Ava: Jag haft ett svart hål inom mig i 30 år

– Jag kanske är naiv, men jag väntade mig att de skulle välkomna mig med konfetti, liksom ”Välkommen till The Ellen DeGeneres show!, men i stället blev jag hälsad på av någon arg praktikant som var överarbetad, berättade Nikkie.

Hon avslöjade också att hon blev sämre behandlad än de andra gästerna – hon var den enda som inte hade en egen toalett, och toaletten närmast hennes loge fick hon inte använda, för den skulle Jonas Brothers ha.

– De fick gå på den, men inte jag. Min intervju fick dock åtta miljoner tittningar medan deras bara fick två. Ha, sa hon skämtsamt i intervjun.

Men faktum är att det var efter NikkieTutorials avslöjande om Ellen DeGeneres som det började krypa fram mer information om hur programledarens personal behandlades, och nu har man valt att lägga ner hela showen efter all kritik.

Så hamnade NikkieTutorials i Eurovision song contest

Eurovision song contest skulle ju ha hållits i Nederländerna redan förra året, men fick ställas in på grund av coronapandemin. Nikkie de Jager skulle då inte vara programledare för hela Eurovision song contest, utan vara ansvarig för deras onlinematerial och intervjuer med artisterna. När festivalen sköts upp blev hon dock befordrad till att bli programledare på riktigt – och på tisdag, torsdag och lördag ser vi henne i rutan!