Charlotte Perrelli är redo för Mello-revansch: ”Jag har så mycket att ge”

Charlotte Perrelli är aktuell i Melodifestivalen med låten Still Young.

Foto: Karin Törnblom/TT

När Charlotte Perrelli ställde upp i Melodifestivalen för fyra år sedan undrade hennes barn om hon fått hjärnsläpp. Det gör de inte den här gången.
– Alla i familjen gillar faktiskt låten Still Young, och jag hoppas den kan vara peppande i dessa pandemitider, säger hon.

Charlotte Perrelli är tillbaka i Melodifestivalen – för femte gången. Hittills har hon segrat i landets största musiktävling med hälften av sina låtar – både i debuten 1999 med Tusen och en natt och 2008 med Hero.

– Det var förstås fantastiskt roligt och en speciell upplevelse att även vinna hela Eurovision Song Contest. Men bara för att jag vann de två första gångerna jag ställde upp i Melodifestivalen har det aldrig varit så att jag går runt och tror att jag ska göra det jämt, ler Charlotte.

Både låtarna The girl 2012 och Mitt liv 2017 missade finalen, där den sistnämnda till och med kom sist i sin deltävling.

Här är alla artister, låtar och deltagare i Melodifestivalen 2021

Det var med det bidraget hennes barn undrade hur sjutton hon kunde tävla.

– De sa: ”På riktigt, har du fått hjärnsläpp eller? Varför ställer du upp med den här låten, det kommer aldrig funka”. Och det visade ju sig att de hade rätt. Men för mig var det väldigt viktigt där och då att visa en annan sida av mig själv – med en egenskriven, lite mer personlig text.

Charlotte Perrelli vill känna sig stark

Hon hade inga som helst planer eller tankar att delta nu, men det var innan Charlotte fick Still young uppspelad för sig under sensommaren i fjol.

– Jag kände direkt att det var en superlåt som jag bara inte kunde tacka nej till. Precis som jag gjorde när jag fick höra Hero. Till och med alla mina barn gillar den faktiskt och jag är supertaggad. Jag tror att den kan gå hem hos många, men jag har varit med tillräckligt länge för att veta att jag kan åka käpprätt ut. Det är så mycket som ska klaffa för att ta sig till final och nå långt där.

Det här är Charlotte Perrelli

Född: 7 oktober 1974 i Hovmantorp, utanför Växjö.

Familj: Maken Anders Jensen, sönerna Angelo, 17, Alessio, 15, Adrian, 7 och Alvin, 2, bonusdottern Izabella, 12. Mamma Monica, pappa Berth och lillasyster Kina.

Bor: Hus i Djursholm, Stockholm. Har också hus i Åre och i Spanien.

Intressen: Familjen, heminredning, trädgårdsarbete, laga mat och baka, djur, träning, ridning.

Aktuell: Tävlar för femte gången i Melodifestivalen, i den tredje deltävlingen den 20 februari. Låten Still young är skriven av Thomas G:son, Bobby Ljunggren, Erik Bernholm och Charlie Gustavsson. Dokumentären Flickan från Småland finns på Dplay.

Låttiteln, som på svenska betyder ”fortfarande ung”, syftar inte till något ytligt som att vara ung och snygg. Snarare ung och stark.

– Det är en peppande och upplyftande låt i dessa tuffa tider. Då kan man känna att ”jäklar vad jag vill vara kvar”. Jag har mycket mer att ge och vill känna mig stark, att kunna klara sig själv.

Charlotte Perrelli ser fram emot Melodifestivalen

När Charlotte nu kliver upp på scenen har hon inte gjort en enda spelning sedan mars förra året. Och det är en speciell festival – utan vare sig turné eller publik. Samtliga deltävlingar, andra chansen och finalen arrangeras i Stockholm.

– Klart att det är väldigt annorlunda, men jag är glad bara att vi kan genomföra tävlingen och att få uppträda. Det är något som jag har saknat mycket. Även om jag älskar att ha kunnat tillbringa ännu mer tid med familjen känns det som att en del av min personlighet ryckts bort. Ett av få tillfällen jag var i väg på något som har med min artistkarriär att göra var när jag spelade in Stjärnorna på slottet för SVT i somras.

Charlotte Perrelli i Melodifestivalen 2017.

Senast Charlotte Perrelli var med i Melodifestivalen var 2017 med den egna låten Mitt liv.

Foto: Jessica Gow/TT

Alla inställda gig är en sak. Men det var på flera sätt värre att inte kunna träffa föräldrarna under några månaders tid på våren.

– De bor alldeles bredvid oss, och vi är vana att ses ofta. När pandemin slagit till som värst åkte de hem till våra rötter i Småland, vilket kändes mycket märkligt. Men så har det ju varit för många människor och det är viktigt att vara försiktiga. Det är bara att be till Gud att ingen närstående råkar ut för något allvarligt.

Charlotte Perrelli hade en hård barndom

Att ha en välkänd artiststjärna som mamma är hennes barn vana vid. De vet ju inget annat…

– Jag slog igenom långt innan de var födda, det känns rätt ofattbart att jag varit artist i över 30 år. Ibland tycker de säkert att det är jobbigt när folk kommer fram och vill ta en bild eller ha en autograf, och ibland att jag är pinsam. Men oftast tror jag att det är helt okej, och kanske kan de vara lite stolta också – som jag är över dem.

Charlotte Perrelli under sin konserthusturné, Flickan från Småland.

Under 2019 höll Charlotte en konserthusturné med samma namn som sin självbiografiska bok – Flickan från Småland.

Foto: Karin Törnblom/TT

Charlotte är övertygad om att många människor har ändrat inställning till henne efter den självbiografiska boken Flickan från Småland och tv-dokumentären på Kanal 5 med samma namn.

– Jag har fått höra av ett flertal personer att de trodde att jag haft det väldigt lätt och glammigt i livet, men de fick en helt ny bild efter att ha läst boken eller sett dokumentären. Jag är uppvuxen i en arbetarfamilj på landet, där pappa var sjuk mycket när jag var yngre. Det hände att vi fick äta knäckebröd till middag på kvällen och tvätta håret med diskmedel när schampot var slut och vi inte hade råd att köpa nytt.

Det handlar om många års hårt jobb för att nå dit vi gjort

En enorm kontrast mot i dag, då hennes familj bor i en jättevilla på 800 kvadratmeter med egen tennisbana och pool i Djursholm utanför centrala Stockholm, samt hus i både Åre och spanska Marbella.

– Jag känner mig otroligt lyckligt lottad och är noga med att barnen ska förstå när något kostar mycket pengar och att alla inte har den möjligheten. Men det är ju inte så att jag och min man Anders har vunnit på lotto eller ärvt en massa – det handlar om många års hårt jobb för att nå dit vi gjort. Vi har många likheter – bägge kommer från liknande bakgrunder, hade tidigt en dröm om något mer och var beredda att slita för att nå framgång. Den har inte kommit över en natt för någon av oss, säger Charlotte Perrelli och fortsätter:

– Samtidigt tänker jag att det inte är för evigt, att allt kan förändras plötsligt. Det är ju också så att om man drabbas av en olycka eller sjukdom, då spelar det ju liksom ingen roll hur mycket pengar man än har.

Mycket sjukdom i Charlotte Perrellis familj

Charlotte vet vad hon pratar om. Hon har själv upplevt flera tunga perioder, som bland annat en uppslitande skilsmässa med de två äldsta barnens pappa, en misstänkt hjärntumör hos Angelo, egen hjärnhinneinflammation och tio missfall innan hon blev gravid med yngsta sonen Alvin.

Även maken Anders Jensen (som är VD för Ryds bilglas) har haft det jobbigt – hans dotter Izabella drabbades av cancer när hon bara var två år gammal. En resa även Charlotte varit med på och stöttat.

De har vunnit Melodifestivalen flest gånger

  • Tre segrar vardera: Carola Häggkvist (1983, 1991 och 2006) och Marie Bergman (1971, 1972 och 1994).
  • Två segrar vardera: Berndt Öst, Agnetha Munther och Pierre Isacsson (som Family Four, 1971 och 1972), Björn Skifs (1978 och 1981), Charlotte Perrelli (1999 och 2008), Kikki Danielsson (1982 och 1985), Roger Pontare (1994 och 2000), Siw Malmkvist (1959 och 1961), Tommy Körberg (1969 och 1988), Östen Warnerbring (1960 och 1967).

– Media skapar en viss bild av en som inte går att styra. Ibland när jag läser en artikel om mig själv kan jag tycka att det låter som om jag är en väldigt ytlig person, som pratar om pengar och utseende. Men i själva verket är det långt ifrån hur jag egentligen är. Det säger ofta de som känner mig. Det finns fruktansvärt många saker som är betydligt viktigare i livet.

Anders Jensen och Charlotte Perrelli lyfter varandra

Ungefär nio år har passerat sedan Charlotte och Anders Jensen blev ett par, och på hennes 40-årsdag överraskade han stort genom att gå ned på knä och fria under festen.

Bröllopet ägde rum i det exklusiva slottet Château d'Esclimont i Frankrike inför 120 vänner och familjemedlemmar den 29 augusti 2015. Charlotte Perrelli älskar att vara gift, framför allt samhörigheten och bandet till varandra.

– Vi trivs väldigt bra tillsammans eftersom vi kompletterar varandra så bra. Man kan säga att vi har samma sorts tänk, där vi drar och lyfter varandra – och håller tillbaka, förklarar hon.

Charlotte Perrelli med maken Anders Jensen, pappa Bert, mamma Monica och barnen Alessio, Adrian, Isabella och lille Alvin i barnvagnen.

Charlotte med maken Anders, pappa Bert, mamma Monica och barnen Alessio, Adrian, Isabella och lille Alvin i barnvagnen.

Foto: Pontus Orre/Aftonbladet/TT

En dröm de delar är att någon gång flytta utomlands – ett äventyr i exempelvis USA eller södra Europa.

– Om det är något vi lärt oss är det att man aldrig vet vad som händer. Men det är kul att ha gemensamma drömmar och något att sträva efter tillsammans. Det vore också spännande att starta något ihop. I dag äger vi en del fastigheter och är delägare i ett jeansmärke, men det vore roligt med en ny, egen verksamhet ihop.

Charlotte Perrellis alternativa karriärer

Vid sidan av musikkarriären driver Charlotte tre egna bolag, har gett ut tre träningsböcker, lanserat egen parfym, eget vin och det egna klädmärket La Vie. Hon bloggar också dagligen.

– Under 2020 hade jag tid att lägga extra fokus på en ny klädkollektion, som lanserades i höstas. Där är jag med ända från idéstadiet med val av material och färger och att skissa med designers. Det är väldigt kreativt och roligt.

8 snabba med Charlotte Perrelli

1. Vad är det konstigaste du har ätit?

– Är man vegetarian blir det ju inga sniglar eller annat sådant, så jag har nog inte provat något som är särskilt annorlunda.

2. Hur många fortkörningsböter har du fått genom åren?

– Hm, bara en tror jag.

3. Om du var tvungen att delta i en dokusåpa – vilken skulle du då välja?

– Jag kollar aldrig på dokusåpor… men jag säger Farmen. Jag är ju uppvuxen på landet och har rätt bra koll på hur man sköter en gård.

4. Vilken av dina egenskaper är du mest, respektive minst nöjd med?

– Att jag är lojal och en arbetsmyra. Men jag har ett dåligt tålamod och är heller inte så stresstålig som jag önskar att jag vore.

5. Vad skulle du göra om du vann en miljon kronor och måste spendera dem samma dag?

–Då skulle jag på något sätt skänka dem till någon som behöver dem bättre. Jag hade absolut inte sprungit i väg och köpt en bil till mig själv eller liknande, det känns som att jag har det jag behöver.

6. Vilket sällskapsspel är du bäst på?

– Kanske Monopol, det spelar vi en del. Jag tycker att det är roligt med brädspel, men barnen föredrar egentligen tv- och dataspel.

7. Nämn en hushållssyssla som du undviker in i det sista!

– Att stryka. Usch vad tråkigt!

8. Du har möjlighet att resa tillbaka i tiden för en dag – vart åker du?

– Till 1700-talets Skottland. Jag har sett den riktigt bra tv-serien Outlander, som handlar just om en tidsresa dit.

Med andra ord står hon inte och faller med artisteriet – även om det är huvudsysslan.

– Två av mina styrkor är att jag har drivet och är anpassningsbar. Om jag inte kunde fortsätta sjunga skulle jag kunna jobba som manager åt någon annan eller med tv. Annars med barn på något sätt eller att fixa med naglar. Det finns mycket jag skulle kunna göra till min mission i livet, avslutar Charlotte Perrelli med ett leende.

Här är årets programledare för Melodifestivalen 2021

SVT: Melodifestivalen-turnén ställs in 2021

Jessica Andersson om sambon Johan: ”Han har fått mig att leva i nuet”